fbpx Συνταγή για φοκάτσια με τοματίνια, δενδρολίβανο και φιστίκια Αιγίνης | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Συνταγή για φοκάτσια με τοματίνια, δενδρολίβανο και φιστίκια Αιγίνης

Τραγανή και αρωματική φοκάτσια με τοματίνια και δενδρολίβανο
04|07|2019 | 17:33
Τραγανή και αρωματική φοκάτσια με τοματίνια και δενδρολίβανο / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για ένα κλασικό ιταλικό ψωμί αρωματισμένο με δενδρολίβανο, τοματίνια και ελαιόλαδο.

Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό focacius που φαίνεται πως σημαίνει ψωμί ψημένο στη φωτιά. Οι ρίζες του χαρακτηριστικού ψωμιού λέγεται πως πρέπει να αναζητηθούν στον αρχαίο λαό των Ετρούσκων, με την συνταγή να αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Η πιο διάσημη εκδοχή του είναι εκείνη που περιλαμβάνει αρωματικό δενδρολίβανο και χοντρό αλάτι.

Υλικά

  • 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι κίτρινο για ψωμί
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι (90γρ. Περίπου) ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού
  • 1/4 του φλτιζανιού καβουρδισμένα φυστίκια Αιγίνης
  • 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. τοματάκια τσέρι

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Παίρνουμε 1 1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουμε μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Λαδώνουμε ένα τετράγωνο αλουμινένιο ταψί 20x30 εκατ. και στρώνουμε την ζύμη. Αφήνουμε σκεπασμένη για 1 ώρα ακόμη να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC
  • Βάζουμε τα φιστίκια σε επεξεργαστή τροφίμων και θρυμματίζουμε. Αναμειγνύουμε σε μπολ με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε
  • Αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια του ψωμιού και πιέζουμε τα τοματίνια εδώ και εκεί στη ζύμη
  • Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η φοκάτσια
ΣΧΟΛΙΑ