Συνταγή για καλοκαιρινό και απολαυστικό μπριάμ -Το μυστικό για να γίνει ζουμερό και πεντανόστιμο - iefimerida.gr

Συνταγή για καλοκαιρινό και απολαυστικό μπριάμ -Το μυστικό για να γίνει ζουμερό και πεντανόστιμο

Συνταγή για καλοκαιρινό, παραδοσιακό μπριάμ
Συνταγή για καλοκαιρινό, παραδοσιακό μπριάμ / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια συνταγή που θυμίζει καλοκαίρι, ένα πιάτο ελαφρύ και γευστικό, ο απόλυτος εκπρόσωπος της περίφημης μεσογειακής διατροφής.

Μέρες που είναι, το κρέας ή τα βαριά πιάτα με σάλτσες ή κρέμα γάλακτος δεν ενδείκνυνται… καιρός να γυρίσουμε στην παραδοσιακή κουζίνα, να ετοιμάσουμε ένα πιάτο απευθείας από το κλασικό, καλοκαιρινό ελληνικό μποστάνι.

Στο μπριάμ ένα μυστικό επιτυχίας είναι η σωστή επιλογή των λαχανικών, που πρέπει να είναι φρέσκα και ποιοτικά και το δεύτερο, μια ελαφριά σάλτσα που θα χρησιμοποιήσετε ως βάση για τις ροδέλες πατάτας, κολοκυθιού και μελιτζάνας στο ταψί.

Υλικά

  • 2 μέτρια κολοκυθάκια
  • 1 μέτρια τσακώνικη μελιτζάνα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μέτριο καρότο
  • 1/2 φλ. Τσαγιού χυμό τομάτας
  • 1 κγ. πελτέ τομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 4-5 φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1 κ.σ. ξερή ρίγανη
  • 1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
  • 1 πρέζα κύμινο
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα λαχανικά καλά και ετοιμάζουμε για το κόψιμο. Θα χρειαστούμε ροδελες όσο γίνεται πιο ίσης διαμέτρου και φυσικά πάχους.
  • Τριμάρουμε μελιτζάνα και κολοκύθι κατά μήκος ώστε να έχουν το ίδιο πάχος-διάμετρο. Κρατάμε τα κομμάτια για τη σάλτσα. Κόβουμε σε λεπτές φέτες κολοκύθια, μελιτζάνα, πιπεριά και πατάτες. Κρατάμε χώρια τι άκρες που είναι πιο μικρές και ακανόνιστες.
  • Ψιλοκόβουμε κρεμμύδι και σκόρδο και βάζουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Αφού γυαλίσει προσθέτουμε τα λαχανικά που κρατήσαμε στην άκρη και το καρότο σε μικρά κομμάτια. Γυρίζουμε στην κατσαρόλα να μαραθούν και προσθέτουμε τον πελτέ, το κύμινο και την πάπρικα. Τέλος συμπληρώνουμε το χυμό ντομάτας και μισό ποτήρι νερό σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 με 20 λεπτά.
  • Λίγο πριν αποσύρουμε συμπληρώνουμε τη μισή ποσότητα μαϊντανού και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σάλτσα με ένα μιξεράκι χειρός ή μεταφέροντας με προσοχή τα λαχανικά σε πολυκόφτη.
  • Ραντίζουμε ένα αλουμινένιο ταψί 30 εκατοστών με μπόλικο ελαιόλαδο και στρώνουμε τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια. Ξεκινάμε να στρώνουμε τα λαχανικά κυκλικά από το κέντρο προς τα έξω. Βάζουμε εναλλάξ, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πατάτα και ροδέλες πιπεριά.
  • Ψιλοκόβουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και τον βασιλικό και πασπαλίζουμε πάνω από τα λαχανικά. Προσθέτουμε την ξερή ρίγανη, αλατοπίπερο και λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε στο φούρνο στους 180oC. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα στη μισή ώρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμη περίπου.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ