Τόσο καιρό δεν χρησιμοποιείτε τo air fryer σωστά -Ειδικός αποκαλύπτει τα 11 λάθη που οδηγούν σε άψητο φαγητό - iefimerida.gr

Τόσο καιρό δεν χρησιμοποιείτε τo air fryer σωστά -Ειδικός αποκαλύπτει τα 11 λάθη που οδηγούν σε άψητο φαγητό

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με περίπου τα 2/3 των νοικοκυριών να χρησιμοποιούν πλέον air fryer, η συσκευή αυτή είναι πλέον η τρίτη πιο χρησιμοποιημένη στην κουζίνα μετά την τοστιέρα και τον φούρνο μικροκυμάτων.

Η ηλεκτρική συσκευή που προβάλλεται συχνά ως ένας πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, είναι γενικά πιο ενεργειακά αποδοτική από έναν συμβατικό φούρνο, και μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο που περνάμε στην κουζίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Abi Thompson, γνωστή στους 649.000 ακόλουθους της στο TikTok και στους 435.000 στο Instagram ως @airfryergirluk, εξηγεί μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι χρήστες και πώς να τα αποφύγουμε.

Δεν διαβάζετε το εγχειρίδιο χρήσης

Το να διαβάσετε επιπόλαια ή και καθόλου το εγχειρίδιο, ειδικά αν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει air fryer, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά λάθη. Κάθε μοντέλο είναι διαφορετικό και διαθέτει αρκετές λειτουργίες που αξίζει να δοκιμάσετε. Αν δεν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά, δεν εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τη συσκευή σας.

Υπερφορτώνετε το καλάθι

Πολλοί προσπαθούν να στριμώξουν όσο το δυνατόν περισσότερο φαγητό στον κάδο του air fryer, και μετά απορούν γιατί βγαίνει υγρό και άψητο. Το air fryer μαγειρεύει με κυκλοφορία θερμού αέρα. Για ομοιόμορφο ψήσιμο και τραγανό αποτέλεσμα, πρέπει να αφήνετε το φαγητό να «αναπνέει», ώστε να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ανακινείτε ή δεν γυρίζετε το φαγητό

Το να μην ανακινείτε τον κάδο ή να μην γυρίζετε το φαγητό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη. Αν και ο ζεστός αέρας κυκλοφορεί, τα σημεία του φαγητού που βρίσκονται πιο κοντά στον ανεμιστήρα, στο πίσω μέρος ή στην κορυφή. ψήνονται πιο γρήγορα. Ανακινήστε τον κάδο ή γυρίστε το φαγητό στη μέση του μαγειρέματος για να ψήνεται ομοιόμορφα.

Το ανοίγετε συνεχώς

Παρόλα αυτά, η Abi προειδοποιεί ότι κάθε φορά που ανοίγετε το air fryer, χάνετε θερμότητα. Η συμβουλή της; Αρκεί να έχετε ήδη ανακινήσει ή γυρίσει το φαγητό στη μέση, εκτός αν μαγειρεύετε κάτι που απαιτεί περισσότερο χρόνο, π.χ. 25 λεπτά, οπότε μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μία φορά, είναι προτιμότερο να αφήσετε τη συσκευή να κάνει τη δουλειά της χωρίς διακοπές.

Δεν προθερμαίνετε τη συσκευή

Ορισμένοι κατασκευαστές μπορεί να σας συστήνουν να προθερμάνετε τη συσκευή. Το μεγάλο πλεονέκτημα του air fryer και η βασική του διαφορά από τον φούρνο είναι η ταχύτητα και η ευκολία: δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για προθέρμανση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν το καθαρίζετε τακτικά

Ένα βήμα που συχνά παραμελείται, αλλά μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Λίπη και ψίχουλα μπορεί να συσσωρευτούν, εξηγεί η Abi, προκαλώντας καπνό ή άσχημες μυρωδιές. Οι περισσότεροι κάδοι μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων ή καθαρίζονται εύκολα στο χέρι λόγω τηςαντικολλητικής επίστρωσης. Η Abi προτείνει να το αφήνετε να μουλιάζει σε ζεστό νερό με σαπούνι όσο τρώτε και να το καθαρίζετε αμέσως μετά.

Δεν χρησιμοποιείτε καθόλου λάδι

Είναι ένας διαδεδομένος μύθος ότι το air fryer δεν χρειάζεται λάδι. Στην πραγματικότητα δεν είναι χωρίς λάδι, είναι χαμηλό σε λάδι. Χρειάζεται να προσθέσετε λίγο λάδι για να δώσει χρώμα, τραγανότητα και γεύση στο φαγητό.

Χρησιμοποιείτε πολύ ή λάθος τύπο λαδιού

Ο τύπος λαδιού είναι επίσης σημαντικός. Πάντα να χρησιμοποιείτε λάδι με υψηλό σημείο καπνού, όπως αβοκάντο ή κραμβέλαιο (λάδι κανόλα). Αν χρησιμοποιήσετε λάδι με χαμηλό σημείο καπνού, όπως ελαιόλαδο, είναι πολύ πιθανό να καεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά σπρέι για air fryer που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρησιμοποιείτε συνταγές φούρνου χωρίς να προσαρμόζετε θερμοκρασία ή χρόνο

Επειδή το air fryer θερμαίνει το φαγητό πολύ πιο έντονα, οι περισσότεροι μειώνουν είτε τη θερμοκρασία είτε τον χρόνο ψησίματος. Στην πραγματικότητα, πρέπει να μειώσετε και τα δύο. Ως γενικό κανόνα, η Abi προτείνει να μειώνετε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς Κελσίου και τον χρόνο μαγειρέματος κατά 20%.

Δεν χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα αξεσουάρ

Πολλοί αντιμετωπίζουν το air fryer σαν φούρνο μικροκυμάτων, ενώ στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά σε φούρνο. Οτιδήποτε χρησιμοποιείτε σε έναν κανονικό φούρνο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε air fryer: γυάλινες γάστρες, κεραμικά μπολάκια, σιλικόνες για ψήσιμο, αντικολλητικό χαρτί, αλουμινόχαρτο. Όχι μόνο θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα, αλλά θα κάνουν και το καθάρισμα ευκολότερο.

Ψήνετε υπερβολικά το φαγητό

Πολλοί φοβούνται μήπως το φαγητό τους δεν είναι καλά ψημένο, ειδικά όταν πρόκειται για κοτόπουλο, και καταλήγουν να το παραψήνουν, κάτι που είναι πραγματικά κρίμα. Η καλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ η Abi είναι ένα θερμόμετρο κρέατος. Απλά το βάζετε στο φαγητό όταν νομίζετε ότι είναι έτοιμο, και έτσι δεν χρειάζεται να φοβάστε ότι τρώτε άψητο κοτόπουλο.

Φωτογραφίες: Shutterstock, Unsplash

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ AIR FRYER λάθη ψήσιμο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ