Ένας foodie από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο καθηγητής Τσαρλς Σπενς, αποκάλυψε τα κατάλληλα συνοδευτικά για τα δροσερά, καλοκαιρινά ντιπ.
Ο ειδικός στη γαστροφυσική, που συνδυάζει την επιστήμη με το φαγητό, δήλωσε ότι τα μπαστουνάκια καρότου δεν ταιριάζουν τελικά με το χούμους, το ντιπ με βάση τα ρεβίθια, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Αντίθετα, θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με πατατάκια ή τσιπς τορτίγιας.
Ο καθηγητής Σπενς εξήγησε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα crudités, δηλαδή τα ωμά, κομμένα σε φέτες λαχανικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τα ντιπ.
«Η λεπτή μορφή ενός crudité αυξάνει τον κίνδυνο να στάξει το χούμους πάνω στο παντελόνι σας, λόγω του μεγαλύτερου βάρους του ντιπ και της μικρότερης επιφάνειας βύθισης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Για μέγιστη τραγανότητα, τα πατατάκια και τα ντιπ πρέπει να ενώνονται τη στιγμή της κατανάλωσης, ώστε να διατηρείται η αντίθεση στην υφή, ανάμεσα στον τραγανό ήχο του τσιπ και τη δυνατή, γευστική ένταση του ντιπ», τόνισε.
«Ακόμη και το σχήμα του "κουταλιού" που χρησιμοποιείτε έχει σημασία: τα μυτερά, τριγωνικά πατατάκια προκαλούν πιο έντονη γεύση, ενώ τα πιο στρογγυλεμένα τείνουν να συνδέονται με πιο γλυκές και ισορροπημένες γευστικές εντυπώσεις».
«Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να μην κάνουμε εκπτώσεις στην κουταλιά του ντιπ», πρόσθεσε.

«Κάτι με καμπύλες στις άκρες, όπως ένα πατατάκι, μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν λίγο παραπάνω ντιπ με κάθε μπουκιά», σχολίασε ο καθηγητής Σπενς.
Με ποιο ντιπ πάει καλύτερα η πίτα
Ο ίδιος μάλιστα χλεύασε τη διαδεδομένη τάση να συνοδεύεται το χούμους με παραδοσιακή, ελληνική πίτα.
«Αν και η πίτα με το χούμους φαίνονται φτιαγμένα το ένα για το άλλο, στην πραγματικότητα ταιριάζει καλύτερα με το τζατζίκι, χάρη στη μαλακή του υφή και τη διακριτική γεύση του», εξήγησε.
Οι Βρετανοί φαίνεται να λατρεύουν τα ντιπ, καθώς το χούμους είναι το αγαπημένο τους, ενώ ακολουθούν το γουακαμόλε, η σάλτσα Pico de Gallo, η σος με ξινή κρέμα και το τζατζίκι.

Ο σεφ ανάπτυξης προϊόντων της Waitrose, Γουίλ Τόρεντ, δήλωσε ότι «υπάρχει πραγματική τεχνική» για να συνδυάσεις σωστά πατατάκι και ντιπ.
Τα πιο παχύρρευστα ντιπ, όπως το γουακαμόλε ή το χούμους, απαιτούν ένα πιο στιβαρό πατατάκι, όπως τα κυματιστά ή τορτίγιες.
«Αντίθετα, τα λεπτά πατατάκια ταιριάζουν καλύτερα με πιο ανάλαφρα, αφράτα ντιπ, όπως η ταραμοσαλάτα».
«Θέλεις ένα πατατάκι που να αντέχει το βάρος του ντιπ, χωρίς όμως να επισκιάζει τη γεύση του».
«Όλα είναι θέμα αναλογίας και αντοχής, κανείς δεν θέλει να σπάσει το πατατάκι μέσα στο ντιπ», πρόσθεσε ο ειδικός.