Τσιόδρας: Τεράστια λάθη της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού -Αυξάνεται ο κίνδυνος για νέες πανδημίες - iefimerida.gr

Τσιόδρας: Τεράστια λάθη της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού -Αυξάνεται ο κίνδυνος για νέες πανδημίες

Ο Σωτήρης Τσιόδρας με μάσκα
Για λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας / Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ-EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο κίνδυνος για νέες πανδημίες αυξάνει, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα», τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά την ομιλία του στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), o κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρά, ολοκληρωμένα, βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης. Η παγκόσμια κοινότητα έκανε λάθη στην αντιμετώπιση της Covid-19, την οποία σήμερα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συνέδριο πραγματοποιείται 6-8 Οκτωβρίου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής. Τις εργασίες του άνοιξε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος, καλώντας στο βήμα τον διακεκριμένο καθηγητή, είπε: «Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει από τους εκτός Ελλάδος επιστήμονες, έχουμε τους καλύτερους και ένας από αυτούς είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας».

Τα λάθη της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση της Covid-19

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της Covid-19.

«Δυστυχώς, οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν και ο κόσμος έχασε σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη. Αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος. Υπήρξε και τεράστια παγκόσμια αποτυχία. Μακάρι να μάθουμε», ανέφερε.

Σχετικά με την Covid-19, είπε ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο για την αντιμετώπισή της, ενώ παρουσίασε επιστημονικά δεδομένα για τα νέα συστήματα επιτήρησης, τα οφέλη από τον εμβολιασμό και τις νέες θεραπείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ορατός ο τρόπος ο οποίος θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, προστατεύοντας τους ευάλωτους, χρησιμοποιώντας ευρέως τις θεραπείες και δίνοντας την αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, επενδύοντας σε νέες μορφές επιτήρησης, συνεχίζοντας τις παλιές και βεβαίως κάνοντας την ανασκόπηση, βλέποντας τι κάναμε λάθος. Επενδύοντας να βελτιώσουμε τα ελλείμματα, να τα παραδεχθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε ο καθηγητής.

Η Covid-19 δεν είναι γριπούλα

Απαντώντας σε όσους είχαν υποστηρίξει ότι η Covid-19 είναι μια απλή «γριπούλα», ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, έχει 30 με 56 φορές παραπάνω υπερβάλλουσα θνησιμότητα από τη γρίπη Η1Ν1 του 2009. Σημείωσε ότι η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας για θάνατο από covid-10. «Είναι πάνω από 1.000 φορές ο κίνδυνος θανάτου σε έναν άνθρωπο πάνω από 80 ετών από έναν 18χρονο», πρόσθεσε.

Η πανδημία Covid-19 πηγαίνει προς μία μικρή αύξηση, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα τόσο λιγότερους θανάτους θα έχουμε, ανέφερε, και πρόσθεσε:

«Επενδύουμε σε μια στρατηγική ελέγχου των ανθρώπων αυξημένου κινδύνου, επενδύουμε στο να αποφύγουμε τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, επενδύουμε σε νέα εργαλεία γονιδιακής ανάλυσης του ιού. 99% αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ιός Β4, Β5. Θα εξελιχθεί; Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές μεταλλάξεις αυτήν τη στιγμή σε διαφορετικά σημεία του κόσμου που κερδίζουν momentum. Θα κάνουν ένα νέο κύμα, θα είναι το ίδιο, θα είναι καλύτερο, έχουμε τα όπλα;. Η απάντηση είναι "ναι'', αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμβόλια και αναμνηστική δόση

«Πού είναι η επιδημία των θανάτων από τα εμβόλια, μετά από 12,7 δισ. δόσεις εμβολίων;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια οδηγούν σε περισσότερους θανάτους. «Είναι λανθασμένη η λογική τους και αποδεικνύεται καθημερινά». Είκοσι εκατομμύρια θάνατοι απετράπησαν μέχρι το τέλος του 2021 από τα εμβόλιο, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, είπε ότι σύμφωνα με δεδομένα έχει μεγάλο όφελος, ειδικά στους άνω των 60 ετών. «Δεδομένα πάρα πολλών επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η φυσική ανοσία και ο εμβολιασμός μάς προστατεύουν» ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στην Ελλάδα καταγράφονται επαναλοιμώξεις 24% την τελευταία εβδομάδα. Οι μολύνσεις στην Ευρώπη τον Απρίλιο άγγιζαν το 80% και στην Ελλάδα πάνω από το 90% του πληθυσμού στους νομούς της Θεσσαλίας έχουν περάσει μία φορά τη λοίμωξη», σημείωσε.

Η προστασία μειώνεται σταδιακά, καθώς μετά τους τέσσερις μήνες η πιθανότητα προστασίας από την αρχική λοίμωξη είναι γύρω στο 30% με 40%. Αν το καλοκαίρι κάποιος πέρασε μετάλλαξη Ομικρον η προστασία είναι 75%, που σταδιακά μειώνεται, ανέφερε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι τα αντισώματα είναι παραπάνω αν κάποιος έχει περάσει λοίμωξη και είναι τριπλά εμβολιασμένος. Σε όλους, στους τέσσερις μήνες η προστασία μειώνεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ανάλυση Αμερικανών ερευνητών, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η τέταρτη δόση εμβολίου θα γλιτώσει περίπου 90.000 ζωές και θα υπάρχει και οικονομικό όφελος από τις νοσηλείες.

«Δυστυχώς, μόνο το 15% των άνω των 60 ετών στην Ευρώπη και την Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με 4η δόση. Είμαστε πολύ πίσω και έχουμε υιοθετήσει μια αντιεμβολιαστική στάση που θα μας βλάψει και θα κάνει κακό και στην Ευρώπη και σε όλο τον δυτικό κόσμο» σημείωσε ο κ. Τσιόρδας, και επανέλαβε πως «τα εμβόλια μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο, όχι τόσο από τη μόλυνση, και θέλουμε άλλα εμβόλια. Η επιστήμη εξελίσσεται και ελπίζουμε σε ένα εμβόλιο που θα μας κρατάει για έναν χρόνο».

Γιατρός αρνήθηκε να δώσει τη νέα θεραπεία

Πάνω από 40.000 σχήματα των νέων θεραπειών έχουν δοθεί στην Ελλάδα σε ασθενείς με covid-19. «Ωστόσο, χθες, μεγάλο όνομα της ιατρικής σε χώρο μεγάλης μητροπολιτικής περιοχής έδωσε λάθος συμβολή, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιεί τη θεραπεία. Ο ασθενής ήταν 83 ετών», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Τα δεδομένα όμως υπάρχουν για τα οφέλη του φαρμάκου και «φυσικά είπα να συνταγογραφηθεί το φάρμακο και φυσικά να το λάβει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο ασθενής», υπογράμμισε.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε ο καθηγητής, «πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση του πληθυσμού, στην αύξηση της γνώσης του πληθυσμού, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην κοινωνική υπευθυνότητα, στον εθελοντισμό. Πρέπει να βοηθήσετε τον πολίτη να περάσει αυτή την γέφυρα της αμφισβήτησης με εντιμότητα, ειλικρίνεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ