fbpx Γιορτή του πρέτζελ! Γιατί τα ασυνήθιστα αρτοσκευάσματα έχουν αυτό το ξεχωριστό σχήμα; -Πώς παίρνουν ωραίο σκούρο χρώμα; | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Γιορτή του πρέτζελ! Γιατί τα ασυνήθιστα αρτοσκευάσματα έχουν αυτό το ξεχωριστό σχήμα; -Πώς παίρνουν ωραίο σκούρο χρώμα;

Παραδοσιακά πρέτζελ πάνω σε ξύλο κοπής με χοντρό αλάτι
21|09|2019 | 12:09
Παραδοσιακά πρέτζελ πάνω σε ξύλο κοπής με χοντρό αλάτι / Φωτογραφία: Shutterstock

H Google αποφάσισε να μας ανοίξει την όρεξη με τα πρέτζελ στην κεντρική σελίδα της μηχανής αναζήτησης και έτσι κι εμείς αναζητάμε την ιστορία τους, αλλά και μια συνταγή για να τα δοκιμάσουμε στο σπίτι.

Τα πρέτζελ είναι ένα από τα πιο διάσημα αρτοσκευάσματα παγκοσμίως, ξεχωριστά τόσο για το ιδιαίτερο σχήμα τους, όσο όμως και για το βαθύ σκούρο και λαχταριστό τους χρώμα. Η 21η Σεπτεμβρίου είναι όπως μαθαίνουμε η πρώτη μέρα του φθινοπώρου και η μέρα έναρξης του Οκτόμπερφεστ, όπου τα πρέτζελ έχουν την τιμητική τους.

Η ιστορία των πρέτζελ

Τα νόστιμα αρτοσκευάσματα παραδοσιακά είναι αφράτα και μαλακά, ενώ οι ιστορίες για τις ρίζες τους διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Λέγεται, πως μοναχοί στη Βιέννη που έψηναν πρέτζελ στα 1510, άκουσαν τον στρατό των εχθρών να επιχειρεί να εισβάλλει στην πόλη από τα υπόγεια τούνελ. Για την υπηρεσία που προσέφεραν στην πόλη, τους αποδόθηκαν τιμές, αλλά και δικά τους όπλα και πανοπλίες.

Η παράδοση στην Ελβετία θέλει τα πρέτζελ να έχουν το χαρακτηριστικό αυτό σχήμα καρδιάς, χάρη στην έκφραση «δεσμά του γάμου», αφού τα αρτοσκευάσματα ήταν εκείνα που προσφέρονταν στους καλεσμένους στους γάμου που τελούνταν τον 17ο αιώνα.

Πώς έχουν τα πρέτζελ αυτό το υπέροχο χρώμα

Δεν διαθέτουν αυγό κι όμως το χρώμα τους είναι λαμπερό και σκούρο, όσο κανένα άλλο αρτοσκεύασμα. Η λάμψη των πρέτζελ οφείλονται στην αντίδραση Μεϊγιάρντ, από τον Λουί Καμίλ Μεγιάρντ, Γάλλο χημικό που την παρατήρησε και την ανέλυσε. Η ζύμη των πρέτζελ βυθίζεται σε ένα διάλυμα υψηλό σε Ph, που βοηθά ώστε όταν αυτά ψηθούν να πάρουν ωραίο χρώμα και ξεχωριστή γεύση.

Για πολλά χρόνια, το διάλυμα αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο από νερό και στάχτη, την γνωστή από τα παλιά χρόνια αλισίβα. Η αλισίβα ήταν το απορρυπαντικό των φτωχών, με το οποίο οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα, χάρη στο ανθρακικό κάλιο που προσφέρει στο νερό η στάχτη. Καθώς η αλισίβα μπορεί να αποδειχτεί όμως επικίνδυνη στην μαγειρική, αν κάποιος δεν γνωρίζει να την διαχειριστεί σωστά, η ίδια αντίδραση μπορεί να αναπαραχθεί με τη βοήθεια μαγειρικής σόδας (αυτός είναι και ο λόγος που πολλές παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούν την μαγειρική σόδα ως καθαριστικό).

Μια συνταγή για απολαυστικά πρέτζελ

Όταν έχουμε να κάνουμε με ζύμες, τότε χρειάζεται υπομονή και προγραμματισμός. Αν ακολουθήσουμε όμως τις οδηγίες, δίνοντας χρόνο στη μαγιά να δράσει και στη ζύμη να ψηθεί, όλα θα πάνε κατ' ευχήν.

Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 260ml χλιαρό γάλα
  • 260ml χλιαρό νερό
  • 80γρ βούτυρο
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • Για το διάλυμα σόδας: 1 λίτρο νερό
  • 3 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • Χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε 100 γρ από το αλεύρι με τη μαγιά και το νερό σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5 ώρες να ενεργοποιηθεί η μαγιά
  • Αφού είναι έτοιμο το μείγμα της μαγιάς, προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, αλάτι, γάλα, ζάχαρη και το βούτυρο λιωμένο
  • Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνουμε και πάλι τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 1/2 ώρα ώσπου να φουσκώσει. Θα πρέπει όταν πιέζουμε τη ζύμη αυτή να επιστρέφει
  • Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη με τα οποία πλάθουμε μπαστούνια 2 εκατ. Μπορούμε να τα πλάσουμε στρογγυλά ή και να δοκιμάσουμε το κλασικό σχήμα. Αφήνουμε και πάλι τα πρέτζελ για μισή ώρα να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει και προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα. Βυθίζουμε ένα, ένα τα πρέτζελ στο νερό και αφήνουμε για 5’’ δευτερόλεπτα και αποσύρουμε σε ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και ψήνουμε στο φούρνο στους 200oC για περίπου 15-17 λεπτά να πάρουν τα πρέτζελ βαθύ σκούρο χρώμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ