Τρόμος στο πιάτο μας: Ποια φυτοφάρμακα βρίσκονται στα ελληνικά τρόφιμα - iefimerida.gr

Τρόμος στο πιάτο μας: Ποια φυτοφάρμακα βρίσκονται στα ελληνικά τρόφιμα

Ντομάτες
Ντομάτες / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η προστασία των καλλιεργειών από έντομα, ακάρεα και ζιζάνια είναι αναγκαία για την παραγωγή τροφίμων σε μεγάλη κλίμακα.

Στο παρελθόν, ουσίες όπως spinetoram, metribuzin, spirotetramat, pymetrozin, phosmet, imidacloprid και omethoate χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς σε φρούτα και λαχανικά.

Όπως έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, οι δειγματοληψίες σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και συνοριακούς σταθμούς δείχνουν ότι αρκετά από αυτά τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα παραμένουν στο στόχαστρο λόγω υψηλής τοξικότητας. Ορισμένα μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικά ή ηπατικά προβλήματα, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για μέλισσες, υδρόβιους οργανισμούς και άλλα είδη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμοί έχουν θέσει αυστηρούς περιορισμούς ή έχουν αποσύρει ορισμένα από αυτά, αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Ακολουθεί αναλυτική «ακτινογραφία» των φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν στις ελληνικές αγορές και οι επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον.

Ας δούμε εδώ τι ισχύει για κάθε φυτοφάρμακο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τρόφιμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ