Τσιόδρας: Είμαστε στο καλό σενάριο με τον κορωνοϊό -Ποια λάθη να αποφύγουμε - iefimerida.gr

Τσιόδρας: Είμαστε στο καλό σενάριο με τον κορωνοϊό -Ποια λάθη να αποφύγουμε

Τσιόδρας Σωτήρης για κορωνοϊό
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία λόγω του κορωνοϊού και υπογράμμισε τις παραλείψεις που οδήγησαν σε επώδυνες απώλειες.

Η γείτονος χώρα, σύμφωνα με τον αποψινό απολογισμό, έχει ξεπεράσει πλέον τους 10.000 θανάτους από τον ιό με τον ημερήσιο απολογισμό να είναι σταθερά πάνω από 600 νεκροί. Το πρόβλημα δείχνει να μην έχει τέλος, ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, έχει σίγουρα αρχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσιόδρας: «Ο κορωνοϊός δεν πρέπει να υποτιμηθεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο»

Ποια είναι αυτή; Η υποτίμηση του «εχθρού». Από την έναρξη της έξαρση του ιού στη χώρα, άπαντες μιλούν για πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό που δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες, κοινωνικές ομάδες και περιοχές. Χτυπάει αλύπητα οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Οπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, έπειτα από σχετική ερώτηση που του έγινε στη σημερινή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, η Ιταλία αψήφησε τον εχθρό, τον υποτίμησε και εν τέλει το πλήρωσε και συνεχίζει να το πληρώνει ακριβά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:

«Πιστεύω ότι στην Ιταλία μετά από μια ξαφνική υποχώρηση υπήρξε μια τεράστια άνοδος στα κρούσματα. Είναι σίγουρο ότι όταν αψηφήσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Δε νομίζω ότι οι Ιταλοί αψήφησαν, αλλά όταν δε σε αγγίζει κάτι, και είδα αναφορές σήμερα από περιοχές των Η.Π.Α. όπου δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ο ιός μπορεί να προσβάλει τον καθένα μας, και εμείς μετά μπορεί να τον μεταδώσουμε σε ανθρώπους που ανήκουν σε αυξημένου κινδύνου ομάδες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πολύπειρος λοιμωξιολόγος επισήμανε ότι «πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Εάν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις, θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία. Αυτό νομίζω συμβαίνει στην Ιταλία και αυτό είδαμε στην Ιταλία, από περιοχές στις οποίες υπήρχε πάρα πολύ υψηλή μετάδοση, επεκτάθηκε προς στις νότιες περιοχές.»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στη συνέχει αναφέρθηκε στη συσχέτιση των μέτρων με την εξέλιξη της έξρασης του κορωνοϊού:

«Οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε επάνοδο του ιού και επανάκαμψη του κύματος. Για αυτό και τα μέτρα βλέπετε όπου τηρούνται και όπου κρατιούνται, κρατιούνται για πολύ καιρό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Να μην αμελούμε στα μέτρα, γιατί ο ιός θα μας εκδικηθεί».

«Στο 0,4% ο κίνδυνος για όσους είναι κάτω των 50 ετών»

Στη συνέχεια, ο συντονιστής της ενημέρωσης μετέφερε στον Σωτήρη Τσιόδρα την εξής ερώτηση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενα στενό συγγενικό μου πρόσωπο, ευτυχώς νεαρό σε ηλικία, που είχε συνεχόμενες ημέρες πυρετό και βήχα τηλεφώνησε στον ΕΟΔΥ για να την καθοδηγήσει. Ο ΕΟΔΥ της είπε να βρει έναν γιατρό για να την εξετάσει αλλά ο οικογενειακός γιατρός είχε κλείσει το ιατρείο του. Τηλεφώνησε σε άλλους δυο παθολόγους, αλλά δεν δέχτηκαν να την δουν. Τι συμβουλεύετε αυτή την ασθενή και εκατοντάδες άλλους που είναι στη θέση της οι οποίοι δεν έχουν ούτε οικογενειακό γιατρό, ούτε χρήματα για να κάνουν τεστ; Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επιτηρούν μόνοι την υγεία τους; Είναι επικίνδυνο για τη διασπορά του ιού και την υγεία του ασθενή να μην γνωρίζει τι έχει επειδή δεν μπορεί να κάνει το τεστ και δεν έχει γιατρό να τον παρακολουθεί;»

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε τον εκνευρισμό του επικεφαλής λοιμωξιολόγου που απάντησε ως εξής:

«Διακρίνω μια αίσθηση, έτσι, να σκορπίσει τον φόβο η αγαπητή δημοσιογράφος, η οποία δεν μου αρέσει, να σας πω ειλικρινά. Μιλάει για ένα νέο άτομο που έχει αρκετές μέρες πυρετό και βήχα, δηλαδή, την τυπική πορεία της νόσου. Ένα άτομο που αν είναι της ηλικίας κάτω των 50 ετών η πιθανότητα να πάθει κάτι είναι 0,4%, με βάση τα διεθνή δεδομένα.

»Ένα άτομο που θα μπορούσε κάλλιστα να παρακολουθεί την υγεία του σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στο σπίτι.Ένα άτομο που δεν έχει καμία πρόσβαση σε κανένα σύστημα υγείας στην χώρα μας. Λάθος. Φυσικά και έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας της χώρας μας, αν ανησυχεί και αν δεν έχει γιατρό να απευθυνθεί.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ακολούθως, είπε ότι «υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς και άνθρωποι στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε πολίτης. Δεν ξέρω κάποιον που να θέλησε να απευθυνθεί σε νοσοκομείο, ακόμα και με ήπια συμπτώματα και να τον έδιωξαν. Φυσικά όταν κάποιος δεν έχει σοβαρά συμπτώματα της νόσου και πάει στο νοσοκομείο, όπως έχουμε πει, θα διασπείρει τον ιό του στους άλλους ή θα εκτεθεί ο ίδιος στον ιό αν δεν τον έχει» προσέθεσε.

Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Τσιόδρας απαρίθμησε ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σημαίνουν «συναγερμό»:

«Δεν χρειάζεται διαγνωστικό τεστ σε αυτή την κατηγορία του νέου ασθενούς, ο οποίος δεν έχει ανησυχητικά συμπτώματα για την υγεία του και δεν είναι η παράταση του πυρετού και του βήχα ανησυχητικό σύμπτωμα. Το ανησυχητικό σύμπτωμα είναι ο πολύ υψηλός πυρετός, είναι η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, το να μην μπορώ να αναπνεύσω. Εκεί θα πρέπει, φυσικά γρήγορα, να ζητηθεί ιατρική βοήθεια. Και φυσικά είναι καλό να υπάρχει ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Μπορεί να μιλήσει ο υπουργός πολύ καλύτερα για αυτό από μένα, και να υπάρχει μια επαφή του καθενός μας με ένα προσωπικό γιατρό. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Να βγούμε καλύτεροι από αυτή την πανδημία.»

Το «μπράβο» του Τσιόδρα στους εργαζόμενους των νοσοκομείων

Ο λοιμωξιολόγος, θέλησε επίσης να κάνει μια ξεχωριστή αναφορά στην γενναιότητα και τον αγώνα των νοσηλευτών: «Με έχετε ακούσει συχνά να μιλώ για το νοσηλευτικό προσωπικό. Θεωρώ πως σήμερα πρέπει να κάνω μνεία, ειδική μνεία, στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές μας, που είναι καθημερινά δίπλα στους ασθενείς με απαράμιλλη αυτοθυσία και αυταπάρνηση» σημείωσε και προσέθεσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επίσης και στο υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό, τραυματιοφορείς, προσωπικό καθαριότητας, διοικητικούς και όλες τις άλλες ειδικότητες, που είναι στο πλευρό μας και έχουν υπερβάλλει εαυτούς για τη φροντίδα των ασθενών. Επίσης, θέλω να κάνω μία μνεία για την ψυχολογική στήριξη όλων. Οδηγίες για αυτή τη στήριξη έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, με τη στήριξη της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

»Όλοι μας, όμως, πρέπει να γνωρίζουμε κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση. Είναι πολύ σύνηθες και φυσιολογικό να έχουμε ανησυχία και φόβο για τον εαυτό μας ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για πιθανή εκδήλωση της ασθένειας και τη μετάδοσή της, καθώς και για τη βαρύτητα και την έκβασή της.

»Επίσης, η μειωμένη επαφή με άλλα άτομα διαταράσσει την καθημερινότητά μας. Όλοι μας αισθανόμαστε το σημαντικό περιορισμό της προσωπικής μας ελευθερίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις. Επίσης, οι ίδιοι οι ασθενείς, καθώς και μέλη της οικογένειάς τους, μπορεί να νιώθουν στιγματισμένοι από ανθρώπους που φοβούνται ότι θα κολλήσουν από αυτούς τον ιό. »

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμβουλές του Σωτήρη Τσιόδρα για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας

«Έχω κάποιες πρακτικές συμβουλές που έχω δανειστεί από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ και του Πανεπιστημίου μας, για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και τη στήριξη της ψυχικής μας υγείας», ανέφερε, αμέσως μετά, ο λοιμωξιολόγος για να προσθέσει:

  • «Να προτιμούμε την έγκυρη ενημέρωση, να περιορίσουμε την επαναλαμβανόμενη και ασταμάτητη έκθεση σε ειδήσεις, η οποία αυξάνει τα επίπεδα άγχους και δυσφορίας και μπορεί να αποτελέσει και πηγή παραπληροφόρησης.
  • Να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, την οικογένειά μας, τους φίλους μας. Η επικοινωνία δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο ψυχικής προστασίας που μας στηρίζει. Ο ψυχισμός του κάθε ατόμου δοκιμάζεται σημαντικά αυτή την εποχή.
  • Επίσης, να φροντίσουμε για μια ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος, ιδιαίτερα τώρα που σε πολλές οικογένειες που έχουν παιδάκια, τα παιδιά είναι στο σπίτι και επαρκή ξεκούραση και σωματική άσκηση, όσο είναι αυτό δυνατόν, εντός του σπιτιού.

O κ. Τσιόδρας σε εκείνο το σημείο παρατήρησε ότι «είναι μια νόσος που μας αφορά όλους, εμάς και τους αγαπημένους μας. Πολλοί λίγοι έχουν ανοσία από τη νόσο και δεν πρέπει αυτό να χαλάσει την επικοινωνία μας με τους άλλους. Αυτή μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί. Η κοινωνική απόσταση, η αποστασιοποίηση, όπως τη λέμε, δε μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει κοινωνική απομόνωση, ούτε μοναξιά. Έχουμε τους τρόπους να μην βγούμε φοβισμένοι και χαμένοι, αλλά να βγούμε νικητές από όλη αυτή την περιπέτεια.

»Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές. Παραμένουμε, χάρη στην προσπάθεια όλων σας, σε ένα καλό σενάριο εξέλιξης της επιδημίας στη χώρα. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη γενναία στάση όλων» επισήμανε.

Τι ισχύει για την κολχικίνη

Σε ερώτηση για την ένταξη στις θεραπείες για τον κορωνοϊό της δραστικής ουσίας κολχικίνη, καθώς φαίνεται ότι ο ιός προκαλεί βλάβη του μυοκαρδίου, ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε: «Σχετικά με την καρδιοτοξικότητα του νέου ιού, όντως φαίνεται ότι αυτό ισχύει με άγνωστο μηχανισμό. Ξέρετε, οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην καρδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Ξέρουμε από μελέτες που έχουν γίνει και έχουν δημοσιευτεί σε πολύ μεγάλα επιστημονικά περιοδικά, όπως το New England Journal of Medicine, ότι η παρουσία γρίπης και μόνο, εξαπλασίαζε τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακού συμβάντος, για μια εβδομάδα μετά τη διάγνωση της γρίπης, ενώ η παρουσία οποιουδήποτε άλλου αναπνευστικού ιού αύξανε την πιθανότητα για καρδιακό συμβάν τουλάχιστον τρεις φορές.

»Φαίνεται ότι και αυτός ο ιός έχει κάποια καρδιοτοξικότητα. Δεν είναι ακριβώς γνωστό με ποιον μηχανισμό το κάνει. Ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα είχε την πρωτοβουλία να εισηγηθεί στην Επιτροπή τη χρήση ενός καρδιοπροστατευτικού φαρμάκου, το οποίο λέγεται κολχικίνη και παρόμοιες ήδη δράσεις ακολουθούνται και από άλλους επιστήμονες στο εξωτερικό.

»Το φάρμακο αυτό ενδεχομένως να έχει μια προστασία για την καρδιά και για αυτό θα το δώσουμε στα πλαίσια ενός πολύ καλά οργανωμένου πρωτοκόλλου. Οι καρδιολόγοι μας είναι παγκοσμίου φήμης και έχουν εξαιρετική αναγνώριση και στο εξωτερικό. Και ελπίζουμε να δουλέψει και να προστατεύσει ακόμα περισσότερο από επιπλοκές τους νοσούντες στο νοσοκομείο».

Τσιόδρας: Ευχάριστα τα δεδομένα για τις εγκύους

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν στοιχεία για εγκύους που νοσούν ή νοσηλεύονται και τι αγωγή θα πάρουν χωρίς να κινδυνεύσει το έμβρυο, δεδομένου ότι ουσίες όπως η χλωροκίνη έχουν σημαντικές παρενέργειες, ο λοιμωξιολόγος αποκρίθηκε: «Οσον αφορά στις εγκύους, δεν φαίνεται ότι οι έγκυες έχουν κάποιον μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό, είναι πληθυσμός νέας ηλικίας. Τα περισσότερα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί για έγκυες είναι καλά και η πολύ μικρή εμπειρία που έχουμε στην πατρίδα μας, είναι καλή μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Φυσικά και χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή όταν έχει κανείς φάρμακα τα οποία είναι τοξικά, και ιδιαίτερα σε αυτόν τον πληθυσμό, και να δίνονται μόνο όταν είναι απαραίτητα.

»Για αυτό και για τις έγκυες συστήνεται ειδική παρακολούθηση και αγωγή, μόνο αν υπάρχουν επιπλοκές. Θέλω να πω εδώ, ότι είναι ένα ευτυχές γεγονός, δημοσιεύθηκαν κάποιες επιστημονικές μελέτες τις τελευταίες τρείς μέρες, οι οποίες αφορούσαν την Κίνα αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες  μιλούσαν για το αν μπορεί να εκτεθεί το παιδί στον ιό κατά την διάρκεια που είναι στην κοιλιά της μανούλας του, εάν εκτίθεται κατά την διάρκεια της επέμβασης ή μετά.»

Όλες, όμως, είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Το παιδάκια δεν πεθαίνουν. Οπότε αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό. Δεν φαίνονται να επηρεάζονται σημαντικά και ας μείνουμε στο καλό μήνυμα που έχουν αυτές οι μελέτες.

Τσιόδρας: «Οι μαθηματικές εκτιμήσεις δεν εκφράζονται με πλήρη βεβαιότητα»

Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ρωτήθηκε για το ποια είναι σήμερα η εκτίμηση για την διασπορά στην κοινότητα και πότε θα γνωρίζουμε ότι αποφύγαμε τα χειρότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην απάντησή του, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ ήταν σαφής: «Θέλω εδώ να είμαι σαφής για κάτι. Ότι οι μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν αβεβαιότητα και τα "ισχυρά" δεδομένα, είναι τα δεδομένα που αφορούν τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

»Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα και μόνο, θα σας πω ότι είμαστε στο καλό σενάριο. Το είπα και στην ανακοίνωση που έκανα πριν από λίγο, το κακό σενάριο δεν ακολουθείται, που είναι ένα σενάριο τύπου Ιταλίας ή άλλων χωρών στις οποίες υπήρξε εκθετική αύξηση και των θανάτων και των διασωληνωμένων. Όσο καλύτερα τηρήσουμε όλοι μας τα μέτρα, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε σαν χώρα και σαν γενικός πληθυσμός.»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το πόσα περιστατικά έχουμε στην κοινότητα αυτή την στιγμή, γιατί υπάρχει μεγάλη ετερογένεια και στον διαγνωστικό έλεγχο και διαγνώστηκαν και άνθρωποι οι οποίοι με ήπια συμπτώματα και, για λόγους ανησυχίας καμιά φορά, πηγαίνουν και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και σε νοσοκομεία και διαγνώσκονται ως θετικοί για την νόσο και οι μόνες ακριβείς εκτιμήσεις για την διασπορά θα γίνουν με τα σκληρά δεδομένα που έχουμε τώρα και αργότερα με μελέτες αντισωμάτων τις οποίες αξιολογούμε αυτή την στιγμή από ειδικό επιστημονικό κλιμάκιο με εργαστηριακούς καθηγητές πανεπιστημίου και άλλους.»

Τι συμβαίνει όταν ένας ασθενής με κορωνοϊό λαμβάνει εξιτήριο

Επειτα από σχετική ερώτηση, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο τι συμβαίνει όταν ένας ασθενής με κορωνοϊό ολοκληρώνει τη νοσηλεία του και λαμβάνει εξιτήριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φαίνεται ότι μπορεί να παραμείνει ο ιός για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό. Μερικοί λένε μέχρι 17 μέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι λένε ότι μπορεί να φτάσει και τις 25, 27 μέρες στο γαστρεντερικό, στα κόπρανα, να απεκκρίνεται» είπε και εξήγησε:

«Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, έχουν υιοθετηθεί κριτήρια για το πότε κάποιος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, τα οποία έχουν και τον μοριακό διαγνωστικό έλεγχο. Δηλαδή να έχει κάποιος δυο φορές αρνητική μοριακή εξέταση.

»Φαίνεται ότι με τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών, μετά την 10η μέρα ακόμα και αν είσαι θετικός για τον ιό, μικραίνει πολύ η πιθανότητα να το μεταδώσεις. Αυτό δεν ακυρώνει τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουαλέτα, γιατί είδατε απεκκρίνεται πολύ καιρό στα κόπρανα.»

Αυτό το δεδομένο, όπως είπε, δίνεται σαν οδηγία από διεθνείς οργανισμούς και για να μην υπερκεραστεί το σύστημα υγείας: «Είναι ένας ιός ο οποίος βλέπετε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, Ιταλία, Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ακούω το τελευταίο 48ωρο, υπερκερνά γρήγορα τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο με απλά κλινικά κριτήρια και να φεύγουν ήδη και από τις 7 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σούπερ μεταδοτικοί ή θα κολλήσουν όλο το περιβάλλον γύρω τους και χρειάζεται προσοχή στους κανόνες υγιεινής.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόβλεψη του Σωτήρη Τσιόδρα είναι ότι «σταδιακά θα δούμε μια τέτοια στρατηγική να υιοθετείται από περισσότερες χώρες.  Οι 10 μέρες είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα, αλλά βλέπετε ότι όπου το σύστημα πολεμάται μπορεί να γίνει και πιο νωρίς αυτή η έξοδος από το νοσοκομείο.  Πάντα με κριτήρια ότι ο ασθενής θα είναι άνθρωπος ο οποίος θα τηρήσει τα μέτρα  υγιεινής και θα προφυλάξει βέβαια από τη διασπορά στο περιβάλλον».

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με φάρμακο του κορωνοϊού

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την πρόοδο που έχει γίνει για την αντιμετώπιση του ιού, ανέφερε:

«Σχετικά με τη διαδικασία για την παραγωγή του φαρμάκου, ξέρω ότι έχει ξεκινήσει από τον ΕΟΦ, μπορεί να ξέρει ο υφυπουργός περισσότερα. Το φάρμακο δίνεται με ειδικά κριτήρια. Δίνεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομειακούς ασθενείς. Είναι ένα φάρμακο που έχει τις επιπλοκές του. Πρέπει να γίνεται υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Και εξετάστηκαν σήμερα και τα κριτήρια, κάτω από τα οποία μπορεί να δοθεί και δημιουργείται η πλατφόρμα για να μπορεί να δοθεί και σε άτομα που το έχουν ανάγκη και είναι στην κοινότητα.

»Θεωρώ ότι υπάρχει, χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή σε αυτό, όπως  και στο θέμα του εργαστηριακού ελέγχου που αναφέρεται στην ερώτηση. Είπαμε, ο εργαστηριακός έλεγχος γίνεται αυτή τη στιγμή με αυστηρά κριτήρια. Κριτήρια που αφορούν ομάδες αυξημένου κινδύνου, ανθρώπους που έχουν εικόνα πνευμονίας ή επιδείνωσης της αναπνευστικής τους κατάστασης, άτομα τα οποία ανήκουν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να μη διασπείρουν την επιδημία στο χώρο του νοσοκομείου, άτομα τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή,  άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, για να αποφύγουμε τη διασπορά επιδημίας μέσα στο νοσοκομείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Αρα, δεν πρέπει να παρακάμψουμε τα κριτήρια. Το ότι υπάρχουν εργαστηριακοί έλεγχοι σε κάποια άλλα νοσοκομεία ή κάποια άλλα μέρη, δεν σημαίνει αυτό ότι αυτό τον εργαστηριακό έλεγχο τον κάνουμε σε όλους.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ