Αν θέλετε να έχετε τα δικά σας λεμόνια, φρέσκα και ακέρωτα, για να βάζετε στο φαγητό, τις σαλάτες και τα γλυκά σας, υπάρχει τρόπος.
Πρώτα απ' όλα, για να έχετε μια λεμονιά στο σπίτι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να έχετε αυλή. Μια μικρή λεμονιά μπορεί να ζήσει και σε γλάστρα που θα βάλετε στο μπαλκόνι σας.
Μάλιστα, για να έχετε τους καρπούς της όλο το χρόνο υπάρχουν μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε.
Εκτός από τα μυστικά που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, βασικό συστατικό για λεμονιά στο σπίτι είναι η επιμονή. Κάποια πράγματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη.
Βασική φροντίδα για μια λεμονιά σε γλάστρα
- Επιλέξτε τη σωστή γλάστρα, γιατί το μέγεθος είναι κρίσιμο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια γλάστρα τουλάχιστον 30 λίτρων και, καθώς το δέντρο μεγαλώνει, να κάνετε μεταφύτευση σε μια μεγαλύτερη. Προσοχή στη λεπτομέρεια: Καθώς η λεμονιά δεν ανέχεται την υπερβολική ποσότητα νερού, η αποστράγγιση είναι σημείο-κλειδί. Συνεπώς, βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα έχει τρύπες στη βάση για να φεύγει το περισσευούμενο νερό.
- Τοποθετήστε τη γλάστρα σε καλή τοποθεσία. Η λεμονιά χρειάζεται τουλάχιστον 6 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα. Τοποθετήστε την σε ένα καλά φωτισμένο μπαλκόνι, βεράντα ή αίθριο. Εάν μπορείτε να την κρατήσετε μόνο σε εσωτερικό χώρο, μετακινήστε την πιο κοντά σε ένα παράθυρο όπου δέχεται όσο το δυνατόν περισσότερο φως.
- Ποτίστε με φειδώ. Είναι σημαντικό να μην υγραίνετε υπερβολικά το χώμα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ποτίζετε κάθε 2 ή 3 ημέρες (ή όταν δείτε ότι η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή). Το φθινόπωρο και τον χειμώνα κρατήστε ικανά χρονικά διαστήματα μεταξύ των ποτισμάτων.
- Βάλτε το σωστό λίπασμα. Για να παράγει λεμόνια, το φυτό χρειάζεται επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε λιπάσματα πλούσια σε άζωτο, κάλιο και φώσφορο ή φτιάξτε σπιτικό λίπασμα με φλούδες μπανάνας, χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ ή κομπόστ.
- Κλαδέψτε για τόνωση της ανάπτυξης. Το ελαφρύ κλάδεμα βοηθά στη διατήρηση του μεγέθους του δέντρου και διεγείρει την παραγωγή λουλουδιών. Κόψτε τα νεκρά, αδύναμα ή κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα μέσα μία φορά το χρόνο στα τέλη του χειμώνα.
- Προστατέψτε τη λεμονιά από το κρύο και τα παράσιτα. Τις κρύες μέρες, μετακινήστε τη πιο κοντά σε έναν τοίχο ή σκεπάστε τη με μια κουβέρτα. Ελέγχετε τακτικά για έντομα του αλευρώδη, αφιδοειδή ζωύφια και μύκητες. Εάν εμφανιστούν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι καλίου ή φυσικά εντομοκτόνα.
Με την κατάλληλη φροντίδα, οι λεμονιές μπορούν να ανθίσουν αρκετές φορές το χρόνο. Ορισμένες ποικιλίες παράγουν λεμόνια σχεδόν όλο το χρόνο, ενώ άλλες ανθίζουν σε δύο βασικές περιόδους, την άνοιξη και τα τέλη του καλοκαιριού.

Αν δείτε λουλούδια, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα και τη θρέψη, καθώς αυτό θα καθορίσει την ποσότητα και την ποιότητα των λεμονιών που θα συλλέξετε.
Και μερικές ιδέες για τα λεμόνια σας
Αν δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με την κουζίνα, αλλά σας αρέσει η ιδέα να έχετε τα δικά σας λεμόνια στο μπαλκόνι ή τον κήπο, εδώ δίνονται κάποιες ιδέες για το πώς να τα αξιοποιήσετε.
- Χυμός λεμονιού: ιδανικό για σάλτσες σε σαλάτες, για λεμονάδα, για μαρινάρισμα κρεάτων ή για την ενίσχυση της γεύσης γλυκών και αλμυρών πιάτων
- Ξύσμα: χρησιμοποιείται για να προσθέσει άρωμα και γεύση σε κέικ, πουτίγκες, μπισκότα ή σάλτσες, χάρη στα αιθέρια έλαιά του
- Γλυκά του κουταλιού και γλυκά: το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρμελάδες ή ως βάση για την παρασκευή λεμονιών του κουταλιού