Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με λεία άνω των 200.000 ευρώ -5 συλλήψεις, πώς δρούσαν - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με λεία άνω των 200.000 ευρώ -5 συλλήψεις, πώς δρούσαν

Κλοπιμαία
Κύκλωμα ληστών / astynomia.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ληστείες και κλοπές, με λεία άνω των 200.000 ευρώ προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη.

Η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλάστρας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, συνελήφθησαν πέντε βασικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 42, 39, 37, 35 και 34 ετών, καθώς και ακόμη τέσσερα άτομα για επιμέρους αδικήματα στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε βάρος των συλληφθέντων, αλλά και ακόμη πέντε ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ληστεία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και άλλα αδικήματα.

Η δράση της οργάνωσης

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική ομάδα δρούσε τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2025, πραγματοποιώντας διαρρήξεις κατοικιών και ένοπλη ληστεία.

Τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν προσεκτικά τους στόχους τους, κυρίως διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, παρακολουθώντας τις κινήσεις των ενοίκων και εξετάζοντας τον τύπο των κλειδαριών. Οι διαρρήξεις γίνονταν κυρίως βραδινές ώρες, χωρίς εμφανή ίχνη παραβίασης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εισέρχονταν ακόμη και όταν οι ένοικοι βρίσκονταν μέσα στα σπίτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα οχήματα, λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης και επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένο τρόπο, ενώ μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν ως «τσιλιαδόροι» για την ασφαλή διαφυγή των δραστών.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι η οργάνωση είχε σταθερή και διαρκή δράση, με συχνές επιχειρησιακές συναντήσεις για τον σχεδιασμό και την κατανομή ρόλων, ενώ τα παράνομα έσοδα χρησιμοποιούνταν για πολυτελή διαβίωση, τυχερά παιχνίδια και αγορές.

Διακριτοί οι ρόλοι των μελών

Καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση φέρεται να είχε ο 42χρονος, ο οποίος εμφανίζεται ως αρχηγικό μέλος με ενεργή συμμετοχή στις διαρρήξεις και εξειδίκευση στις παραβιάσεις θυρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιχειρησιακό συντονιστικό ρόλο δίνουν τα μέλη της ΕΛ.ΑΣ. σε έναν 34χρονο ο οποίος, διαχειριζόταν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη, ενώ ο 35χρονος συμμετείχε ενεργά στις διαρρήξεις και στη διοχέτευση των κλοπιμαίων σε ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα χρυσού.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένας 36χρονος που έχει ήδη απελαθεί, καθώς και ένας 44χρονος έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα για άλλη υπόθεση, οι οποίοι φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στην επιχειρησιακή δράση της ομάδας.

Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν:

  • περίστροφο με έξι φυσίγγια,
  • δύο πιστόλια και 24 φυσίγγια,
  • δύο αεροβόλα πιστόλια,
  • διαρρηκτικά εργαλεία,
  • κοσμήματα, ρολόγια και τιμαλφή,
  • κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM και ηλεκτρονικές συσκευές,
  • 1.370 ευρώ σε μετρητά,
  • συσκευή παράκαμψης immobilizer οχημάτων,
  • έγγραφα αλλοδαπών Αρχών,
  • στοιχηματικά δελτία και αποδείξεις εξαργύρωσης,
  • μικροποσότητα κοκαΐνης,
  • τρία αυτοκίνητα.

Πάνω από 200.000 η λεία της οργάνωσης

Μέχρι στιγμής, οι Αρχές έχουν διαπιστώσει την εμπλοκή της οργάνωσης σε ένοπλη ληστεία, τρεις διαρρήξεις κατοικιών, διάρρηξη καταστήματος, κλοπή αυτοκινήτου και κλοπή μοτοσικλέτας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη δράση τους εκτιμάται ότι αποκόμισαν τουλάχιστον 149.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και χρυσαφικά και τιμαλφή αξίας περίπου 56.500 ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχθηκε και ενεχυροδανειστήριο, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικές με τη λειτουργία του. Για την υπόθεση συνελήφθη η προσωρινά υπεύθυνη του καταστήματος, ενώ αναζητείται ο ιδιοκτήτης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη χαρτογράφηση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ