Συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι -Του Δημήτρη Μακρυνιώτη - iefimerida.gr

Συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι -Του Δημήτρη Μακρυνιώτη

Συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι του Δημήτρη Μακρυνιώτη
Συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι του Δημήτρη Μακρυνιώτη

Το τσουρέκι, αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων, σε μια νηστίσιμη εκδοχή και συνταγή.

Συνδεδεμένο με το Πάσχα κυρίως το τσουρέκι, ωστόσο η παρακάτω συνταγή είναι νηστίσιμη και σχετικά εύκολη στην εκτέλεσή της και το κυριότερο το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. Μαστιχωτό και ευωδιαστό.

Υλικά συνταγής για νηστίσιμο τσουρέκι

Υλικά για το προζύμι

  • 100 ml νερό (30 έως 40 βαθμούς)
  • 9 γρ. μαγιά
  • 15 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 5 γρ. ζάχαρη

Υλικά για το τσουρέκι

  • 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100-130 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 100 ml σπορέλαιο
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κ.γ μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ κακουλέ
  • 1/4 κ.γ μαστίχα

Υλικά για την επάλειψη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 1 κ.γ μέλι
  • 50 ml νερό
  • Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση συνταγής για τσουρέκι νηστίσιμο

Εκτέλεση για το προζύμι

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε καλά, με ένα σύρμα.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τον κάδο, για 20 λεπτά τουλάχιστον, για να «ξυπνήσει» η μαγιά.

Εκτέλεση για το τσουρέκι

  • Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και η μαγιά μας έχει αρχίσει να δουλεύει, ρίχνουμε μέσα στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά και με τον γάντζο ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, αφού γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που πριν έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.
  • Κάνουμε 3 ίσους κυλίνδρους και πλέκουμε το τσουρέκι μας κοτσίδα.
  • Αμέσως μετά, το τοποθετούμε σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
  • Καλύπτουμε το τσουρέκι με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
  • Αφού περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το νερό με το μέλι.
  • Αφαιρούμε την πετσέτα από το τσουρέκι μας και με ένα πινέλο, το περνάμε απαλά με το νερόμελο. Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά, στην μεσαία σχάρα.

Βίντεο συνταγής για νηστίσιμο τσουρέκι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για περισσότερες συνταγές του pastry chef Δημήτρη Μακρυνιώτη:

-Official Website: https://dimitriosmakriniotis.gr/

-Instagram: http://bit.ly/dimitriosmakriniotis

-Facebook: http://bit.ly/dimitriosmakriniotisfb#

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ