Συνηθισμένο λάθος: Γιατί δεν πρέπει πλέον να αφήνετε το χαρτί ψησίματος από κάτω - iefimerida.gr

Συνηθισμένο λάθος: Γιατί δεν πρέπει πλέον να αφήνετε το χαρτί ψησίματος από κάτω

Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιστεύετε ότι η λαδόκολλα είναι ο καλύτερός σας φίλος όταν πρόκειται για το ψήσιμο τέλειων τάρτων; Ξανασκεφτείτε το. Αυτή η βαθιά ριζωμένη συνήθεια θα μπορούσε να εμποδίσει τη ζύμη σας να ροδίσει σωστά. Μια μικρή συνήθεια, αλλά με μεγάλο αντίκτυπο στην τραγανότητα.

Χαρτί ψησίματος: πρακτικό αλλά όχι πάντα χρήσιμο

Η λαδόκολλα που περιλαμβάνεται σε όλες τις εμπορικά παρασκευασμένες ζύμες φαίνεται ιδανική για να μην κολλάει η ζύμη στο ταψί. Επίσης, διευκολύνει το ξεφόρμα, ειδικά όταν βιάζεστε να σερβίρετε μια κις, μια τάρτα φρούτων ή ένα γρήγορο δείπνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά αυτή η πρόσθετη ευκολία έχει ένα τίμημα: η ζύμη δεν ψήνεται τόσο καλά από κάτω . Γιατί; Επειδή το χαρτί δημιουργεί ένα φράγμα μεταξύ της βάσης της ζύμης και του ταψιού. Η άμεση επαφή με το μέταλλο, απαραίτητη για ένα χρυσαφί και τραγανό φινίρισμα, εμποδίζεται. Το αποτέλεσμα: μια υγρή βάση ή μια μαλακή ζύμη.

Πότε πρέπει να αφαιρείται το χαρτί ψησίματος;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφαίρεση αυτού του χαρτιού είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή.

  • Για ψήσιμο χωρίς δυνατότητα να τσεκάρουμε το αποτέλεσμα του ροδίσματος της βάσης: Η ζύμη θα πάρει χρώμα χωρίς να είναι υγρή.
  • Με πολύ ζουμερή γέμιση: Ντομάτες, δαμάσκηνα, κρεμώδη μείγματα τύπου κις.
  • Όταν χρησιμοποιείτε σκούρο μεταλλικό ταψάκι: Είναι δχεδιασμένο για να μεταδίδει αποτελεσματικά τη θερμότητα και λειτουργεί καλύτερα χωρίς παρεμβαλλόμενο χαρτί.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το χαρτί επιβραδύνει την αγωγιμότητα της θερμότητας, διατηρεί την υγρασία και καταστρέφει την τραγανότητα. Αν σας αρέσει η τραγανή υφή, αφαιρέστε το χωρίς δισταγμό.

Πώς να αποτρέψουμε το κόλλημα της ζύμης χωρίς χαρτί ψησίματος;

Υπάρχει μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος:

  • Ζεστάνετε την άδεια φόρμα σας στο φούρνο για 2 λεπτά.
  • Στη συνέχεια βουτυρώνετε. 

Ετσι, η ζύμη δεν θα κολλήσει και θα ψηθεί ομοιόμορφα χρυσαφένια. Η ίδια τεχνική ισχύει και για ένα ταψί: ένα ελαφρύ πασπάλισμα με λάδι σε μια ζεστή επιφάνεια είναι αρκετό για μια τάρτα που τοποθετείται απευθείας πάνω σε αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι κάνουμε με το χαρτί ψησίματος

  • Αν ψάχνετε για ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου, κρατήστε το.
  • Αν θέλετε μηα τέλεια ψημένη, ωραία και τραγανή από κάτω ζύμη, καλύτερα να το αφαιρέσετε.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αντικολλητικό χαρτί κουζίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ