Ξενοδοχεία στο σφυρί: Πωλητήρια σε τουριστικά καταλύματα, ακόμα και σε 5άστερα -Σε ποιες περιοχές, ποιοι τα αγοράζουν [πίνακες] - iefimerida.gr

Ξενοδοχεία στο σφυρί: Πωλητήρια σε τουριστικά καταλύματα, ακόμα και σε 5άστερα -Σε ποιες περιοχές, ποιοι τα αγοράζουν [πίνακες]

Πισίνα σε ξενοδοχείο
Πισίνα σε ξενοδοχείο / Φωτογραφία: shutterstock
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Στο «σφυρί» έχουν βγει 211 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα τους τελευταίους δύο μήνες.

Εντός των μηνών Μαΐου και Ιουνίου καταγράφηκε αύξηση των προς πώληση ξενοδοχείων κατά 14%, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες κατά 3,3%, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates.

«Αποτελεί "έκπληξη" η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που διατίθενται προς πώληση τη φετινή χρονιά. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών, είτε ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, είτε μικρότερες οικογενειακές μονάδες, αλλά δύσκολα θα βρίσκαμε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων», αναφέρει ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, και εξηγεί ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα καταγράφει μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα νούμερα διαθεσιμότητας διότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες αγγελιών για ευνόητους λόγους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πωλητήρια σε πεντάστερα ξενοδοχεία σε Αργοσαρωνικό και Χαλκιδική

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πωλητήριο έχουν βάλει και μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως το τουριστικό συγκρότημα «Stella Maris» στον Γαλατά Τροιζηνίας, απέναντι από τον Πόρο. Στον νομό Ηρακλείου της Κρήτης, δύο ακόμη μεγάλα ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων τελούν σε ανεπίσημη διαδικασία αναζήτησης επενδυτή, με τίμημα τα 80 εκατ. ευρώ και για τα δύο μαζί, ενώ ξενοδοχείο κατηγορίας τεσσάρων αστέρων που ανακαινίστηκε το 2011 και κατασκευάστηκε το 1990, 250 δωματίων, στην Κασσάνδρα, πωλείται προς 30 εκατ. ευρώ.

Στον Πολύγυρο, επίσης, ξενοδοχείο πέντε αστέρων με 136 δωμάτια, μπροστά στη θάλασσα, πωλείται προς 18 εκατ. ευρώ και στη Σιθωνία ξενοδοχείο τριών αστέρων, 90 δωματίων, πωλείται προς 3,7 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, μεγάλη διαθεσιμότητα καταγράφεται και σε ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τουριστικό κατάλυμα στον δήμο Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, συνολικής επιφάνειας 513 τ.μ., με δυναμικότητα 48 κλίνες -12 αυτοτελή διαμερίσματα με ανεξάρτητες εισόδους- καθώς και τουριστικό κατάλυμα στον ίδιο δήμο κατηγορίας δύο κλειδιών με συνολική επιφάνεια 479 τ.μ. και δυναμικότητα 32 κλίνες. Τα συγκεκριμένα τουριστικά καταλύματα πωλούνται συνολικά στην τιμή του 1.900.000 ευρώ.

Παράλληλα, ξενοδοχειακή μονάδα στη Πάτμο συνολικής επιφάνειας 550 τ.μ. πλησίον της παραλίας (100 μέτρα) διατίθεται προς πώληση διότι έληξε το μισθωτήριο συμβόλαιο με την εταιρεία διαχείρισης, η οποία δεν ανανέωσε λόγω των σημερινών δεδομένων που έχουν δημιουργεί εν μέσω πανδημίας και παράλληλα οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να το λειτουργήσουν οι ίδιοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς πώληση ξενοδοχειακές μονάδες σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς

«Διαθεσιμότητα καταγράφεται και σε ξενοδοχειακές μονάδες σε χειμερινούς προορισμούς, όπως το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα και σε χωριά του Πηλίου, όπως Πορταριά και Ζαγορά. Οι ξενοδοχειακές μονάδες σε χειμερινούς προορισμούς έχουν να δουλέψουν από τα Χριστούγεννα του 2019 και είναι γεγονός ότι έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα», σημειώνει ο κ. Μπάκας, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η διαθεσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων που θα διατίθενται προς πώληση θα αυξηθεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά αποτελέσματα από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του E-RealEstates, Θεμιστοκλής Μπάκας
Ο πρόεδρος του E-RealEstates, Θεμιστοκλής Μπάκας

Ξένα funds οι αγοραστές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα νέα funds που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω αγορών ακινήτων από ιδιώτες αλλά και μέσω απόκτησης ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω «ροζ» δανείων. Δηλαδή, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου – ξενοδοχειακές μονάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται στο όριο πλέον να γίνουν «κόκκινες».
Τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω «haircut» των απαιτήσεων μεταφέροντας πλέον την οφειλή – απαιτήσεις στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης πλέον θα είναι υπόχρεος σ΄ αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιρειών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία ή/και μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω «haircut» των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση.
Ο πρόεδρος του E-RealEstates εξηγεί ότι «την επιλογή της επαναχρηματοδότησης ή/και την εξαγορά του δανείου σε fund επιλέγουν πλέον αρκετοί ξενοδόχοι μεγάλων μονάδων σε top τουριστικούς προορισμούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, με τους οίκους αξιολόγησης να αναφέρουν ότι οι κρατήσεις θα φθάσουν στα επίπεδα του 2019 το 2023-2024».

Επιλέγουν «ροζ» και όχι «κόκκινα» δάνεια - Ποιοι είναι οι λόγοι

Ο λόγος που επιλέγουν «ροζ» δάνεια είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν το συγκεκριμένο δάνειο με τις εξασφαλίσεις που το διέπουν, καθώς και την μελλοντική ανάπτυξης της επιχείρησης ή/και την μελλοντική αύξηση των αξίων των asset που διαθέτει. Σε αντίθεση με τα NPLs (οι τράπεζες κατανέμουν ένα δάνειο ως επισφαλές όταν ο δανειολήπτης του δεν έχει εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών), η πληροφόρηση που λαμβάνουν από τις τράπεζες για την ποιότητα των δανείων είναι ανεπαρκής. Παράλληλα, δεν στοχεύουν στα κόκκινα δάνεια – NPLs διότι μέσω των NPLs αποκτά κανείς την απαίτηση και όχι τα asset της εκάστοτε επιχείρησης – υποθήκης, η χρήση των assets «θεωρητικά» παραμένουν στον δανειολήπτη, και για την απόκτησή τους θα πρέπει να προβούν σε πλειστηριασμό που αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γνωρίζουν ότι πολλά funds που έχουν τοποθετηθεί σε «κόκκινα» δάνεια – NPLs δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις απαιτούμενες διαδικασίες με τα τραπεζικά ιδρύματα για να επέλθουν στα χαρτοφυλάκιά τους.  Ένας βασικός επίσης παράγοντας που επιλέγουν τα «ροζ» δάνεια, είναι ότι γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των «κόκκινων» δανείων του παρελθόντος, αφορούν επιχειρήσεις – στεγαστικά δάνεια που «έσκασαν» εν μέσω μνημονιακών χρόνων, επιχειρήσεις ή/και στεγαστικά δάνεια ακινήτων που σε μεγάλο ποσοστό ήταν υπερκοστολογημένα και παράλληλα υπερδανειοδοτημένα», τονίζει ο κ. Μπάκας και καταλήγει: «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι επιχειρήσεις ή/και τα ιδιωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις που είναι «ροζ», είναι λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού. Σε αντίθεση με το παρελθόν τα νέα funds που εγκαθίστανται στη χώρα μας, στοχεύουν πλέον σε επιχειρήσεις ή/και ιδιωτικά δάνεια που τα asset τους ή/και το επιχειρείν τους διαθέτουν, είτε επιχειρηματικό μέλλον, είτε τα asset τους έχουν επενδυτική αξία».

Πίνακες με τις περιοχές που μπαίνουν πωλητήρια σε ξενοδοχεία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ