Οι πατάτες είναι αγαπημένο υλικό αλλά και φαγητό από μόνο του, μικρών και μεγάλων. Μαγειρεύεται με άπειρους τρόπους και αγαπιέται σε κάθε εκδοχή.
Και όσο και απλό πιάτο να φαίνεται η πατάτα, έχει πάντα μυστικά. Γιατί δεν τρως πατάτες για να χορτάσεις αλλά για να απολαύσεις και αναλόγως από το πώς είναι μαγειρεμένες περιμένεις να είναι τραγανές, ζουμερές και πάντα λαχταριστές.
Και όπως οι απλές τηγανιτές πατάτες έχουν τα μυστικά τους, έτσι και οι περίφημες hashbrowns ή όπως τις λέμε εδώ στην Ελλάδα οι τριφτές πατάτες, έχουν τα δικά τους κόλπα.
Στην Αμερική λατρεύουν αυτό το πιάτο το οποίο τρώνε κυρίως για πρωινό.

Τρεις σεφ λένε το μυστικό τους για τραγανές τριφτές πατάτες
Το All Recipes ρώτησε τρεις σεφ για το μυστικό για να πετύχει αυτό το είδος πατάτας που πρέπει να είναι τραγανές απέξω και σαν κρέμα στο εσωτερικό τους.
Ο Jeff Allen, executive chef στο Millers All Day στο Charleston της Νότιας Καρολίνας (όπου σερβίρουν 400 παραγγελίες hash browns κάθε εβδομάδα) εξηγεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο πατάτας πρέπει στο εσωτερικό να είναι κρεμώδες. «Παρόμοια με τις τηγανητές πατάτες fast-food, η αντίθεση υφής είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει τα καλύτερα hash browns τόσο λαχταριστά».
«Τα τέλεια hash browns έχουν μια ωραία χρυσοκάστανη κρούστα», λέει ο Tanner Pennington, ο οποίος τιγανίζει μεταξύ 500 και 1.000 μερίδες hash browns εβδομαδιαίως ως σεφ και υπεύθυνος κουζίνας στο Morning Story στο Ντένβερ του Κολοράντο. «Όταν τις μυρίζετε, πρέπει να σας θυμίζουν φρεσκοτηγανισμένες πατάτες: Αυτό το ακαταμάχητο αλμυρό άρωμα των τέλεια τραγανών πατατών».
«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι φτιάχνουν hash browns στο σπίτι είναι ότι είναι ανυπόμονοι», λέει ο Pennington. «Προσπαθούν να τις γυρίσουν πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα τα hash browns να είναι λασπερά και να μην έχουν τραγανή υφή».
Το κλειδί για τα καλύτερα τραγανά hash browns είναι να μην βιάζεστε. «Αφοσιωθείτε στη διαδικασία και θα ανταμειφθείτε με όμορφα hash browns», προσθέτει ο Christopher O'Connell, executive chef στο Orla στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Τα τραγανά, χρυσοκάστανα hash browns χρειάζονται 10 έως 15 λεπτά για να ψηθούν, λέει.
Αφήστε τις τριμμένες πατάτες να ψηθούν καλά από τη μία πλευρά, «συνήθως περίπου 5 έως 7 λεπτά», σημειώνει ο Pennington. «Αυτό εξασφαλίζει ότι αναπτύσσουν ένα βαθύ, χρυσοκάστανο χρώμα και τραγανή υφή στο εξωτερικό τους». Τότε και μόνο τότε, είσαι έτοιμος να τις βγάλεις με μια σπάτουλα και να τις γυρίσεις για να γίνουν τραγανές και από την άλλη πλευρά.

5 τιπς για τέλειες τριφτές πατάτες
- Επενδύστε στον σωστό τύπο πατάτας.
- Τρίψτε τις με το χέρι.«Είμαι της παλιάς σχολής και χρησιμοποιώ τον τρίφτη με τις μεγάλες τρύπες», λέει ο Jeff Allen. Τρίψτε και ξεπλύνετε τις πατάτες και, στη συνέχεια, τρίψτες τις στον τρίφτη. Τοποθετήστε τα τρίμματα πατάτας σε ένα μπολ με κρύο νερό για να ξεπλύνετε μέρος του αμύλου και να μειώσετε τον κίνδυνο οξείδωσης που μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των hash browns, λέει ο Allen. Στραγγίξτε τις πατάτες, βάλτε ξανά καθαρό κρύο νερό, στραγγίξτε τις ξανά και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα κουζίνας για να τις στύψετε.
- Προτιμήστε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προθερμάνετε το τηγάνι ή το ταψί σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. «Αυτό εξασφαλίζει ότι οι πατάτες θα γίνουν τραγανές χωρίς να καούν», λέει ο Pennington.
- Μη φοβάστε το βούτυρο. Προθερμάνετε το τηγάνι σας και το βούτυρο της επιλογής σας για το τηγάνισμα. «Το βούτυρο όχι μόνο προσθέτει γεύση, αλλά βοηθά επίσης να επιτευχθεί αυτή η τραγανή, χρυσαφένια υφή», λέει ο Pennington.
- Μην τις στριμώχνετε: «Ο στόχος είναι να γίνουν ωραίες και τραγανές και από τις δύο πλευρές, λίγο πιο σκούρες από το χρυσοκάστανο, διατηρώντας παράλληλα το εσωτερικό τους κρεμώδες», προσθέτει ο O'Connell, και αυτό είναι εφικτό μόνο αν δεν τις στριμώχνετε στο τηγάνι.