Συνταγή για άπαιχτο γύρο κοτόπουλο στο φούρνο -Γίνεται όπως στο σουβλατζίδικο, ζουμερός και γευστικός | GASTRONOMIE | iefimerida.gr

Συνταγή για άπαιχτο γύρο κοτόπουλο στο φούρνο -Γίνεται όπως στο σουβλατζίδικο, ζουμερός και γευστικός

Λαχταριστός γύρος κοτόπουλο στη λαδόκολλα
Λαχταριστός γύρος κοτόπουλο στη λαδόκολλα / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αυτή τη συνταγή θα κάνετε πάρτι-σουβλάκι στο σπίτι, έχοντας ετοιμάσει μόνοι σας τον ζουμερό γύρο, που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ψητοπωλεία.

Υπάρχουν συνταγές που προτείνουν την… απομίμηση γύρου κοτόπουλου στο τηγάνι. Αν και πολύ νόστιμες, σίγουρα δεν δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα στο πιάτο, με εκείνο που προσφέρει ένας παραδοσιακός γύρος που κόβεται σε κομμάτια με το μαχαίρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικά μυστικά της συνταγής

Ζητήστε από τον χασάπη να ανοίξει τα μπούτια κοτόπουλου σε φιλέτα. Προτιμάμε τα μπούτια γιατί είναι πιο τρυφερά και ζουμερά από το στήθος.

Το μαρινάρισμα σε γιαούρτι είναι ένας πολύ κλασικός τρόπος να γίνει το κοτόπουλο νόστιμο και ζουμερό. Μπορείτε βέβαια να επιλέξετε και κάποια δικιά σας μαρινάδα ή να δοκιμάσετε να «μπρινάρετε», να βάλετε δηλαδή το κοτόπουλο σε άλμη με μυρωδικά.

Για να έχετε πραγματικό γύρο στο σπίτι, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια, δυο πατάτες και καλαμάκια για σουβλάκι. Έτσι θα μπορέστε να βάλετε το κρέας σε στρώσεις για να ψηθεί όπως και ο γύρος στο σουβλατζίδικο. Προτείνουμε να τοποθετήσετε τον γύρο σε στρογγυλό ταψί, για να μπορείτε να το περιστρέφετε όσο ψήνεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, αν σας αρέσει τραγανός, μπορείτε αφού κόψετε την πρώτη στρώσει, να βάλετε πάλι τον γύρο στο φούρνο, στο γκριλ για 5-10 λεπτά, ώστε να τραγανίσει.

Υλικά

  • 1 κιλό κοτόπουλο μπούτια ξεκοκκαλισμένα
  • 300 γρ γιαούρτι
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουταλιά σκόνη σινάπι/σκόνη μουστάρδας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο φρέσκο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά πλην του κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά
  • Ανοίγουμε τα μπούτια του κοτόπουλο όσο πιο λεπτά γίνεται, φροντίζοντας κάθε κομμάτι να είναι περίπου ίδιου πάχους
  • Βάζουμε το κρέας στο μπολ και φροντίζουμε να καλυφθεί καλά, σκεπάζοντας αν χρειαστεί με ένα πιάτο. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για μία ώρα
  • Σε ένα στρογγυλό ρηχό ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα. Στερεώνουμε τρία καλαμάκια για σουβλάκι σε δύο πατάτες (κόψτε τις από κάτω για να στέκονται) και περνάμε διαδοχικά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  • Αφού περάσουμε όλα τα φιλέτα, τυλίγουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου, ώστε να χωράει άνετα.
  • Ψήνουμε για περίπου μιάμιση ώρα, περιστρέφοντας το ταψί στα μισά του χρόνου και στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ώστε να πάρει χρώμα ο γύρος (περίπου 20 λεπτά ακόμη).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ