fbpx Συνταγή για λαχταριστή πίτα του βοσκού -Με βελούδινο πουρέ πατάτας | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Συνταγή για λαχταριστή πίτα του βοσκού -Με βελούδινο πουρέ πατάτας

Συνταγή για πίτα του βοσκού με κιμά και πουρέ πατάτας
15|01|2020 | 22:00
Συνταγή για πίτα του βοσκού / Φωτογραφία: Shutterstock

Μια συνταγή που θα ικανοποιήσει και τους πιο δύστροπους στο τραπέζι.

Μπορεί στην Ελλάδα η λέξη πίτα να είναι συνυφασμένη με το απολαυστικό και τραγανό φύλλο, ωστόσο φαίνεται πως στην Ευρώπη η πιο διάσημη πίτα είναι εκείνη του βοσκού. Ονομάζεται εναλλακτικά και εξοχική πίτα και στην ουσία αποτελείται από μια πεντανόστιμη σάλτσα κιμά που μοιάζει εξαιρετικά με την μπολονέζ που ψήνεται στο φούρνο,σκεπασμένη από απολαυστικό πουρέ πατάτας.

Η συνταγή διαδόθηκε ήδη από τα τέλη του 16ου αιώνα, όταν και η πατάτα έφτασε στην Ευρώπη από την Αμερική. Περίπου 60 χρόνια αργότερα, η «εξοχική πίτα», άρχισε να αναφέρεται και ως πίτα του βοσκού. Μια διαφοροποίηση στην πίτα του βοσκού, είναι πως η κλασική συνταγή θέλει κιμά από πρόβειο κρέας.

Υλικά

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού (ή ζεστό νερό με κύβο βοδινού)
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Για τον πουρέ πατάτας: 2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 225ml γάλα
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. τριμμένο καπνιστό μετσοβόνε
  • Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τον κιμά να πάρει χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο σκεύος και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσουν για περίπου 15’ λεπτά
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, το αλεύρι και τον πελτέ, δυναμώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε τα λαχανικά για μερικά λεπτά, πριν επιστρέψουμε τον κιμά στο σκεύος
  • Σβήνουμε τον κιμά με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα.
  • Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει με ανοιχτό το σκεύος για 45’ λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι και αφήνουμε στην άκρη
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τον πουρέ. Βάζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και λιώνουμε μαζί με το γάλα και το βούτυρο. Προσθέτουμε το μετσοβόνε τριμμένο να λιώσει (κρατήστε 2-3 κουταλιές), το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Γυρίζουμε την σάλτσα κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε καλά. Απλώνουμε από πάνω τον πουρέ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί
  • Ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25 με 30 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα.
ΣΧΟΛΙΑ