Μυστικά και ιστορίες για το art de la table -Ο Βασίλης Κουτσαβλής ξεκινά διαλέξεις στη μεγαλειώδη αίθουσα του Πύργου της Αμαλίας - iefimerida.gr

Μυστικά και ιστορίες για το art de la table -Ο Βασίλης Κουτσαβλής ξεκινά διαλέξεις στη μεγαλειώδη αίθουσα του Πύργου της Αμαλίας

Hotel de la Marine
Δείπνο από πρόσφατη επίσκεψη του Βασίλη Κουτσαβλή στο Hotel de la Marine, στη Γαλλία / Ιnstagram Vassilios D. Koutsavlis

Πώς τρώμε τα σαλιγκάρια; Πώς στρώνουμε ένα τραπέζι για το ρεβεγιόν; Πώς αξιοποιούμε τις πορσελάνες και τα κρύσταλλα που κληρονομήσαμε από τη γιαγιά; Πώς μπορούμε χωρίς κόστος να απολαύσουμε την εμπειρία του art de la table;

Ο Βασίλης Κουτσαβλής δίνει απαντήσεις μέσα από διαλέξεις και παρουσιάσεις στον Πύργο Βασιλίσσης.

Ανεβαίνοντας από την ξύλινη περιστρεφόμενη σκάλα στον πρώτο όροφο του Πύργου Βασιλίσσης, του καταφυγίου που έφτιαξε η βασίλισσα Αμαλία μέσα σε ένα υπέροχο κτήμα στον Ιλιον, μένεις έκπληκτος. Μέσα στη μοναδικής ομορφιάς αίθουσα, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους τεσσάρων μέτρων έχει στηθεί, ενώ παραδίπλα ένα τραπέζι για 10 άτομα είναι στρωμένο με τις επιταγές της art de la table. Αισθάνεσαι ότι έχεις μεταφερθεί στις σελίδες ενός περιοδικού ή ενός βιβλίου με θέμα την ευζωία, την υψηλή γαστρονομία. Και όμως, βρίσκεσαι σε μια από τις διαλέξεις με σαφείς διαστάσεις περφόρμανς που ξεκινά ο Βασίλης Κουτσαβλής με θέμα το art de la table.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από ένα από τα δείπνα που έχει δώσει στο παρελθόν ο Βασίλης Κουτσαβλής / Ιnstagram Vassilios D.Koutsavlis
Χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από ένα από τα δείπνα που έχει δώσει στο παρελθόν ο Βασίλης Κουτσαβλής / Ιnstagram Vassilios D.Koutsavlis

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Πύργου Βασιλίσσης ανοίγει η ιστορική αίθουσα για ένα τέτοιο event, ενώ επίσης για πρώτη φορά τοποθετείται δένδρο σε αυτήν – καθόλου τυχαία η ιδέα του Βασίλη Κουτσαβλή, αφού η βασίλισσα Αμαλία ήταν αυτή που έφερε στην Ελλάδα την παράδοση του χριστουγεννιάτικου δένδρου.

Αρχίζοντας από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, ο Βασίλης Κουτσαβλής θα δώσει μια σειρά διαλέξεων, και θα μας μιλήσει για την ιστορία, τα λάθη, τα μυστικά, τις οδηγίες για να οργανώσουμε το ιδανικό δείπνο στο σπίτι μας, κυρίως μέσα στις γιορτές. Θα ακολουθήσουν στo μέλλον διαλέξεις για το πρωινό και για την ιεροτελεστία του τσαγιού.

 Mrs Beeton's Book of Household Management
Mrs Beeton's Book of Household Management
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη διάλεξή του, με τον γνωστό του τρόπο που συνδυάζει τις γνώσεις, την ιστορία και το χιούμορ, ο Βασίλης Κουτσαβλής θα κάνει όλες τις ακόλουθες αναφορές: Η τέχνη και η παράδοση του επίσημου τραπεζιού. Η υπέρτατη ένδειξη φιλοξενίας. Πώς στρώνεται ένα τραπέζι και η ιστορία πίσω από κάθε στοιχείο που το κάνει μια αισθητική απόλαυση πέρα από αυτό καθεαυτό το γαστρονομικό του περιεχόμενο. Το τραπεζομάντιλο, τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια, τα σκεύη σερβιρίσματος, οι παραδοσιακοί τρόποι σερβιρίσματος του τραπεζιού, οι καλοί τρόποι, οι παραδόσεις. Τα λουλούδια, τα κεριά, η ατμόσφαιρα, τα ασημικά, τα κρύσταλλα και οι πορσελάνες, τα αστεία και τα ευτράπελα. Πόσα διαφορετικά μαχαίρια υπάρχουν, πόσα διαφορετικά κουτάλια και πιρούνια. Ελλάδα και κόσμος. Από τα παλάτια στα σπίτια μας. Η πορεία στον χρόνο. Ο μύθος του ταξικού κατάλοιπου. Ο μύθος του κόστους.

Ο Βασίλης Κουτσαβλής στον Πύργο Βασιλίσσης
Ο Βασίλης Κουτσαβλής στον Πύργο Βασιλίσσης

Τον ρωτάμε για αυτό το τελευταίο. Τον μύθο του κόστους, όπως λέει...

«Μα ναι, είναι ένας τεράστιος μύθος, όλοι μπορούμε να στρώσουμε με τις αρχές του art de la table το τραπέζι μας για ένα επίσημο δείπνο», λέει στο iefimerida.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εγώ γεννήθηκα σε ένα χωριό της Μυτιλήνης, σε μια οικογένεια που ασχολείτο με τη γη και την κτηνοτροφία, και όμως από παιδί θυμάμαι τη γιαγιά που καταγόταν από τη Σμύρνη να βγάζει τα καλά σερβίτσια της και να στρώνει τραπέζια. Όμως μπορούμε και να βρούμε πάμφθηνα όμορφα σερβίτσια στο Μοναστηράκι. Υπέροχα επάργυρα μαχαιροπίρουνα, αν δεν μπορούμε να έχουμε ασημένια. Ας ανοίξουμε τα ντουλάπια και ας βγάλουμε σερβίτσια και ποτήρια που έχουμε από τη μητέρα, τη γιαγιά μας, την προγιαγιά μας. Εμείς οι Έλληνες φημιζόμαστε για τα υπέροχα φαγητά που σερβίρουμε, μπορούμε να τα προσφέρουμε και σε ένα εξαιρετικά στρωμένο τραπέζι. Αρκεί να ξέρουμε πέντε βασικά πράγματα. Όχι επειδή είμαστε savoir vivre freaks. Και όχι, δεν θα είναι έγκλημα αν κάτι δεν τοποθετηθεί σωστά. Το ζητούμενο είναι να απολαύσουμε την ιστορία της διαδικασίας και να ζήσουμε την εμπειρία ενός τέτοιου τραπεζιού».

Φωτογραφία του Βασίλη Κουτσαβλή από την επίσκεψή του στο Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο προ ημερών / Instagram
Φωτογραφία του Βασίλη Κουτσαβλή από την επίσκεψή του στο Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο προ ημερών / Instagram

Στον Πύργο Βασιλίσσης, όπου θα γίνουν οι διαλέξεις, θα είναι στρωμένο ένα τραπέζι δέκα θέσεων και μόνο μία θα είναι άστρωτη για να τοποθετηθούν τα πάντα από τον Βασίλη Κουτσαβλή κατά τη διάρκεια της διάλεξης, προκειμένου να γίνουν ακόμα πιο κατανοητά όσα περιγράψει.

Θα δώσει απαντήσεις για θέματα όπως πώς τρώμε τα σαλιγκάρια, τον αστακό. Πόσα διαφορετικά είδη μαχαιριού υπάρχουν, πώς τα ξεχωρίζουμε, πώς τα χρησιμοποιούμε; Καθώς ο ίδιος έχει μια εξαιρετική σειρά από πιρούνια που αγοράζει σε όλο τον κόσμο, θα τα εκθέσει σε ειδικό χώρο μέσα στην αίθουσα και θα εξηγήσει τη χρήση και την ιστορία τους…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αίθουσα του Πύργου Βασιλίσσης όπου θα γίνουν οι διαλέξεις μπροστά σε ένα στρωμένο τραπέζι για δέκα άτομα
Η αίθουσα του Πύργου Βασιλίσσης όπου θα γίνουν οι διαλέξεις μπροστά σε ένα στρωμένο τραπέζι για δέκα άτομα

«Θα περιγράψω διάφορα ευτράπελα που έχουν συμβεί σε επίσημα δείπνα, αλλά και την εξέλιξη της ιστορίας του art de la table.

»Για παράδειγμα, παλιά ο κάθε συνδαιτυμόνας έφερνε μαζί του τα δικά του ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, αφού ο οικοδεσπότης προσέφερε μόνο το φαγητό. Οι Γάλλοι δε, έβαζαν ανάποδα τα μαχαιροπίρουνά τους για να μην μπλέκονται στα πιρούνια οι δαντέλες από τα μανίκια τους, αλλά και για να φαίνεται το οικόσημο που ήταν χαραγμένο στην πίσω μεριά των κουταλιών», λέει ο Βασίλης Κουτσαβλής.

«Επίσης, θα μιλήσουμε για τους τρόπους σερβιρίσματος: οι κυρίαρχοι ήταν ο γαλλικός και ο ρωσικός και όλοι νομίζουν ότι σήμερα χρησιμοποιούμε τον γαλλικό, αλλά δεν ισχύει αυτό. Οι Γάλλοι έβγαζαν όλα τα πιάτα μαζί, οι Ρώσοι τα έφερναν διαδοχικά -ορεκτικό, κυρίως, σαλάτα, επιδόρπιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λεπτομέρεια από δείπνο του Βασίλη Κουτσαβλή / Instagram
Λεπτομέρεια από δείπνο του Βασίλη Κουτσαβλή / Instagram

Η διάλεξη-παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 18, 19, 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

Κάθε μέρα θα γίνονται διαλέξεις σε δύο γκρουπ των 15 ατόμων στον Πύργο Βασιλίσσης, στις 12.00 και στις 14.00. Η διάρκεια της παρουσίασης θα είναι μιάμιση ώρα. Οι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες και θα πρέπει να γίνει προκράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες και παιδιά από 12 ετών και άνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγγραφές αποκλειστικά στο vassilis@pyrgosvasilissis.gr.

Oι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώνουν το ονοματεπώνυμό τους, την ημέρα και το group που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Το κόστος είναι 25 ευρώ για άνω των 18 ετών, και για 12 έως και 17 ετών είναι 10 ευρώ.

Η εταιρεία με τα εξαιρετικά χιώτικα προϊόντα «Citrus άρωμα μνήμης», που έχει παρουσία σε επιλεγμένα σημεία διεθνώς, χορηγεί το κέρασμα για τις διαλέξεις.

Πρόγραμμα Παρουσιάσεων
Σάββατο 18/12/2021 στις 12:00
Σάββατο 18/12/2021 στις 14:00
Κυριακή 19/12/2021 στις 12:00
Κυριακή 19/12/2021 στις 14:00
Δευτέρα 27/12/2021 στις 12:00
Δευτέρα 27/12/2021 στις 14:00
Τρίτη 28/12/2021 στις 12:00
Τρίτη 28/12/2021 στις 14:00
Τετάρτη 29/12/2021 στις 14:00
Πέμπτη 30/12/2021 στις 12:00
Πέμπτη 30/12/2021 στις 14:00

Ο Πύργος Βασιλίσσης μέσα στο υπέροχο κτήμα στο Ιλιον, που ονειρεύτηκε και υλοποίησε η βασίλισσα Αμαλία.
Ο Πύργος Βασιλίσσης μέσα στο υπέροχο κτήμα στο Ιλιον, που ονειρεύτηκε και υλοποίησε η βασίλισσα Αμαλία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ