Ξάνθη: O δήμος επιστρατεύει γεράκια για να διώχνει τα περιστέρια -«Μεσαιωνική απόφαση» λέει πρόεδρος φιλοζωικής - iefimerida.gr

Ξάνθη: O δήμος επιστρατεύει γεράκια για να διώχνει τα περιστέρια -«Μεσαιωνική απόφαση» λέει πρόεδρος φιλοζωικής

Περιστέρια περπατούν
Φωτογραφία: Andriyko Podilnyk on Unsplash
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αρπακτικά πουλιά επιχειρεί ο Δήμος Ξάνθης να δώσει λύση στο πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού των περιστεριών columba livia στην πόλη.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ενέκρινε η Δημοτική Αρχή για την απομάκρυνση των περιστεριών, τα γεράκια που θα επιστρατευτούν, θα τρομάζουν τα περιστέρια, τα οποία δημιουργούν εστίες μόλυνσης στην κεντρική πλατεία Ξάνθης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεργασία του Δήμου Ξάνθης με ομάδα χειριστών αρπακτικών πουλιών

Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή σε συνεργασία με ομάδα χειριστών αρπακτικών πουλιών.

Το πρόγραμμα Αρπακτικών χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Στην περίοδο εξοικείωσης, στην περίοδο καταστολής και στην περίοδο διατήρησης. Είναι μια δυναμική υπηρεσία που ο χρόνος και ο τρόπος διαμορφώνεται ανάλογα με την αντίδραση του πληθυσμού στόχου.

«Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης το πρόγραμμα Αρπακτικών είναι μία βιολογική μέθοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατά την εφαρμογή του οποίου πραγματοποιούνται πτήσεις εκπαιδευμένων Αρπακτικών, τα οποία λειτουργούν σαν φυσικοί θηρευτές, με σκοπό τη δημιουργία εχθρικού περιβάλλοντος στους πληθυσμούς στόχους και την απώθησή τους μακριά από το ανθρωπογενές περιβάλλον», αναφέρεται στην απόφαση αριθ. 430 του δήμου.

«H απόφαση είναι μεσαιωνική» λέει πρόεδρος φιλοζωικής

Την αντίθεσή της στο μέτρο εξέφρασε η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδεσποτούλια Ξάνθης», Άννα Μαρία Ζαφειριάδου. «Είδαμε μια απόφαση, η οποία είναι μεσαιωνική», ανέφερε αρχικά μιλώντας σήμερα στο Mega.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξηγώντας τους λόγους της αντίθεσης του φιλοζωϊκού κινήματος απέναντι στο μέτρο η κα Ζαφειριάδου εξήγησε: «Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ιερακοθηρία έχει να κάνει με άγρια ζώα σε αιχμαλωσία. Το δεύτερο είναι ότι ο πληθυσμός πλέον μπορεί να ελεγχθεί με σπόρους που στειρώνουν τα περιστέρια».

Όπως λέει η ίδια: «Θα φύγουν από την πλατεία και θα πάνε στην πόλη πάλι, λίγο πιο πέρα, σε άλλες γειτονιές. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα, να κάνουν τις ακαθαρσίες τους λίγο πιο πέρα».

«Ο έλεγχος του πληθυσμού των περιστεριών μπορεί να γίνει με πάρα πολύ από τρόπο»

«Ξαφνικά είδαμε αυτήν την απόφαση η οποία είναι μεσαιωνική. Μπορεί να γίνει πάρα πολύ απλά με σπόρους, ελέγχεται ο πληθυσμός, ένα περιστέρι ζει μέχρι έξι χρόνια. Αν δεν αναπαράγεται κάποια στιγμή θα μειωθεί. Πρέπει να ελέγξουμε τον πληθυσμό. Το να πάρουμε τα περιστέρια από την πλατεία και να τα πάμε στο λιμνίο, δεν είναι λύση».

Η ίδια είπε τέλος ότι το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται στα αεροδρόμια, ένα μέρος που χρήζει άμεσης επέμβασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ξάνθη γεράκια περιστέρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ