Το 6ο διεθνές συνέδριο “Tomorrow Tastes Mediterranean 2025” θα πραγματοποιηθεί 13 και 14 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα.
Δύο ημέρες γεμάτες επιστημονικές συζητήσεις, πολιτικές παρεμβάσεις και γαστρονομικές εμπειρίες θα ζήσουν όσοι βρεθούν στο διεθνές συνέδριο “Tomorrow Tastes Mediterranean” που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια παγκοσμίως γύρω από τη μεσογειακή διατροφή, το Tomorrow Tastes Mediterranean, διοργανώνεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Φέτος μάλιστα θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα. Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Οκτωβρίου η Μεσσηνία θα γίνει το σημείο συνάντησης επιστημόνων, πολιτικών, σεφ και επαγγελματιών της γαστρονομίας από ολόκληρο τον κόσμο.
Το 6ο διεθνές συνέδριο “Tomorrow Tastes Mediterranean 2025” που φέρνει στη χώρα μας τον παγκόσμιο διάλογο για τη μεσογειακή διατροφή και τη σημασία της για την υγεία, τη βιωσιμότητα, την αγροδιατροφή και την πολιτιστική μας κληρονομιά, και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής Torribera. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Κορυφαίες προσωπικότητες των επιστημών της διατροφής και των τροφίμων
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως οι καθηγητές Frank Hu και Walter Willett από το Harvard, η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου από την Ακαδημία Αθηνών, ο Ramón Estruch από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, αλλά και ο Στέφανος Φωτίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Σημαντική θα είναι και η παρουσία πολιτικών εκπροσώπων, όπως του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κου Κώστα Τσιάρα, καθώς και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Live cooking sessions από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σεφ
Διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ όπως ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Μανώλης Παπουτσάκης, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο María José San Román, ο Joris Larigaldie, η Diane Kochilas και η Semsa Denizsel θα αναδείξουν μέσα από ζωντανά μαθήματα μαγειρικής, συζητήσεις και θεματικά εργαστήρια τον πλούτο και την καινοτομία της μεσογειακής διατροφής. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του συνεδρίου θα έχει και το event στην Αγορά της Καλαμάτας (14/10/2025) όπου τα τοπικά προϊόντα, η παράδοση και οι μοναδικές πρώτες ύλες που θα αναδειχθούν μέσα από τα live μαγειρέματα.
Ο Διονύσης Παπαδάτος, επικεφαλής συντονισμού δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, δήλωσε: «Η φιλοξενία του Tomorrow Tastes Mediterranean στην Καλαμάτα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε διεθνώς τη Μεσσηνία ως ζωντανό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής και να ενισχύσουμε τον διάλογο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υγεία και την πολιτιστική κληρονομιά μας».
Ο Ramón Estruch, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής Torribera, τόνισε: «Το Tomorrow Tastes Mediterranean συνδυάζει την επιστημονική γνώση με τη γαστρονομική εμπειρία, την πολιτική, την περιβαλλοντική διάσταση και την παράδοση. H μεσογειακή δίαιτα επανασυστήνεται στον κόσμο, ερχόμενη από το παρελθόν για να μας δείξει τον δρόμο προς το μέλλον».
Info
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα και παράλληλα θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά από το tomorrowtastesmediterranean.org/el/στο οποίο μπορείτε να ώστε να δηλώσετε συμμετοχή και να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.