Τζανάκης: Αμεσα και δραστικά μέτρα για να περιοριστεί ο κορωνοϊός -Εφιαλτικά τα σενάρια αν ξεφύγει η πανδημία - iefimerida.gr

Τζανάκης: Αμεσα και δραστικά μέτρα για να περιοριστεί ο κορωνοϊός -Εφιαλτικά τα σενάρια αν ξεφύγει η πανδημία

lockdown αστυνομία
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η ένταση της πανδημίας του κορωνοϊού που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, καλεί την κυβέρνηση ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

«Ας μην επαναλάβουμε το λάθος που κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κλείσαμε την κοινωνία και την οικονομία στην αιχμή των 2.500 κρουσμάτων. Αν είναι να πάρουμε μέτρα, ας τα πάρουμε έγκαιρα. Όχι να διαρκέσουν δύο μήνες και να μην αποδίδουν πάλι…», τονίζει στο iefimerida.gr.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφιαλτικά τα σενάρια αν ξεφύγει η πανδημία -Είμαστε στα πρόθυρα εκθετικής αύξησης

Ο κ. Τζανάκης, αναφερόμενος στο μαθηματικό μοντέλο πρόγνωσης κρουσμάτων που «τρέχει», κάνει λόγο για «εφιαλτικά σενάρια». «Είμαστε στα πρόθυρα μιας εκθετικής αύξησης. Που σημαίνει ότι αν δεν λειτουργήσουν τα ημίμετρα που πάρθηκαν ή ο κόσμος δεν εφαρμόσει με ευλάβεια τα μέτρα, κάθε μέρα, μπορεί να ανεβαίνουμε 100, 200, 300 κρούσματα, εξαρτάται», σχολιάζει, σημειώνοντας πως «σε ό,τι αφορά στην έκταση της πανδημίας, βρισκόμαστε ήδη σε νούμερα Νοεμβρίου. Φοβάμαι ότι αν δεν λάβουμε μέτρα από εδώ και πέρα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ζοφερές καταστάσεις».

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, «αν ως κοινωνία κρίνουμε σημαντική την οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα αυτή την περίοδο, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων. Αλλιώς θα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πρέπει να λάβουμε. Για μένα, το lockdown είναι καταστροφικό. Πλην όμως, όταν βλέπεις ότι δεν γίνεται τίποτα άλλο, πρέπει να πάρεις αυτό το σκληρό μέτρο».

Δεν ξεμπερδέψαμε με τις πανδημίες

Ο ίδιος καλεί τους πολίτες να εφαρμόσουν με προσοχή τα μέτρα ατομικής ευθύνης, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο lockdown. «Θα πρέπει να καταλάβει μια μερίδα πολιτών ότι δεν μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς να τηρεί τα μέτρα και ταυτόχρονα να μη μολυνθεί. Αυτό δεν γίνεται. Επομένως, είναι μονόδρομος που πρέπει να ακολουθήσουμε και φοβάμαι ότι θα τον ακολουθήσουμε και μετά που θα περάσει η επιδημία, διότι θα έχουμε επιδημίες και από άλλους ιούς. Μη νομίζουμε ότι τελειώσαμε…», τονίζει.

Ημίμετρα τα μέτρα που ελήφθησαν

Ο κ. Τζανάκης σημειώνει, τέλος, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα από την κυβέρνηση «φαίνονται σαν ημίμετρα και αυτοακυρώνονται. Ανοίγουμε τα σχολεία, αλλά δεν ανοίγουμε μόνο τα Λύκεια. Αυτό είναι ένα ημίμετρο. Ή τα κλείνουμε ή δεν τα κλείνουμε. Όχι κλείνουμε τα μισά. Δεν κερδίζουμε τίποτα επιδημιολογικά. Η Αττική έχει πρόβλημα και αντί να περιοριστεί η κυκλοφορία ως ''κόκκινη'' περιοχή, εξαιρέθηκε. Αυτά τα ημίμετρα ακυρώνουν την όποια προσπάθεια. Αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να μην πειθαρχεί, να αυξάνεται το αίσθημα της αμφιβολίας γύρω από την πανδημία και να μην καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια όσον αφορά την ατομική ευθύνη για να μειωθεί το επιδημιολογικό βάρος», καταλήγει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός πανδημία μέτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ