Μείωση πωλήσεων δήλωσε πώς κατέγραψε το 80,8% των καταστηματαρχών στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της φετινής θερινής εκπτωτικής περιόδου.
Τα στοιχεία είναι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παρά τις «γενναίες» μειώσεις τιμών, ως και άνω του 50%, που αποφάσισαν και εφάρμοσαν οι επιχειρηματίες, η αγορά δεν παρουσίασε την αναμενόμενη κινητικότητα, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).
Στοιχεία του ΕΣΘ για την αγορά της Θεσσαλονικης
Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιεί ο ΕΣΘ, από το 80,8% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα και δήλωσαν ότι «είδαν» μείωση πωλήσεων στη διάρκεια των φετινών θερινών εκπτώσεων και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το 27% μίλησε για πτώση 30%, το 15% για 10%-20%, το 15% για 21%-30%, το 12% για 50%, το 8% για 40% και το 4% για 60%, ενώ το 19% ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή.
Περιορισμένη ήταν και η επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα, με το 84,6% των εμπόρων να αναφέρει ότι υπήρξε χαμηλότερη στη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίθετα, το 11,5% ανέφερε πως ήταν υψηλότερη και το 3,8% στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΣΘ, το 77% των επιχειρηματιών δήλωσε πως ο τουρισμός δεν επηρέασε θετικά τις πωλήσεις τους και αυτές έγιναν, κατά κύριο λόγο, με χρήση πιστωτικής κάρτας σε ποσοστό 50%-60% (27%), 71%-80% (19%), 61%-70% (15%), 90% και άνω (11%), ενώ ακολουθούν μικρότερα ποσοστά.
Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, τα ποσοστά των εκπτώσεων στη φετινή θερινή εκπτωτική περίοδο κινήθηκαν στο 21-30% (30,8% των ερωτηθέντων), στο 31%-40% (23,1%), στο 41%-50% (19,2%), στο 11%-20% (11,5%) στο 50% και άνω (7,7%) και με το ίδιο ποσοστό το 1%-10%.
Πίεση φαίνεται να δέχεται και το λειτουργικό κόστος για τους επιχειρηματίες και μπορεί το 65% αυτών να αναφέρει ότι δεν έχει λάβει ειδοποίηση για αύξηση του ενοικίου από τον ιδιοκτήτη, αλλά το 31% δήλωσε ότι έλαβεμ με τις αναπροσαρμογές να κυμαίνονται από 5% έως και το +100%. Το 4% των επιχειρηματιών εμπόρων δήλωσε ότι στεγάζεται σε ιδιόκτητο ακίνητο. Μεταξύ άλλων, από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι το 42,3% των επιχειρηματιών/εμπόρων διατηρεί ενεργό επιχειρηματικό ή προσωπικό δάνειο, το οποίο είναι, μέχρι στιγμής, εξυπηρετούμενο.
Για το τι μέλλει γενέσθαι, το 69,2% των ερωτηθέντων εμπόρων/καταστηματαρχών δήλωσε ότι είναι προβληματισμένο για το μέλλον της επιχείρησής του, το 7,7% τόνισε ότι «βλέπει» ευοίωνες προοπτικές και το 23,1% δεν έκανε καμία εκτίμηση. Το 80,8% των ερωτηθέντων συμφώνησε -βάσει της ίδιας έρευνας- ότι η ακρίβεια στα βασικά αγαθά έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ