Τούντας: Επικίνδυνο φαινόμενο και αρνητικό πρότυπο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - iefimerida.gr

Τούντας: Επικίνδυνο φαινόμενο και αρνητικό πρότυπο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ
Ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Θλιβερό χαρακτηρίζει για τη χώρα μας το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των υγειονομικών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας.

«Με ποσοστό 62,5% καταλαμβάνουμε την προτελευταία θέση μεταξύ των δεκαέξι χωρών, ο μέσος όρος στις οποίες είναι 77%», λέει χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σχετικά χαμηλά ποσοστά που καταγράφονται στη χώρα μας, με βάση τα επίσημα στοιχεία για τους εμβολιασμούς σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, δεν οφείλονται, σύμφωνα με τον κ. Τούντα, στην ανεπάρκεια του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο έχει οργανωθεί υποδειγματικά, αλλά στη μεγαλύτερη ανησυχία του ελληνικού πληθυσμού για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων.

Τα λιγότερο προνομιούχα στρώματα συμμορφώνονται σε μικρότερο βαθμό με τις υγειονομικές οδηγίες

«Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται άμεσα με τον βαθμό κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας. Οι πληθυσμοί των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, για λόγους πολιτισμικούς αλλά και λόγω χαμηλότερης μόρφωσης και ελλιπούς παιδείας, εμπιστεύονται λιγότερο τις Αρχές αλλά και την επιστήμη απ΄ό,τι οι πληθυσμοί των πιο αναπτυγμένων χωρών. Το ίδιο συμβαίνει και στον ίδιο τον πληθυσμό κάθε χώρας. Τα λιγότερο προνομιούχα στρώματα συμμορφώνονται σε μικρότερο βαθμό με τις εκάστοτε υγειονομικές οδηγίες και υιοθετούν σε μεγαλύτερο βαθμό απόψεις, στάσεις και συμπεριφορές που υπονομεύουν την υγεία τους», σχολιάζει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και συνεχίζει: «Επίσης, δηλώνουν πιο συχνά αυτό που θεωρείται σωστό στα θέματα υγείας, αλλά το εφαρμόζουν λιγότερο συχνά, γεγονός που εξηγεί τη διαφορά ποσοστών ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο και σε όσους τελικά το κάνουν. Γι' αυτό άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναδείξει ως βασική προτεραιότητα τον Εγγραμματισμό Υγείας (HealthLiteracy)».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, αποτελεί το χαμηλό ποσοστό εμβολιασθέντων υγειονομικών στη χώρα μας, το οποίο οφείλεται κυρίως στο σχετικά μεγάλο ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού, περίπου ένας στους δύο, που αρνείται να κάνει το εμβόλιο, και λιγότερο στους γιατρούς, περίπου ένας στους πέντε, που κατά κανόνα ανήκουν σε πιο οικονομικά εύρωστα στρώματα και που έχουν περισσότερες ιατρικές γνώσεις.

Επικίνδυνο φαινόμενο και αρνητικό πρότυπο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στη χώρα

Ο κ. Τούντας είναι ξεκάθαρος όταν λέει ότι το φαινόμενο αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την υγεία των ιδιωτών υγειονομικών, αλλά κυρίως των ασθενών τους οποίους αυτοί περιθάλπουν και των οποίων την υγεία οφείλουν να προστατεύουν με κάθε δυνατό τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ταυτόχρονα, οι υγειονομικοί αποτελούν με τη στάση τους ισχυρό αρνητικό πρότυπο για τον απλό πολίτη. Για τον λόγο αυτό είχα προτείνει δημοσίως, ήδη από τον χειμώνα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών που ασκούν κλινικό έργο και τη μετάθεση όσων αρνούνται να εμβολιστούν σε μη κλινικό έργο μέχρι το τέλος της πανδημίας. Η εξέταση του θέματος το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, δεν αποτελεί λύση, γιατί τότε η επιδημία θα αποτελεί πλέον πολύ μικρότερο κίνδυνο», τονίζει.

«Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όσων ασκούν κλινικό έργο»

Εκτός, όμως, από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, η πολιτεία θα έπρεπε να είχε προχωρήσει, όπως σχολιάζει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, αφενός σε στοχευμένες παρεμβάσεις για την άρση των επιφυλάξεων, με ειδικά προγράμματα ενημέρωσης και Αγωγής Υγείας, και αφετέρου στη θέσπιση θετικών κινήτρων για όσους εμβολιάζονται, όχι μόνο για τους υγειονομικούς αλλά για το σύνολο των πολιτών.

Ο κ. Τούντας καταλήγει: «Το έλλειμμα αυτό αντανακλά την ανυπαρξία στη χώρα μας ισχυρών δομών και υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, οι οποίες αποτελούν διεθνώς πυλώνα πολιτικής υγείας ανεξάρτητων από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας (ΕΣΥ) και οι οποίες είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων κινδύνων, και των επιδημιών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ