Σε διαβούλευση τίθενται εκ νέου η μελέτη του Πολεοδομικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Αυτό, καθώς έγιναν τρεις βασικές τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική μελέτη, για το παραλιακό μέτωπο, και ζητείται η άποψη των εμπλεκόμενων φορέων ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι επόμενες διαδικασίες.
Οι τροποποιήσεις για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονικης
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρι Μπίλλια, η πρώτη τροποποίηση αφορά την περιοχή δίπλα από το αεροδρόμιο Μακεδονία ώστε να είναι εφικτή η μετεγκατάσταση των ναυπηγείων που βρίσκονται στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη. «Αρχικά προβλεπόταν η μετεγκατάσταση των ναυπηγείων σε μια έκταση δίπλα στο διάδρομο προσγειώσεων και απογειώσεων του αεροδρομίου Μακεδονία. Επ' αυτού είχε εκφράσει αντίρρηση το ΤΑΙΠΕΔ. Τελικά έκανε δεκτό το σχέδιο, με τη διαφορά ότι ζητήθηκε η ένταξη στη μελέτη και ενός δικού του ακινήτου, όμορου, στην έκταση που προβλέπεται για την εγκατάσταση στης ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης προκειμένου να αποκτήσει χρήσεις κυρίως logistics», σημείωσε ο κ. Μπίλλιας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η δεύτερη τροποποίηση αφορούσε τον εμπορευματικό σταθμό κοντά στο λιμάνι και οι αλλαγές έγιναν σύμφωνα με τα αιτήματα της ΓΑΙΑ ΟΣΕ και του ΟΣΕ προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός πάρκου που θα ενώνει το Μουσείο του Ολοκαυτώματος με τη δυτική είσοδο της πόλης.
«Υπήρξε και ένα τρίτο σημείο, μια έκταση στην περιοχή του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης που είναι ιδιοκτησία των Ελληνικών Πετρελαίων και εξαιρέθηκε από τον σχεδιασμό» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της συνέχειας του παραλιακού μετώπου από τη μία πλευρά της πόλης ως την άλλη, ο κ. Μπίλλιας επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξει κάποιο κενό», ενώ για την περίπτωση του αεροδρομίου και των ναυπηγείων είπε: «θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, μια παράκαμψη. Μπορεί να δημιουργηθεί ένας διάδρομος για ποδηλάτες και για πεζούς εκτός του αεροδρομίου ώστε να υπάρχει αυτή η ενιαιοποίηση».
Αναφερόμενος στις διαδικασίες, σχολίασε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση, θα πρέπει να δοθούν οι εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακολούθως θα πρέπει να γίνει ο σχετικός έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τελικό στόχο την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ