Το κόλπο με τη σόδα στα ξύλα βελτιώνει τη φωτιά χωρίς να επηρεάζει τη γεύση, καθώς επίσης καταπολεμά τις δυσάρεστες οσμές.
Το μπάρμπεκιου είναι κάτι πολύ περισσότερο από ψητό κρέας. Είναι μια στιγμή είναι μια στιγμή ενότητας, παράδοσης και εθνικής υπερηφάνειας για τους Αργεντίνους. Η φροντίδα κάθε λεπτομέρειας της φωτιάς και της διαδικασίας μαγειρέματος είναι μέρος της τελετουργίας που εκατομμύρια Αργεντίνοι επαναλαμβάνουν κάθε Σαββατοκύριακο. Γι' αυτό, όταν εμφανίζεται ένα κόλπο που μπορεί να βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα χωρίς να περιπλέξει τη διαδικασία, αξίζει να το έχετε κατά νου.
Ένα από τα μυστικά που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν μεταξύ των πιο έμπειρων ψηστών είναι η προσθήκη μαγειρικής σόδας στα καυσόξυλα πριν τα ανάψουν. Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο με την πρώτη ματιά, αυτό το κοινό συστατικό στο μαγείρεμα έχει θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα της φωτιάς, στην ποσότητα καπνού, ακόμη και στην τελική γεύση του κρέατος.
Τι κάνει η μαγειρική σόδα στη φωτιά του μπάρμπεκιου
Όταν θερμαίνεται, η μαγειρική σόδα αποσυντίθεται χωρίς να απελευθερώνει βλαβερές ουσίες, με αποτέλεσμα καθαρότερη καύση. Αυτή η αντίδραση μειώνει την ποσότητα του πυκνού καπνού, εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές που μπορεί να προέρχονται από το ξύλο και βελτιώνει την ποιότητα των κάρβουνων, όλα αυτά χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού που μαγειρεύουμε.
Πλεονεκτήματα της χρήσης της:
- Λιγότερος καπνός: Βοηθά το ξύλο να καίγεται πιο καθαρά, ιδανικό αν δεν είναι εντελώς στεγνό.
- Εξαλείφει τις οσμές: Εάν το ξύλο είναι υγρό ή βρώμικο, η μαγειρική σόδα απορροφά ανεπιθύμητα αρώματα.
- Καλύτερα καρβουνάκια: Προάγει πιο ομοιόμορφα και διαρκή καρβουνάκια.
- Μειώνει τον καπνό από το λίπος: Εάν το λίπος εισχωρήσει στα καρβουνάκια, μια πρέζα μαγειρική σόδα εμποδίζει την απελευθέρωση αυτού του ισχυρού μαύρου καπνού που μπορεί να διαπεράσει το κρέας.
Πώς να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα στην σχάρα
Η εφαρμογή μαγειρικής σόδας στο μπάρμπεκιου σας είναι μια απλή κίνηση, αλλά με πολλά οφέλη. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στη χημεία ή μάστορας στη σχάρα: με λίγα μόνο βήματα, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα της φωτιάς και, κατά συνέπεια, του μπάρμπεκιου. Το κλειδί είναι να μην κάνετε κατάχρηση και να τη χρησιμοποιείτε την κατάλληλη στιγμή.
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να την αξιοποιήσετε στο έπακρο:
Πριν ανάψετε τη φωτιά, πασπαλίστε μία ή δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα πάνω από τα καυσόξυλα. Ιδανικά, η σκόνη πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα.
Ανάψτε τα ξύλα όπως κάνετε πάντα, είτε με χαρτί, είτε με ταμπλέτες είτε με μια πιο παραδοσιακή μέθοδο. Η μαγειρική σόδα δεν επηρεάζει τον τρόπο που ανάβετε τη φωτιά, επομένως δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα στη ρουτίνα σας.
Εάν παρατηρήσετε ότι ο καπνός είναι πολύ πυκνός ή έχει δυσάρεστη οσμή, προσθέστε μια πρέζα μαγειρική σόδα ακόμα όσο η φωτιά καίει.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αν παρατηρήσετε ότι το λίπος που στάζει στα κάρβουνα παράγει πυκνό, μαύρο καπνό, πασπαλίστε λίγη μαγειρική σόδα απευθείας σε αυτήν την περιοχή. Αυτό βοηθά στην κατάσβεση του πυκνού καπνού χωρίς να επηρεάζει τη γεύση του κρέατος.
Αν χρησιμοποιείτε κάρβουνα αντί για ξύλα, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αυτό το κόλπο. Απλώς φροντίστε να το κάνετε πριν τα κάρβουνα κοκκινίσουν, καθώς είναι πιο αποτελεσματικό στα πρώτα στάδια της φωτιάς.
Το κόλπο με τη μαγειρική σόδα δεν αντικαθιστά την επιλογή καλών ξύλων ή το προσεκτικό μαγείρεμα, ωστόσο μπορεί να κάνει μια αισθητή διαφορά στην εμπειρία ψησίματος. Λιγότερος καπνός, λιγότερες παράξενες οσμές και μια πιο ομοιόμορφη φωτιά βοηθούν το κρέας να διατηρήσει καλύτερα τη γεύση του.