Θεσσαλονίκη: Πολύ σύντομα προβλέπεται να υλοποιηθεί το όνειρο των διαβητικών για «τεχνητό πάγκρεας» - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Πολύ σύντομα προβλέπεται να υλοποιηθεί το όνειρο των διαβητικών για «τεχνητό πάγκρεας»

Εξέταση για σακχαρώδη διαβήτη / Φωτογραφία: eurokinissi
Εξέταση για σακχαρώδη διαβήτη / Φωτογραφία: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς σημείωνεται σημαντική πρόοδος στον τομέα των αντλιών ινσουλίνης και των αισθητήρων γλυκόζης, το όνειρο του «τεχνητού παγκρέατος» πολλών γενεών ιατρών και διαβητικών προβλέπεται σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Οι εξελίξεις σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη με τη νεότερη τεχνολογία όπως οι αντλίες, η ινσουλίνη και τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης, παρουσιάζονται στο συνέδριο με θέμα «Επίκαιρα θέματα στον σακχαρώδη διαβήτη» το οποίο διεξάγεται 21-23 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνεται από την Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος σε συνεργασία με την Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και το Διαβητολογικό Κέντρο αυτής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος δήλωσε πως
ένα «υβριδικό κλειστό σύστημα» που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο πρόδρομος του «τεχνητού παγκρέατος» έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

«Βρισκόμαστε ακριβώς μισό βήμα πριν το "τεχνητό πάγκρεας"»

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, κυκλοφορεί ένα σύστημα αντλιών ινσουλίνης και αισθητήρων γλυκόζης που κάποιες ώρες του εικοσιτετραώρου, συγκεκριμένα το βράδυ, ρυθμίζει αυτόματα το σάκχαρο.
Βρισκόμαστε ακριβώς μισό βήμα πριν το "τεχνητό πάγκρεας", ουσιαστικά αυτό που απομένει είναι να μπορούν να ρυθμιστούν και τα γεύματα», δήλωσε ο κ. Διδάγγελος.

«Όσον αφορά τα γεύματα, θα πρέπει να υπολογίσει ο διαβητικός την τροφή του και να δώσει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης μόνος του. Αυτό είναι το υβριδικό κλειστό σύστημα που υπάρχει στην Ελλάδα. Στην Αμερική όμως ήδη κυκλοφορεί ένα τελείως κλειστό σύστημα που όλα αυτά τα κάνει αυτόματα. Δυστυχώς όμως είναι πάρα πολύ ακριβό και μάλλον δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά το υβριδικό κλειστό σύστημα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα ο κ. Διδάγγελος ανέφερε ότι ενδείκνυται για όσους έχουν διαβήτη τύπου 1, ότι κόστος του ανέρχεται γύρω στα 6.000 ευρώ και προς το παρόν δεν καλύπτεται το κόστος από τον ΕΟΠΥΥ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπερταχείας δράσης ινσουλίνη, ένα νέο φάρμακο για διαβητικούς τύπου 1

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά νέα φάρμακα στη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, με συνέπεια η επιλογή του καταλληλότερου θεραπευτικού σχήματος να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη στην καθ' ημέρα κλινική πράξη. Πρόκειται για τις κατηγορίες φαρμάκων GLP-1 ανάλογα και SGLT2 .

«Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 3-4 φάρμακα από κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες. Το ένα είναι ενέσιμο και η καινοτομία του είναι ότι χορηγείται μία φορά την εβδομάδα. Το φάρμακο αυτό δεν είναι ινσουλίνη και δεν είναι για τους ινσουλινοεξαρτόμενους αλλά για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2. Για όσους έχουν διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι είναι ινσουλινοεξαρτόμενοι, υπάρχουν πάρα πολλοί τύπου ινσουλινών και μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και ένας νέος τύπους ινσουλίνης που είναι υπερταχείας δράσης» σημείωσε ο κ. Διδάγγελος.  

Από νευροπαθητικό πόνο υποφέρει το 50% των διαβητικών

Η διαβητική νευροπάθεια και ειδικότερα ο νευροπαθητικός πόνος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο μισός διαβητικός πληθυσμός . Όπως ανέφερε ο κ. Διδάγγελος, ο πόνος αυτός εντοπίζεται κυρίως στα πόδια, τα λεγόμενα «φλεγόμενα άκρα».

«Ο διαβητικός νιώθει ότι τα πόδια του πετάνε φωτιές ή ότι τον τσιμπάνε βελόνες ή ότι περπατάνε μυρμήγκια στα πόδια του ή νιώθει τσιμπήματα. Αυτά γίνονται βασανιστικότατα κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα πολλοί άτομα με διαβήτη να οδηγούνται σε αϋπνίες και σε κατάθλιψη. Ααπόφευκτα αυτό έχει συνέπειες και στη δουλειά τους αφού δυσκολεύονται να ξυπνήσουν γιατί δεν κοιμήθηκαν καλά, ή δεν μπορούν να οδηγήσουν επειδή δεν κοιμήθηκαν καλά» εξήγησε ο ίδιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο συνέδριο θα αναγορευτεί ο κορυφαίος επιστήμονας στο πεδίο της διαβητικής νευροπάθειας, Σόλομον Τεσφάγιε

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα αναγορευτεί αύριο στις 13:00 επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ ο καθηγητής Διαβητολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Σόλομον Τεσφάγιε, ο οποίος πραγματοποίησε μελέτες που αποτελούν ορόσημο για την ιατρική κοινότητα στο πεδίο της διαβητικής νευροπάθειας. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ (13:00-15:00) .

Ο κ.Τεσφάγιε είναι από τους σημαντικότερους καθηγητές παγκοσμίως στον τομέα της παθογένειας, της επιδημιολογίας, της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της διαβητικής νευροπάθειας και του νευροπαθητικού Πόνου. Το ερευνητικό του έργο είναι σημαντικό και πρωτοποριακό, ιδιαίτερα για τις εργασίες του σχετικά με τη συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στην παθογένεια του νευροπαθητικού πόνου.

Επιπρόσθετα άλλες εργασίες του, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση νέων τεχνικών, έδειξαν τη διαταραχή της αιμάτωσης των αγγείων των νεύρων σε ασθενείς με διαβητική νευροπάθεια, καθώς και την αποτελεσματικότητα της ηλεκτρικής διέγερσης του νωτιαίου μυελού σε ασθενείς με επώδυνη διαβητική δευροπάθεια μη-ανταποκρινόμενους στη φαρμακοθεραπεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ