fbpx Συνταγή για σπιτικό, χωριάτικο φύλλο -Το γνωστό σε όλο τον κόσμο ως phyllo | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Συνταγή για σπιτικό, χωριάτικο φύλλο -Το γνωστό σε όλο τον κόσμο ως phyllo

Πλάστης με φύλλο για πίτα
22|09|2020 | 22:55
Πλάστης με φύλλο για πίτα / Φωτογραφία: Shutterstock

Λίγες παρασκευές είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο με το αυθεντικό, ελληνικό τους όνομα. Μια από αυτές είναι το ακαταμάχητο φύλλο, για το οποίο έχουμε τη συνταγή.

Μπορεί το «γκρικ σουβλάκι», ο μουσακάς και η φέτα να είναι οι «βασιλιάδες» της ελληνικής παράδοσης, παρασκευές γνωστές σε όλο τον κόσμο, όμως το φύλλο είναι και αυτό ένα διάσημο ελληνικό προϊόν. Μια βασική παρασκευή για τις απίθανες πίτες, που είναι γνωστή στο εξωτερικό με το ελληνικό της όνομα: Phyllo Dough (ζύμη για φύλλο).

Φυσικά, ένα φύλλο μπορεί να αναφέρεται σε φύλλο κρούστας ή βέργας κάτι που μάλλον δεν είναι ευρέως γνωστό στους φιλέλληνες της ελληνικής γαστρονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η πιο απλή συνταγή, με ελάχιστα υλικά, αλλά μεγάλη μαεστρία, μπορεί να αναδείξει μοναδικά τις συνταγές σας.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Οι νοικοκυρές που ανοίγουν φύλλα σαν να πρόκειται για το πιο απλό πράγμα του κόσμου, ετοιμάσουν πάντα το ζυμάρι τους «με το μάτι». Δύσκολα θα βρεις παραδοσιακή μαγείρισσα που θα σου δώσει ακριβή υλικά για τη συνταγή. Ωστόσο, εκείνο που έχει σημασία είναι το ζυμάρι να είναι αφράτο και μαλακό, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

Σύμφωνα με την παράδοση, το φύλλο γίνεται πιο τραγανό με μια ιδέα ξίδι στα υλικά του, που θα δώσει καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο. Για τον ίδιο σκοπό έχει πολύ μεγάλη σημασία να λαδώνουμε τα φύλλα καθώς τα στρώνουμε στο ταψί.

Αντί να αλευρώνετε τα φύλλα, όταν δοκιμάζετε να τα ανοίξετε, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε το νισεστέ. Στην ουσία πρόκειται για ανθό αραβοσίτου, που είναι πιο φίνο και βοηθά πολύ στο άνοιγμα.

Τέλος, δοκιμάστε να αφήσετε το ζυμάρι στο ψυγείο από βραδύς και να ανοίξετε το φύλλο την επομένη. Φυσικά, χρειάζεστε έναν λεπτό, μακρόστενο ξύλινο πλάστη για να καταφέρετε να το ανοίξετε.

Υλικά

  • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό

Εκτέλεση

  • Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε σιγά, σιγά, το χλιαρό νερό. Θα βάλετε όσο πάρει, για να πάρετε μια ομοιόμορφη και απαλή συνταγή που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Βίντεο: Πώς ανοίγουμε σπιτικό χωριάτικο φύλλο

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί από το 3ο λεπτό και έπειτα πώς θα ανοίξετε το φύλλο με τον πλάστη.

ΣΧΟΛΙΑ