fbpx Συνταγή για τραγανά σταφιδοπιτάκια με ξηρούς καρπούς | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Συνταγή για τραγανά σταφιδοπιτάκια με ξηρούς καρπούς

Πιτάκια με σταφίδες και μυρωδικά
04|11|2019 | 11:36
Πιτάκια με σταφίδες και μυρωδικά / Φωτογραφία: Shutterstock

Τραγανή ζύμη, περιβάλει μια αρωματική γέμιση από ξηρούς καρπούς και μυρωδικά. Αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σας.

Τα πιτάκια αυτά συνηθίζονται πολύ στο εξωτερικό την περίοδο των γιορτών. Περιλαμβάνουν όλα τα αρώματα των Χριστουγέννων, όπως κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, αλλά και την τραγανή υφή μιας ζύμης βουτύρου που θα έχετε έτοιμη σε ελάχιστα λεπτά.

Υλικά

  • Για τη ζύμη: 225 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ ζάχαρη, συν λίγη επιπλέον ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • 1 αυγό
  • Για τη γέμιση: 90γρ σταφίδα ξανθιά
  • 55 γρ σταφίδα μαύρη
  • 55 γρ ζαχαρωμένα φρουτάκια
  • 85 γρ μαργαρίνη λιωμένη
  • 110 γρ μαύρη ζάχαρη
  • Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 ½ κγ κανέλα
  • ½ κγ γαρίφαλο
  • Το χυμό και το ξύσμα από 1/2 λεμόνι και 1/2 πορτοκάλι
  • 1 μικρό πράσινο μήλο καθαρισμένο
  • 2 κουταλιές κονιάκ

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση, εκτός από το μπράντι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε όλο το βράδυ να αναμειχθούν τα αρώματα
  • Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 110 βαθμούς, σκεπάζουμε το μείγμα με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στον ζεστό φούρνο για 2 ½ ώρες
  • Βγάζουμε από το φούρνο και ανακατεύουμε το μείγμα, άλλη μια φορά. Αφού κρυώσει ρίχνουμε και το κονιάκ
  • Για τη ζύμη κόβουμε με γρήγορες κινήσεις το βούτυρο σε κύβους και το βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων με το αλεύρι. Ανακατεύουμε ώσπου να γίνει σκόνη και να μην φαίνεται το βούτυρο
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αυγό, μια πρέζα αλάτι και χτυπάμε ξανά, ώσπου να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη. Καλό είναι να ξεκουράσουμε το ζυμάρι για 20’ λεπτά στο ψυγείο, τυλιγμένο με μεμβράνη
  • Σε φόρμα για cupcakes, 12 θέσεων, μοιράζουμε τα 2/3 της ζύμης σε ισάριθμα μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Πιέζουμε τη ζύμη να καλύψει τη βάση και τα τοιχώματα
  • Μοιράζουμε τη γέμιση με σταφίδες στα φορμάκια. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα σε μέγεθος που να καλύπτει τα φορμάκια. Σκεπάζουμε κάθε πιτάκι και πιέζουμε καλά τις άκρες να ενωθεί η ζύμη. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα σε σχήμα αστεριού στο κέντρο κάθε πίτας
  • Αν θέλετε αλείψτε την επιφάνεια με ένα χτυπημένο αυγό
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20’ λεπτά να πάρουν χρώμα. Αφού κρυώσουν ελαφρά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ