Εμβολιασμός: Ξεκινά η τρίτη δόση -Θεμιστοκλέους στο iefimerida: Δεν είναι υποχρεωτική, το πιστοποιητικό ισχύει και με δύο δόσεις | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Εμβολιασμός: Ξεκινά η τρίτη δόση -Θεμιστοκλέους στο iefimerida: Δεν είναι υποχρεωτική, το πιστοποιητικό ισχύει και με δύο δόσεις

Ο γγ Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους
Ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ξεκινά το πρόγραμμα χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό για άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς, με την πλατφόρμα να ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού είχαν ήδη αποτυπώσει τους επιστημονικούς λόγους με βάση τους οποίους κρίνεται απαραίτητη μια επαναληπτική, τρίτη δόση του εμβολίου σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνο που τονίζει όμως ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε επικοινωνία με το iefimerida.gr, είναι πως η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική για κανέναν, ούτε για τους άνω των 60 ετών, ούτε όμως και για τους υγειονομικούς.

Ως εκ τούτου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε πολίτες των ομάδων αυτών θα παραμείνει σε ισχύ εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις (ή μία για το Johnson & Johnson).

Ο κ. Θεμιστοκλέους τονίζει, βέβαια, πως αποτελεί ισχυρή σύσταση των Αρχών η πραγματοποίηση της τρίτης δόσης για μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό, κάτι που εξήγησε διεξοδικά κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Ελλάδα κινείται για να προλάβει νέο κύμα έξαρσης κορωνοϊού

Η απόφαση της χώρας μας έρχεται πριν ακόμη ο EMA γνωμοδοτήσει αναφορικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, η οποία ωστόσο έχει αποφασιστεί σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε τους λόγους που η χώρα μας προπορεύεται της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

«Πάμε πιο γρήγορα διότι το κύμα που αναφέρατε είναι μπροστά μας, είναι τέλος Σεπτέμβρη. Οι μήνες που ακολουθούν είναι αυτοί που θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας» είπε, και πρόσθεσε πως «και σε άλλες περιπτώσεις αφήνεται από τους διεθνείς οργανισμούς η λήψη της απόφασης από το κάθε κράτος, ανάλογα με τα δεδομένα του. Δηλαδή, άλλα είναι τα δεδομένα της Δανίας και άλλα είναι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα της Ελλάδας ως προς την ανοσοποίηση».

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως «και βέβαια λαμβάνουμε υπόψη μας τον ΕΜΑ αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας και συμπορευόμαστε, θα έλεγα, και με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κριτήρια διεύρυνσης χορήγησης της τρίτης δόσης

Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου, οι ανοσοκατασταλμένοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου. Από τα τέλη του μήνα, στη λίστα των ομάδων που θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση προστίθενται οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, βασικός παράγοντας της απόφασης αυτής ήταν η μείωση των αντισωμάτων σε εμβολιασμένους με την πάροδο των χρόνων, αλλά και η μετάλλαξη Δέλτα που φαίνεται πως αποδυναμώνει την ανοσιακή απόκριση, αναφορικά με την ήπια λοίμωξη.

«Θυμίζω ότι στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων, αναγνωρίζοντας ότι η ηλικία αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο» σημείωσε η καθηγήτρια, και πρόσθεσε: «Τα άτομα τα οποία παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν με την 3η δόση είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε Μονάδες Φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών».

Όπως είπε, ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία μας δίνει και ο ΕΟΔΥ και με οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στην ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ την 37η εβδομάδα, η οποία άγγιζε τα 59,02%, ενώ αντιστοίχως οι θάνατοι στην ίδια ηλικιακή ομάδα ήταν στο 48%.

Παράλληλα, μελέτες από το Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Λάρισας αλλά και το ΕΚΠΑ των Αθηνών δείχνουν ότι η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται μια ενίσχυση με μια 3η δόση», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Γιατί προκρίνεται η τρίτη δόση στους υγειονομικούς

Σε ό, τι αφορά τους υγειονομικούς, το βασικό κριτήριο της Επιτροπής αφορά στην αυξημένη έκθεση στον ιό.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, και τα επιδημιολογικά αλλά και τα ορολογικά, όντως οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο, και μια μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δ μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη», είπε η καθηγήτρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε, αν θέλουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση τόσο στο περιβάλλον της ανοσίας όσο και στο εργασιακό μεταξύ των υγειονομικών είναι ανάγκη να μειώσουμε τη λοίμωξη και των ασυμπτωματικών.

«Η τρίτη, λοιπόν, κατηγορία που χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου, μετά από 6 έως 8 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, είναι οι υγειονομικοί», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Παίρνοντας τον λόγο, ο γγ Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με δεύτερη δόση.

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με μια τρίτη δόση στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων από τις Κινητές Μονάδες.

Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε πως η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, «άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ