Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε διατροφή.
Μεταξύ των κύριων θρεπτικών συστατικών που έχουν είναι οι βιταμίνες Α, D, Ε και του συμπλέγματος Β, καθώς και σίδηρος, φώσφορος, ασβέστιο, σελήνιο και ψευδάργυρος.
Τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση αυγών
Ο παραπάνω συνδυασμός βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και οστεοπόρωσης, βελτιώνει την υγεία του δέρματος και ενισχύει τα οστά και τους μυς.
Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι η παρουσία αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που προστατεύουν την όραση και καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση. Η χολίνη, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα αυγά, συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Επιπλέον, καθώς δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, το τρόφιμο αυτό βοηθά στον έλεγχο του βάρους και μπορεί να συμπεριληφθεί σε δίαιτες αδυνατίσματος.
Πώς θα φτιάξετε μια ομελέτα γαλλικού τύπου
Στο πρωινό, τα αυγά εμφανίζονται σε διαφορετικές εκδοχές σε όλο τον κόσμο, με την ομελέτα να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Μεταξύ των παραλλαγών, η γαλλική εκδοχή ξεχωρίζει για τη σχεδόν υγρή και εξαιρετικά κρεμώδη υφή της.
Το μυστικό βρίσκεται στο αργό μαγείρεμα, καθώς τα αυγά χτυπιούνται με μια πρέζα αλάτι, λίγο βούτυρο και, αν επιθυμείτε, κρέμα γάλακτος ή γάλα.
Σε αντίθεση με το αμερικανικό στυλ, με μεγαλύτερα και αφράτα κομμάτια, η γαλλική μέθοδος απαιτεί συνεχές ανακάτεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει απαλά, σχηματίζοντας μικρά κομμάτια.
Τα συστατικά για μια ομελέτα γαλλικού τύπου
- 6 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας (30 γραμμ.) ανάλατο βούτυρο
- 4 κουταλιές της σούπας (60 ml) κρέμα γάλακτος ή γάλα (προαιρετικά)
- Φρεσκοτριμμένο λευκό ή μαύρο πιπέρι
Οδηγίες παρασκευής
Βάλτε τα χτυπημένα αυγά σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε το αλάτι, το βούτυρο και, αν προτιμάτε, την κρέμα γάλακτος ή το γάλα.
Στη συνέχεια, βάλτε τη σε πολύ χαμηλή φωτιά και μαγειρέψτε αργά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει και να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Η διαδικασία διαρκεί 5 έως 10 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε τριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.
Tips για την ομελέτα γαλλικού τύπου
- Η κρέμα ή το γάλα κάνουν τα αυγά πιο υγρά και με πλουσιότερο γεύση, αλλά η συνταγή λειτουργεί και χωρίς αυτά.
- Μια μικρή κατσαρόλα και ένα χτυπητήρι βοηθούν στο να επιτευχθεί η ιδανική σύσταση.