Θεοφάνια στη σκιά της «Όμικρον»: Εορτασμοί με μέτρα και εκκλήσεις των ειδικών στους ανεμβολίαστους - iefimerida.gr

Θεοφάνια στη σκιά της «Όμικρον»: Εορτασμοί με μέτρα και εκκλήσεις των ειδικών στους ανεμβολίαστους

Με περιορισμούς και τα φετινά Θεοφάνια
Με περιορισμούς και τα φετινά Θεοφάνια / Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον και με αρκετούς περιορισμούς θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εορτασμοί των Θεοφανίων.

Το πέμπτο επιδημιολογικό «κύμα» της πανδημίας και η «έκρηξη» των κρουσμάτων λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον έφερε μεγάλο προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς εν όψει του εορτασμού των Θεοφανίων, γεγονός που οδήγησε σε διαφοροποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα και νέα μέτρα για τη σημερινή ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάσκες υψηλής προστασίας, αυστηρή τήρηση αποστάσεων, self test πριν από τις εκδηλώσεις και μόνον εμβολιασμένοι είναι οι οδηγίες προς όσους θέλουν να παρευρεθούν στον εορτασμό των Θεοφανίων.

Πέραν τούτου, ουκ ολίγες είναι οι περιοχές οι οποίες φέτος δεν θα γιορτάσουν τα Φώτα με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού, εξαιτίας της βεβαρημένης επιδημιολογικής τους κατάστασης.

Οι περιοχές που δεν θα γίνει ρίψη του Τιμίου Σταυρού

Η πανδημία φέρνει αλλαγές στον εορτασμό των Θεοφανίων, έπειτα από απόφαση των οικείων Μητροπόλεων, ώστε να μη γίνει κατάδυση του Τιμίου Σταυρού εκτός των ναών.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και την παρακάτω εικόνα, δεν θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις εξής περιοχές: Κοζάνη, Σέρβια, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Τζουμέρκα, Πύργος και Χανιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί το βίντεο για τις «κόκκινες» περιοχές που δεν θα γιορτάσουν:

Μαγιορκίνης: Οι ανεμβολίαστοι καλύτερα να μην πάνε στους εορτασμούς για τα Θεοφάνια

Από τη μεριά τους, οι ειδικοί κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα και τις οδηγίες που έχουν δοθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας για το 2022, τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή, αποστάσεις και να κάνουν και self test πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η καλύτερη λύση είναι κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου. Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε τη λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Θεσσαλονίκη: Πώς θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός των Θεοφανίων

Με μάσκες και αποστάσεις θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων στη Θεσσαλονίκη, με την τελετή να πραγματοποιείται στην παραλία της πόλης.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Star, αστυνομικοί και λιμενικοί θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα και να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύρος: Με μοριακό ή rapid test θα βουτήξουν οι πιστοί για τον Σταυρό

Διαφορετικός θα είναι ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Σύρο, καθώς οι πιστοί που θα βουτήξουν στο λιμάνι για τον Σταυρό θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και να έχουν μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, ενώ, σύμφωνα με το Star, όποιος δεν τηρεί τις προϋποθέσεις δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Μητροπολίτης Μάξιμος: «Θερμή παράκληση, να προσέξουμε»

Ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη λίμνη των Ιωαννίνων, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου εξαιτίας της πανδημίας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.

«Δεν πρέπει να πάμε στη λίμνη για να προστατέψουμε τους αδελφούς μας και τους εαυτούς μας», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ενορίες της πόλης έχουν προετοιμαστεί ώστε να τηρηθούν μέτρα αποφυγής υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με οδηγία της Μητρόπολης, σε κάθε ναό θα γίνουν 4 ακολουθίες, ενώ έχει προβλεφθεί όλοι οι πιστοί να πάρουν μπουκαλάκι με αγιασμό.

Ο μητροπολίτης Μάξιμος σε συνέντευξή του τόνισε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης: «Θερμή παράκληση, να προσέξουμε. Η απροσεξία μάς οδήγησε σε όλεθρο. Έχουμε ευθύνη, για τον εαυτό μας και τους άλλους».

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Star, για τον εορτασμό των Θεοφανίων στα Ιωάννινα, οι πιστοί θα πρέπει να τηλεφωνούν στους ναούς για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.

Φλώρινα: Mαταιώνεται η τελετή του αγιασμού των υδάτων στον ποταμό Σακουλέβα

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν οι τελετές αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των ιερών ναών, στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, εκτός από τις δημόσιες τελετές αγιασμού των υδάτων που γίνονταν στο ποταμό Σακουλέβα, σε λίμνες και λιμνοδεξαμενές χωριών και κωμοπόλεων, ματαιώνονται και οι αγιασμοί που πραγματοποιούσαν οι ιερείς στις κατοικίες των πιστών.

Οι ακολουθίες του αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθούν μόνο εντός της Μητρόπολης.

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ έχουν τεθεί τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, και στην ΚΥΑ που είχε δημοσιευθεί το 2021 περιγράφεται το πλαίσιο και για τις εκκλησίες.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ, στις εκκλησίες και στους χώρους λατρείας ισχύουν τα εξής:

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ