fbpx Συνταγή για αφράτα, λαχταριστά ντόνατ | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Συνταγή για αφράτα, λαχταριστά ντόνατ

Συνταγή για αφράτα, σπιτικά ντόνατ
12|03|2020 | 23:16
Συνταγή για αφράτα, σπιτικά ντόνατ / Φωτογραφία: Shutterstock

Μια συνταγή για απολαυστικό πρωινό ή γλυκό συνοδευτικό με τον απογευματινό καφέ.

Η δοκιμασία ασυλίας του MasterChef 4, μετά την πανηγυρική ήττα της μπλε ομάδας στην ομαδική, μας έδωσε μια πολύ ωραία ιδέα για σπιτικά, αφράτα ντόνατ.

Σημειώστε πως αν λατρεύετε τα γεμιστά αρτοσκευάσματα, μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή και στη συνέχεια, κάνοντας μια μικρή τρύπα στην άκρη των ψημένων ντόνατ, να τα γεμίσετε με την κρέμα της επιλογής σας (κρέμα ζαχαροπλαστικής, σοκολάτα ή μαρμελάδα).

Υλικά

  • 500 γρ αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 60 γρ καστανή ζάχαρη
  • 15 γρ μαγιά νωπή
  • 4 αυγά
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 λίτρα ηλιέλαιο για το τηγάνι
  • Κρυσταλική ζάχαρη για το πασπάλισμα / Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γλάσο σοκολάτας

Εκτέλεση

  • Βάζουμε 150 γρ νερό και όλα τα υλικά της ζύμης (πλην του ηλιέλαιου και της κρυσταλλικής ζάχαρης δηλαδή), εκτός από το βούτυρο στο μπολ του μίξερ με το κατάλληλο εξάρτημα και χτυπάμε να ενωθούν για 10’ λεπτά περίπου
  • Μαζεύουμε τη ζύμη στο μπολ και αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 λεπτό
  • Ξεκινάμε και πάλι το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο σε πέντε δόσεις. Αφού ενσωματωθεί στη ζύμη, βάζουμε το μίξερ στο δυνατό και χτυπάμε για 5 λεπτά, να πάρουμε μια λεία, απαλή και ελαστική ζύμη
  • Σκεπάζουμε το μπολ της ζύμης με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της. Ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη στο μπολ, σκεπάζουμε και πάλι και αφήνουμε στο ψυγείο από βραδύς
  • Ανοίγουμε το ζυμάρι με πλάστη και με κουπάτ κόβουμε σε στρογγυλά (αν θέλετε να έχουν τρύπα, κόβετε με μικρότερο κουπάτ στο εσωτερικό). Η ζύμη θα σας δώσει περίπου 20 κομμάτια.
  • Τοποθετούμε τα ντόνατ αλευρωμένο ταψί, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 4 ώρες ή μέχρι διπλασιάσουν τον όγκο τους
  • Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε τα ντόνατ προσεκτικά στο καυτό λάδι (δεν θέλουμε να κάψει πάρα πολύ για να δώσουμε ωραίο χρώμα), ώστε να μην καθίσουν. Ψήνουμε 2-3 ντόνατ μαζί ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους για 2’ λεπτά από κάθε πλευρά
  • Αφαιρούμε τα ψημένα ντόνατ σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια βυθίζουμε σε μπολ με την κρυσταλλική ζάχαρη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ