Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας: Το τοξικό νέφος θα μας επιβαρύνει για πάνω από ένα μήνα - iefimerida.gr

Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας: Το τοξικό νέφος θα μας επιβαρύνει για πάνω από ένα μήνα

νέφος από καπνό Αθήνα
Νέφος καπνού από τη φωτιά στην Εύβοια στον αττικό ουρανό © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις συνέπειες που έχει στην υγεία μας το νέφος από τις πυρκαγιές που καίνε για έβδομη μέρα στη χώρα, μίλησε η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, και μέλος Δ.Σ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

«Στο χώρο της πυρκαγιάς αλλά και πολλά χιλιόμετρα μακριά, να αποφεύγουν τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, όπως άτομα που πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά, που έχουν άσθμα, αλλεργίες, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, εάν δεν είναι απαραίτητο να μην βγουν έξω. Όσοι πρέπει να κυκλοφορήσουν να κάνουν με μάσκες τύπου ΚΝ95. Και χιλιόμετρα μακριά», είπε η κ. Ανεμοδουρά στο Mega και εξήγησε: «Η εισπνοή του καπνού έχει μέσα μονοξείδιο του άνθρακα. Η εισπνοή χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, επίσης η επίδραση της ζέστης, οι λεγόμενες θερμικές βλάβες, γιατί η θερμοκρασία των σωματιδίων αυτών που εισπνέουμε και της στάχτης έχουν άλλη θερμοκρασία, προκαλούν πρόβλημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αρχίζει ήδη να φαίνεται η επιβάρυνση στην υγεία. Οι περισσότεροι βραχνιάζουν, βήχουν, έχουν ξηρότητα στο ρινοφάρυγγα. Άλλοι ζαλίζονται, κάνουν ναυτίες, κάνουν εμετούς. Όλο αυτό το τοξικό νέφος θα μας επιβαρύνει για πάνω από ένα μήνα. Κάηκαν τα δέντρα, αλλά και υλικά όπως μπογιές, κατασκευές, πλαστικά», συνέχισε η ίδια.

Σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας το νέφος από τις πυρκαγιές, η κ. Ανεμοδουρά τόνισε ότι «Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει αν συμβουλευτούν το γιατρό τους για τροποποίηση της δόσης των φαρμάκων τους. Μέσα στο σπίτι να βάζουμε βρεγμένα πανιά για να μην εισέρχεται η στάχτη. Οι γονείς πρέπει να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν μέσα στο σπίτι, και αν χρειαστεί να βγουν έξω με μάσκα, διπλή, αλλά όχι πάνινη».

Αναφορικά με τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσουμε, ή ίδια εξήγησε ότι ποικίλλουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ερεθισμός στα μάτια και στο αναπνευστικό, βήχας. Αν έχουμε τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να σταματήσουμε την άμεση επίδραση του αέρα αυτού. Να πιούμε κάτι δροσιστικό, και αν δούμε ότι συνεχίζεται να συμβουλευτούμε το γιατρό μας μήπως χρειαστεί να πάρουμε κάποια αγωγή», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις πυρκαγιές, βάζουν τον οργανισμό τους σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για αυτό και πολλοί πυροσβέστες παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Το αν θα υπάρξει πρόβλημα εξαρτάται από τον οργανισμό. Μπορεί ένας οργανισμός να αντιδράσει άμεσα, ή σε χρονικό διάστημα 1-2 μηνών», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να προσέχουν για τουλάχιστον ένα μήνα οι κάτοικοι στις καμένες περιοχές. Αλλά το νέφος αυτό που είναι επικίνδυνο έχει πάει χιλιόμετρα μακριά», κατέληξε η κ. Ανεμοδουρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ