Η απολογία της Ελένης Τουλουπάκη: «Δέχομαι ανελέητο πόλεμο» - iefimerida.gr

Η απολογία της Ελένης Τουλουπάκη: «Δέχομαι ανελέητο πόλεμο»

Ελένη Τουλουπάκη
Η Ελένη Τουλουπάκη © ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για «ανελέητο πόλεμο» σε βάρος της από τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία της NOVARTIS, που είχε σχηματιστεί μετά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, έκανε λόγο η πρώην εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη, κατά τη διάρκεια της απολογίας της στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Μια προσπάθεια παραδειγματισμού όλων των μελλοντικών συναδέλφων που θα έχουν την ατυχία να επεξεργαστούν δικογραφίες με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα», υποστήριξε η εισαγγελική λειτουργός απευθυνόμενη στην έδρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελένη Τουλουπάκη δικάζεται για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας με ηθικό αυτουργό τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η κατηγορία που της έχει απαγγελθεί σχετίζεται με τη μη έγκαιρη διαβίβαση στη Βουλή της μηνυτήριας αναφοράς βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Την αναφορά είχαν υποβάλει στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς στις αρχές του 2017, λίγο πριν από την παραίτηση της τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, την οποία διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη.

Για το σκέλος της υπόθεσης NOVARTIS, αν και αρχικά η Ελένη Τουλουπάκη μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο είχαν  κατηγορηθεί, εκδόθηκε αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου.

«Το 2023 συμπληρώνω 25 χρόνια υπηρεσίας στο δικαστικό σώμα. Όταν εισηλθα στο δικαστικό σώμα το 1998, γεμάτη όνειρα και ιδανικά, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρισκόμουν ενώπιόν σας απολογούμενη, γιατί έπραξα το καθήκον μου, αποδίδοντάς μου τόσο ταπεινά κίνητρα. Επειδή λοιπόν υπηρέτησα την Θέμιδα από τα έδρανα των δικαστικών λειτουργών, επιτρέψτε μου σήμερα να δυσκολεύομαι να υποστηρίξω τον εαυτό μου από τη θέση του κατηγορουμένου», είπε η κυρία Τουλουπάκη ξεκινώντας την απολογία της ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάληψη καθηκόντων στην Εισαγγελία Διαφθοράς και οι ελλείψεις

Η κα Τουλουπάκη, αφού πρώτα αναφέρθηκε λεπτομερώς στις υποθέσεις που είχε χειριστεί πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, τόνισε ότι δεν επεδίωξε η ίδια να χριστεί διάδοχος της Ελ. Ράικου.

«Ουδόλως είχε να κάνει με δική μου μεθόδευση η αναζήτηση του προσώπου από το Ανώτατο Συμβούλιο για τη θέση αυτή. Αντιθέτως, η επιλογή μου σ' αυτή τη θέση ήταν και για μένα μια μεγάλη έκπληξη, αλλά και μια πολύ μεγάλη πρόκληση, στην οποία ανταποκριθήκαμε με μμεγάλη περίσκεψη και σοβαρότητα», ανέφερε στο δικαστήριο.

Επισήμανε, δε, ότι μόλις ανέλαβε την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, η Ελ. Ράικου δεν τη συνόδεψε στα γραφεία για να την ενημερώσει, και αμέσως διαπίστωσε ότι η Εισαγγελία είχε πάρα πολλές ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, προσωπικού και πολλές δικογραφίες που εκκρεμούσαν και στοιβάζονταν στα πατώματα και στα υπόγεια, για τις οποίες δεν είχε ενημέρωση.

Η δικογραφία της Novartis

Την έρευνα για την υπόθεση NOVARTIS, όπως είπε η Ελένη Τουλουπάκη, άρχισε να την ερευνά μαζί με τους επίκουρους τον Οκτώβριο του 2017.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η δικογραφία για την υπόθεση της Νοβάρτις σχηματίστηκε από την προκάτοχό μου το Δεκέμβριο του 2016 με αφορμή δημοσιεύματα, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παράνομες πρακτικές της εταιρείας NOVARTIS HELLAS ΑΕΒΕ, αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, κατά τη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας, το υλικό της έρευνας αυτής εμπλουτίστηκε με μεγάλο αριθμό εγγράφων και κυρίως ηλεκτρονικών αρχείων χιλιάδων σελίδων, μετά από κατασχέσεις του συνόλου σχεδόν των ηλεκτρονικών αρχείων της εταιρείας. Ταυτόχρονα είχε δοθεί παραγγελία στη γενική επιθεωρήτρια κα Παπασπύρου για τη συγκρότηση μεικτού κλιμακίου ελέγχου, που αποτελείτο από επιθεωρητές υγείας, ελεγκτές του ΣΔΟΕ και φαρμακοποιούς για την έρευνα της τιμολόγησης των φαρμάκων, το οποίο με την ολοκλήρωση της παραγγελίας θα υπέβαλαν πόρισμα. Η πρώτη παραγγελία δόθηκε από την Τριανταφύλλου και μετά συνεχίστηκε και από μας.

Ακολούθως, όταν προέκυψαν από έγγραφα και καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, αναφορές σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διαβιβάσθηκαν στις 5-2-2018 στην Βουλή των Ελλήνων αντίγραφα της σχηματισθείσας δικογραφίας ως ορίζει το Συνταγμα και ο νόμος. Η υποβλητική μας αναφορά, δηλαδή  η δική μου και των επίκουρων εισαγγελέων, ελέγχθηκε από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατόπιν η αναφορά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου συνοδευόμενη από την αναφορα μου και την αναφορά των επίκουρων διαβιβαστηκαν στη Βουλή για τις πράξεις: α) της απιστίας στην υπηρεσία και β) της παθητικής δωροδοκίας. Δηλαδή,  εστάλη  και για τον Κουρουμπλή. Στις 26-4-2018  με πόρισμα της πλειοψηφίας της Βουλής που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, μας επεστράφη προς περαιτέρω επεξεργασία της υπόθεσης σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα».

Τουλουπάκη: «Τότε ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος»

Η κα Τουλουπάκη σημείωσε ότι από τότε ξεκίνησε ένας «ανελέητος πόλεμος» εναντίον της από τα υπό έρευνα πολιτικά πρόσωπα.

«Έκτοτε  ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ».

Όπως είπε, η ίδια και οι επίκουροι εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς, αλλά και οι προστατευόμενοι μάρτυρες δέχθηκαν σωρεία μηνύσεων και πειθαρχικών αναφορών που κατέθεσαν τα πολιτικά πρόσωπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενώ συνεχίζαμε την έρευνά μας κατά της NOVARTIS και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξε μέρα που να μην δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Αρειο Παγο είτε στη Βουλή», ανέφερε η κα Τουλουπάκη και μίλησε και για συστηματικές προσπάθειες να της αφαιρεθεί η έρευνα της NOVARTIS.

Αναφορικά με την εξέλιξη της έρευνας για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, η κα Τουλουπάκη υπεραμύνθηκε των χειρισμών της, λέγοντας:

«Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι αφενός οι 7 αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής-νέας κυβέρνησης. Δηλαδή, από το χειρισμό μας αποδεικνύεται ότι δεν αφήσαμε  κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας.

Σε ό,τι αφορά δε την έρευνα των δύο πολιτικών προσώπων που παρέμενε ανοικτή, εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ορθώς δεν είχαν αρχειοθετηθεί οι υποθέσεις αυτές  κατά τη στιγμή που μας αφαιρέθηκαν οι δικογραφίες, αφού η έρευνα για τα πρόσωπα αυτά συνεχίστηκε από την Οικονομική Εισαγγελία τουλάχιστον για έναμιση χρόνο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίμαχη αναφορά κατά Κουρουμπλή

Η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρθηκε εκτενώς στους χειρισμούς της αναφορικά με την αναφορά κατά Κουρουμπλή που την έχουν οδηγήσει στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου. Είπε πως η αναφορά είχε υποβληθεί τρεις φορές κατά τη θητεία της κας Ράικου και εκείνη όφειλε να τις διαβιβάσει.

Η κα Τουλουπάκη υποστήριξε ότι η Ελένη Ράικου δεν την ενημέρωσε για τις εκκρεμείς υποθέσεις της εισαγγελίας και έστρεψε τα βέλη της κατά της προκατόχου της, λέγοντας:

«Η κα Ράικου δεν τήρησε την υπηρεσιακή υποχρέωσή της να συντάξει έκθεση παράδοσης-παραλαβής. Η  υπηρεσία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός μας, η δε επιτυχία και εύρυθμη λειτουργία της αφορούν πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελένη Τουλουπάκη υποστήριξε ότι έλαβε γνώση της επίμαχης αναφοράς λίγο πριν διαβιβαστεί η δικογραφία της NOVARTIS στη Βουλή και, παρά την άποψή της ότι υπήρχε αοριστία, τη διαβίβασε στη Βουλή.

«Εγώ έλαβα γνώση τέλος Ιανουαρίου του 2018 και 5-2 -2018 τα στέλνω αμελλητί στη Βουλή. Και ναι μεν είναι παραγεγραμμένο, παραγεγραμμένα είναι και για τους 10 πολιτικούς που επίσης στάλθηκαν για το ίδιο αδίκημα. Είναι σύνηθες στην πρακτική. Πριν από τον χρόνο αυτό δεν μπορούσαν να σταλούν, γιατί δεν είχαν συγκεντρωθεί τα ελάχιστα στοιχεία (μορφοποίηση του αδικήματος της απιστίας και η σύνδεσή του με πρόσωπα της περιόδου εκείνης) που απαιτεί ο νόμος», υποστήριξε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας.

Η σχέση με τον Παπαγγελόπουλο

Η κα Τουλουπάκη υποστήριξε ότι η γνωριμία της με τον συγκατηγορούμενό της Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ήταν καθαρά υπηρεσιακή.

«Οι δικές μου επαφές ήταν υπηρεσιακές, τυπικές, χαρακτηριστικό είναι του μιλούσα πάντοτε στον πληθυντικό, και περιορίζονταν μόνο σε όσες ειπώθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου σας, δηλαδή, δύο συναντήσεις στην υπηρεσία μου, παρουσία τρίτων προσώπων, όπου με επισκέφθηκε εθιμοτυπικά με την κ. Θάνου, καθώς και στην κοπή της πίτας την Πρωτοχρονιά του 2018, και άλλη μία προγενέστερη της τοποθετήσεώς μου στη διαφθορά, όταν υπηρετούσα ως επίκουρη στον κ. Αθανασίου, σε τραπέζι που παρέθεσε ο τελευταίος και ήμουν κι εγώ καλεσμένη», υποστήριξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουλουπάκη: «Συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης»

Κλείνοντας της απλογία της, η Ελένη Τουλουπάκη υποστήριξε ότι υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσής της εξαιτίας της δικογραφίας της NOVARTIS, στην οποία συμμετείχαν, όπως είπε, και εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί.

«Σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε τέσσερα  χρόνια πριν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου "εγκληματική συμμορία", «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχόμουν καθημερινά απειλές του τύπου ότι θα "μπω φυλακή" και ότι θα με "γδάρουν"» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, και συνέχισε:

«Ξυπνήσαμε κάποια μέρα για να μάθουμε ότι όλοι στην εισαγγελία είχαμε παρατσούκλια κυρα-Φρόσω, γόβας, νεκροθάφτης, ταξιδιάρα, Ρασπούτιν κ.λπ., που δεν είχαμε ακούσει ποτέ, γιατί δεν είχαν ειπωθεί ποτέ, παρουσιάζοντας μία παρακμιακή εικόνα του δικαστικού σώματος, η οποία, όπως αποδείχθηκε, υφίστατο μόνο στην αντίληψη εκείνων που τα επινόησαν…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό της προσωπικής μου στοχοποίησης καθ' όλο αυτό το διάστημα είναι ότι άγνωστοι διέρρηξαν δύο φορές την κατοικία μου, αφαιρώντας μόνο αρχεία και σημειώσεις από το γραφείο μου, στέλνοντάς μου σαφές μήνυμα του κινδύνου που διατρέχω για τις έρευνές μου, ως εισαγγελέα Διαφθοράς».

Στην κατακλείδα της απολογίας της, η κα Τουλουπάκη επανέλαβε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα, αλλά, αντιθέτως, έπραξε το καθήκον της και τήρησε τον όρκο της.

«Βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας με την ιδιότητα της κατηγορουμένης προσπαθώντας να σας πω το αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχει ψήγμα ούτε της αντικειμενικής, αλλά και ούτε της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος για το οποίο κατηγορούμαι. Ότι έπραξα τον καθήκον μου και ότι τήρησα τον όρκο μου. Η πίστη μου είναι ακλόνητη. Και η απάντησή μου στους διώκτες μου και συκοφάντες μου είναι ότι το άδικο δεν ευλογείται», κατέληξε η Ελένη Τουλουπάκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ