Θάλασσα και κίνδυνος πνιγμού: Τα περιστατικά στην Ελλάδα και οι 12 βασικοί κανόνες ασφαλείας - iefimerida.gr

Θάλασσα και κίνδυνος πνιγμού: Τα περιστατικά στην Ελλάδα και οι 12 βασικοί κανόνες ασφαλείας

Ναυαγοσώστης
Ναυαγοσώστης σε παραλία © Giorgos Zachos / SOOC
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Πάνω από 2.500 (!) διασώσεις λουόμενων έγιναν πέρυσι στις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Αρχών, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αποτυπώνει το μέγεθος του κινδύνου.

«Στην Ελλάδα πνίγονται κάθε χρόνο περίπου 350 άνθρωποι, παρότι η χώρα μας είναι μία παραθαλάσσια και νησιώτικη χώρα. Αν και ο αριθμός έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια παράλληλα, όμως, έχουμε χιλιάδες διασώσεις ετησίως που θα πρέπει να συνυπολογιστούν και αποδεικνύουν το σημαντικό έργο των ναυαγοσωστών», αποκαλύπτει στο iefimerida.gr ο Νίκος Γιοβανίδης, διευθυντής της ΕΝΑΚ – Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόσφατο περιστατικό πνιγμού τουρίστα στην παραλία Κάθισμα της Λευκάδας, πριν καλά καλά ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν, αποτελεί ένα μόνο από τα δεκάδες περιστατικά που καλούνται να διαχειριστούν οι Έλληνες ναυαγοσώστες.

Στο 94% φέτος η ναυαγοσωστική κάλυψη στις ελληνικές παραλίες

«Οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας έχουν άμεση επαφή με τη θάλασσα και το υδάτινο στοιχείο. Πολλοί δε Έλληνες εργάζονται στη θάλασσα ή δίπλα στη θάλασσα, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν κολύμπι ή αγνοούν βασικούς κανόνες ασφάλειας στην επαφή τους με το νερό. Ανάλογα και οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας δεν έχουν κολυμβητική παιδεία», λέει ο κ. Γιοβανίδης.

Η αύξηση των διασώσεων στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί «καμπανάκι» για τη φετινή χρονιά. «Μετά τις εισηγήσεις που κάναμε προς την ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και προς τιμήν τους εισακούστηκαν. Πέρυσι είχαμε καλύψει το 86% των παραλιών στις οποίες προβλέπεται ναυαγοσώστης βάσει της νομοθεσίας και φέτος έχουμε στόχο το 94%. Αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο», εξηγεί ο πολύπειρος ναυαγοσώστης με πάνω από τριάντα χρόνια δουλειάς στο πεδίο.

O κίνδυνος πνιγμού ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή

Τα στοιχεία για την περσινή χρονιά ίσως να δείχνουν τι θα καταγράψουμε και φέτος στο τέλος της τουριστικής σεζόν, καθώς ο κίνδυνος πνιγμού σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή. Το 2022 καταγράφηκε «μαύρο» ρεκόρ πνιγμών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λιμενικού σώματος μόνο μέσα σε δυόμιση μήνες, την περίοδο του καλοκαιριού, έχασαν τη ζωή τους 196 λουόμενοι, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, από 30 έως 50 ετών, αλλά και παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι το 2019, υπήρξε χρονιά σταθμός για τα τουριστικά χρονικά της χώρας, καθώς οι θάνατοι είχαν ανέλθει σε 377, ενώ το 2018 σε 396 και το 2017 σε 329. Η ανάλυση αυτών των στοιχειών δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων ήταν άνδρες και ένα ποσοστό γύρω στο 30%, γυναίκες, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων να αφορά άτομα ελληνικής υπηκοότητας.

Οι Έλληνες δεν ξέρουν κολύμπι και πνίγονται στα ρηχά

Ο Νίκος Γιοβανίδης τονίζει ότι παρότι πλέον υπάρχει μεγάλη ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες, τα περιστατικά πνιγμών εξακολουθούν να είναι πολλά για συγκεκριμένους λόγους. Όπως επισημαίνει, «υπάρχει τεράστιο έλλειμμα γνώσης και ενημέρωσης γύρω από την κολύμβηση και οι πνιγμοί δεν μειώνονται με θαύματα, αλλά με προγράμματα εκπαίδευσης και μάθησης. Είναι άλλο το κάνω μπάνιο και άλλο το κολυμπάω και επιπλέω. Το 95% των πνιγμών συμβαίνουν στα πρώτα 6-7 μέτρα από την παραλία. Παρότι η χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσα πολλοί Έλληνες δεν ξέρουν να κολυμπούν και αδιαφορούν για τους κανόνες ασφαλείας. Γι’ αυτό οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν σε μεγάλους ανθρώπους και σε μικρά παιδιά. Ενώ, μετά την πανδημία ο κόσμος θέλει να ξεσκάσει και δεν προσέχει».

12 βασικοί κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμών

  1. Παρακολουθείστε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης.
  2. Κολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη (εάν αυτό είναι εφικτό).
  3. Μην αφήνετε από την επίβλεψή σας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
  4. Αποφύγετε την κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό (ιδανικά πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από την κατανάλωση φαγητού).
  5. Μπείτε σταδιακά μέσα στο νερό, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του νερού (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο).
  6. Μην απομακρύνεστε από τα ρηχά και κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή.
  7. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας και μην κάνετε επίδειξη των δυνάμεών σας στους υπόλοιπους λουόμενους.
  8. Μην κάνετε ριψοκίνδυνα παιχνίδια που θέτουν εσάς ή τους γύρω σας σε κίνδυνο.
  9. Αν παρασυρθείτε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείτε και μετά κάθετα για να επιστρέψετε στην ακτή.
  10. Αποφύγετε το κολύμπι εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
  11. Μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουόμενους από τις τοπικές Αρχές.
  12. Να είστε επιφυλακτικοί όταν επισκέπτεστε μια παραλία για πρώτη φορά. Καλό είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ