Στο εδώλιο 14 μέλη ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ -Για υπεξαίρεση την περίοδο 2012-2014 - iefimerida.gr

Στο εδώλιο 14 μέλη ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ -Για υπεξαίρεση την περίοδο 2012-2014

Δικαστήριο
Δικαστήριο / Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων θα καθίσουν 14 άτομα τα οποία έχουν διατελέσει μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού για υπόθεση υπεξαίρεσης την περίοδο 2012-2014.

Φέρονται να καρπώθηκαν ποσά άνω των 281 χιλιάδων ευρώ, τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο εμφανίζονταν ως βοηθήματα και δάνεια σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών, τα χρήματα εμφανίζονται να χορηγήθηκαν μέσω του Ταμείου Αλληλοβοηθείας (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, όμως από τη δικαστική έρευνα που ακολούθησε φαίνεται πως κατέληξαν στις τσέπες των εμπλεκομένων.

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις δικαστικές αρχές τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν 22 υπάλληλοι του Υπουργείου είχαν διαπιστώσει ότι φαίνονταν ως αποδέκτες χρημάτων, χωρίς ωστόσο να τους έχουν πιστωθεί τα ανάλογα ποσά. Είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ και το Υπουργείο Πολιτισμού είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά.

Οι 14 κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν μια σειρά από αδικήματα, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως και ηθική αυτουργία σε αυτήν, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου.

Τι αναφέρει το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα, που αποδέχθηκε την σχετική πρόταση της Εισαγγελέως πρωτοδικών Ευγενίας- Μαρίας Σιδέρη, την περίοδο 2012-2014 εκταμιεύθηκαν από το Ταμείο  ποσά που υπερβαίνουν τις 660 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων τα 426 χιλιάδες ευρώ είχαν την μορφή βοηθημάτων και τα υπόλοιπα δανείων προς συνολικά 572 περιπτώσεις δικαιούχων. Από την έρευνα της Εισαγγελίας  προέκυψε ότι 88 υπάλληλοι εκ των φερομένων ως δικαιούχων με υπεύθυνη δήλωση τους ενημέρωσαν πως ουδέποτε έλαβαν χρήματα από το Ταμείο ενώ για πλείστους άλλους «πιθανολογείται βάσιμα» , σύμφωνα με την δικογραφία, ότι ουδέποτε έλαβαν χρήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν τις αιτήσεις για δήθεν δανειοδότηση υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, φροντίζοντας έναν ή δύο μήνες μετά την εκταμίευση των ποσών να μετατρέπουν, πάλι μέσω ψευδών παραστατικών, τα δάνεια σε βοηθήματα και επομένως να ακολουθεί παραγραφή της οφειλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ