Τσίπρας για το #metoo: Ολοι μας θα γίνουμε καλύτεροι μετά από αυτό -Θετικό ότι το κίνημα ξέσπασε ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Τσίπρας για το #metoo: Ολοι μας θα γίνουμε καλύτεροι μετά από αυτό -Θετικό ότι το κίνημα ξέσπασε ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας © Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στην τρέχουσα συγκυρία τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «8 ΜΑΡΤΗ - Με τις Γυναίκες του Πολιτισμού για το δικαίωμα στην εργασία την εποχή της πανδημίας και του #metoo», που διοργάνωσε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος σε «περιστατικά βίας» που προκαλούν «αποτροπιασμό και μεγάλη ανησυχία» και κάνοντας λόγο για ένα «ιδιότυπο καθεστώς παραπληροφόρησης» και μιας «ιδιαίτερης εξίσωσης μεταδημοκρατίας». Όπως είπε, σε μια τέτοια στιγμή είναι σημαντικό «να μην ξεχνάμε τους μεγάλους αγώνες και τις κατακτήσεις του πολιτισμού μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που σήμερα γιορτάζουμε δεν είναι τίποτα άλλο από αγώνες για την εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας ότι αυτό «συμβολίζει πόσος κόπος απαιτήθηκε και πόσος χρόνος διανύθηκε για να μπορούμε σήμερα να θεωρούμε την ισότητα αυτονόητη», υπενθυμίζοντας ότι στο «πρόσφατο παρελθόν» οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και ήταν «του πατρός και του αντρός».

«Όμως και σήμερα η αυτονόητη στα λόγια ισότητα δοκιμάζεται καθημερινά», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι άλλο η ισότητα ως «θεωρητική έννοια» και άλλο το «ισότιμο παρόν και μέλλον στις σχέσεις, στην εργασία για την αμοιβή, στα δικαιώματα, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο «πιο μακρό και αποτυχημένο λοκντάουν στην Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι ο εγκλεισμός έχει επηρεάσει όχι μόνο «την καθημερινότητά» μας αλλά και την «ψυχολογία» μας και επισημαίνοντας ότι «τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας» με θύματα τις γυναίκες έχουν ενταθεί «δραματικά» μέσα στην πανδημία. Συμπλήρωσε, δε, ότι η φετινή επέτειος είναι διαφορετική και λόγω του «πρωτοφανούς» και «αξιοθαύμαστου» κύματος καταγγελιών από γυναίκες αλλά και άντρες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η σημερινή εκδήλωση με τη συμμετοχή των γυναικών του πολιτισμού και του θεάτρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι αυτό το κίνημα βρήκε μιμητές και ξέσπασε ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού, καθώς αυτό σημαίνει γενναιότητα. Όλοι μας θα γίνουμε καλύτεροι μετά από αυτό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν αφορά μόνο τον χώρο του πολιτισμού ούτε μόνο τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί.

«Ο σεξισμός, η πατριαρχία, η βία, η καταπίεση είναι ένα βαθύ σκοτάδι που διατρέχει πολλές πτυχές της ελληνικής κοινωνίας. Και οι γυναίκες που είχαν το θάρρος να ρίξουν φως στις δικές τους προσωπικές ιστορίες ουσιαστικά ρίχνουν φως και διαλύουν το σκοτάδι συνολικά στην ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην πολιτική διάσταση της σημερινής ημέρας, τονίζοντας ότι «η ισότητα των φύλων, ο σεβασμός στον άνθρωπο και στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η κατάργηση των στερεοτύπων είναι κομμάτι κοινωνικών και πολιτικών αγώνων για μια πιο δίκαιη κοινωνία», καθώς και ότι ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «πολύ ψηλά την ισότητα των φύλων», αν και δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν «λάθη και παραλείψεις».

Τσίπρας: Οι πέντε στόχοι που έχουμε θέσει

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πέντε στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση:

  • Την προώθηση της ισότητας στην αγορά εργασίας και την εναρμόνιση της οικογενειακής και προσωπικής ζωής.
  • Την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών με έμφαση στην εξάλειψη των πολλαπλών διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες μετανάστριες, πρόσφυγες, μακροχρόνια άνεργες, με αναπηρία, επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών ή μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
  • Την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών μέσα στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία.
  • Την ισότητα στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ΜΜΕ και την υγεία.
  • Την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπου, όπως είπε, έχουν γίνει βήματα «αλλά όχι όσα θα μπορούσαμε να κάνουμε ως πολιτικό σύστημα, ως κοινωνία αλλά και ως κόμματα και ως ΣΥΡΙΖΑ».

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των παρατηρήσεων που έκανε ο Αλ. Τσίπρας για τους στόχους αυτούς ήταν ότι αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα η χαμηλή απασχόληση των γυναικών, αλλά και το «χάσμα» στις αμοιβές και στις συντάξεις που πρέπει να καταπολεμηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να επανέλθει στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που «κατήργησε», όπως είπε, η νυν υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως «για να προσθέσει ώρες στα Θρησκευτικά», αλλά και να ενδυναμωθεί ο θεσμός του διαμεσολαβητή υγείας για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας.

Όσον αφορά το «θεσμικό κομμάτι» για την κεντρική διοίκηση του κράτους, υπογράμμισε πως πρέπει να επανασυσταθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας, που «κατήργησε η σημερινή κυβέρνηση», με στόχο «την οριζόντια ένταξη της διάστασης του φύλου στις πολιτικές όλων των υπουργείων».

«Η μάχη για την ισότητα είναι μια μάχη σε όλα τα επίπεδα, από τον ιδιωτικό χώρο μέχρι τον δημόσιο, από το σπίτι και την οικογένεια μέχρι την κοινωνία και την πολιτική. Είναι ένας αγώνας διαρκής με τη γυναίκα πάντα στην πρώτη γραμμή και βεβαίως με όλους όσοι θέλουμε μια καλύτερη κοινωνία, με δικαιοσύνη, να πρωτοστατούμε σε αυτήν την προσπάθεια», συνόψισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κλείνοντας θέλησε να μεταφέρει την εικόνα των γυναικών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, «γιατρών, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτριών» και που με «αυταπάρνηση» δίνουν τη «μάχη για να σταθεί όρθια η κοινωνία» και «να σωθεί η ανθρώπινη ζωή, η ζωή που γυναίκες γεννούν».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ