SOS καθηγητή: Η κατεστραμμένη παραγωγή δεν πρέπει να μπει στη διατροφική αλυσίδα μέσω των ζωοτροφών - iefimerida.gr

SOS καθηγητή: Η κατεστραμμένη παραγωγή δεν πρέπει να μπει στη διατροφική αλυσίδα μέσω των ζωοτροφών

Καταστροφές μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel»
Καταστροφές μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» - Alexandros Alamaniotis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις σημαντικές απώλειες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τις επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου αλλά και στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία μίλησε στην ΕΡΤ ο Σταύρος Ζωγραφάκης.

Ο καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είπε, παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη καταγραφή των ζημιών, ότι ο ίδιος χωρίζει τις καταστροφές σε τέσσερις μεγάλες ομάδες. Στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, σε αυτούς που έχασαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, σε όλους όσοι απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο και σε αυτούς που έχασαν τον εξοπλισμό και την παραγωγή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν φτάνουν μόνο τα χρήματα»

«Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύω ότι θα αποζημιωθούν. Αλλά πιστέψτε με, δεν φτάνουν μόνο τα χρήματα. Αυτοί οι άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν τη ζωή τους, την ψυχή τους σε αυτά που δημιούργησαν και τώρα τα βλέπουν κατεστραμμένα», ανέφερε ο κ. Ζωγραφάκης.

Θα αυξηθούν οι εισαγωγές για να καλυφθούν οι ανάγκες

Μιλώντας για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν και για την καταστροφή των υποδομών στον πλημμυρισμένο Θεσσαλικό Κάμπο τόνισε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος της χώρας είναι πολύ στενός για να αντέξει αυτό το μέγεθος της καταστροφής. Θα υπάρχει μια μεγάλη επιβάρυνση στο εμπορικό ισοζύγιο. Θα αυξηθούν αναγκαστικά οι εισαγωγές πραγμάτων για να καλύψουν την έλλειψη της παραγωγής που καταστράφηκε, ενώ θα μειωθούν και κάποιες εξαγωγές».

Πολλοί θα χάσουν τις δουλειές τους

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel o κ. Ζωγραφάκης τόνισε ότι η τρίτη μεγάλη επίπτωση είναι η επίπτωση στην εργασία.

«Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, γιατί πολλές επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν την επόμενη ημέρα» συμπλήρωσε ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σίγουρα θα υπάρξουν κερδοσκοπικές πιέσεις από πολλούς επιτήδειους που θα βρουν χώρο για να αυξήσουν προϊόντα, τιμές και υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με την καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο. Πρέπει να είμαστε λίγο πολύ έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κερδοσκοπικές πιέσεις» εκτίμησε ο καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας.

Κίνδυνος από τις ζωοτροφές που μολύνθηκαν από τα νερά

Ο κ. Ζωγραφάκης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τις μολυσματικές νόσους που απειλούν τους κατοίκους των περιοχών, αλλά και όλους όσοι καταναλώσουν προϊόντα που βρέθηκαν σε μολυσμένα νερά.

«Η κατεστραμμένη παραγωγή που δεν έχει πουληθεί και βρίσκεται ακόμα στις αποθήκες που έχουν πλημμυρίσει δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στη διατροφική αλυσίδα μέσω των ζωοτροφών. Πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος της ποιότητας αυτών των προϊόντων, γιατί τα φερτά υλικά και το νερό μπορεί να έχουν προξενήσει πολύ μεγάλη ζημιά σε αυτή την παραγωγή και πρέπει να καταστραφεί» προειδοποίησε ο κ. Ζωγραφάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να μην αποξηράνουν τα δημητριακά τους οι παραγωγοί

Και όπως τόνισε ορισμένοι παραγωγοί και έμποροι μπορούν να πάνε αποξηράνουν τα δημητριακά τους σε ξηραντήρια και να πωλήσουν ζωοτροφές απειλώντας έτσι τη δημόσια υγεία μέσω της διατροφικής αλυσίδας μέσω του γάλακτος και του κρέατος.

Τέλος ο κ Ζωγραφάκης αναφέρθηκε και στα αντιπλημμυρικά έργα σημειώνοντας ότι ο χρόνος υλοποίησής τους είναι μεγάλος και συχνά ξεπερνούν τη διάρκεια της θητείας ενός αιρετού υπαλλήλου (περιφερειάρχη, δημάρχου, υπουργού κ.λπ) που θέλει να το υλοποιήσει.

Τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων προτιμούν τα μικρά εύκολα αντιπλημμυρικά έργα

«Γι αυτό πολλές φορές οι υπεύθυνοι που διαχειρίζονται τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων προτιμούν τα μικρά εύκολα έργα που γίνονται φυσικά με απευθείας αναθέσεις και τα οποία αυτά τα έργα στην πρώτη πλημμύρα τα παίρνει η βροχή και ο ποταμός και χάνονται» τόνισε αποσαφηνίζοντας έναν από τους λόγους που αρκετές κρίσιμες υποδομές στον Θεσσαλικό Κάμπο δεν άντεξαν στην πίεση των υδάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ