Θεσσαλονίκη: Πόσο θα κοστίσει η παραδοσιακή λαγάνα, πώς παρασκευάζεται - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Πόσο θα κοστίσει η παραδοσιακή λαγάνα, πώς παρασκευάζεται

βουνο λαγανες
Λαγάνες, φωτογραφία (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά 10% πιο ακριβό θα είναι φέτος το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, η λαγάνα στη Θεσσαλονίκη με τους αρτοποιούς να δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν πλήρως τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Σε κάθε φούρνο 600 λαγάνες την Καθαρά Δευτέρα

Οι αρτοποιοί υπολογίζουν ότι κάθε αρτοποιείο θα φουρνίσει κατά μέσο όρο 500-600 τεμάχια προκειμένου να τα διαθέσουν προς πώληση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τιμή της απλής και παραδοσιακής λαγάνας θα κυμανθεί μεταξύ 2,5-2,6 ευρώ και πάνω από 3 ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίζουν οι γεμιστές λαγάνες με ελιές, μανιτάρια και λιαστή ντομάτα.

Σε δηλώσεις της στο ThessToday.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Έλσα Κουκουμέρια ανέφερε ότι «Δεν θα αντικρίσουμε εξωφρενικές τιμές στο παραδοσιακό ψωμί. Πέρσι κόστιζε από 2,3 μέχρι 2,4 και συγκρίνοντας με τα υπόλοιπα σαρακοστιανά είδη, πουλάμε φθηνά και φέτος. Η λαγάνα είναι ένα χειροποίητο προϊόν που δεν μπορεί να αποθηκευτεί και να πουληθεί αργότερα. Απαιτείται αρκετός χρόνος παρασκευής και μόνο την Καθαρά Δευτέρα μπορούμε να την έχουμε στα ράφια των φούρνων».

Σύμφωνα με την κυρία Κουκουμέρια, 700 περίπου αρτοποιεία στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζονται να ψήσουν 500-600 λαγάνες το καθένα με τους επαγγελματίες του κλάδου να αισιοδοξούν για αυξημένη καταναλωτική κίνηση την Καθαρά Δευτέρα στους φούρνους. «Η συγκεκριμένη ημέρα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Αν βρέχει, υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση ενώ αν ο καιρός είναι καλός, είναι μικρότερη διότι ο κόσμος προτιμά να βγει. Σε σχέση με πέρσι βέβαια θα δούμε λιγότερες αγορές λαγάνας από τα αρτοποιεία της πόλης», δήλωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 98% προτιμά την παραδοσιακή λαγάνα

Το 98% των καταναλωτών, σύμφωνα με την πρόεδρο των Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, επιλέγει κάθε χρόνο την παραδοσιακή λαγάνα και ο μέσος όρος αγοράς είναι 2-3 τεμάχια εκτιμώντας ότι οι πολίτες δεν θα περιορίσουν φέτος την ποσότητα λόγω του κύματος της ακρίβειας.

Όσον αφορά το κόστος των πρώτων υλών, η κυρία Κουκουμέρια σημείωσε ότι οι αρτοποιοί έχουν απορροφήσει ένα μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων αλλά όπως είναι αναμενόμενο, οι ανατιμήσεις έχουν παρασύρει τις τιμές των ειδών αρτοποιίας. «Οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία μείωση, ούτε στο κόστος της ενέργειας. Προχωρήσαμε σε 10% μόνο αύξηση του ψωμιού, απορροφώντας τα κόστη ενώ οι τιμές θα έπρεπε να είναι πολύ πιο υψηλές, όπως 30%-40% στην τιμή του ψωμιού για παράδειγμα», σημείωσε η πρόεδρος προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής πάνω από 230 αρτοποιεία της χώρας έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο, εκ των οποίων τα 30 ήταν στη Θεσσαλονίκη αδυνατώντας να ανταπεξέλθει η πλειοψηφία στην ενεργειακή κρίση.

Πρεμιέρα για το Καλάθι της Σαρακοστής

Να υπενθυμίσουμε ότι ξεκινά σήμερα η εφαρμογή του καλαθιού της Σαρακοστής και στη λίστα με τα προϊόντα πέρα από τα νηστίσιμα που ήδη υπάρχουν στο καλάθι του νοικοκυριού, θα προστεθούν ο χαλβάς, οι νηστίσιμες σαλάτες, και τα κατεψυγμένα θαλασσινά, από τα οποία κάθε σούπερ μάρκετ θα πρέπει να βάλει τουλάχιστον δύο είδη. Σημειώνεται ότι από το Καλάθι της Σαρακοστής εξαιρείται η λαγάνα την οποία οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν μόνο στα αρτοποιεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ