Τέταρτη νύχτα αγωνίας με τη φωτιά στα Βίλια: Μάχη με το νότιο μέτωπο, εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Τέταρτη νύχτα αγωνίας με τη φωτιά στα Βίλια: Μάχη με το νότιο μέτωπο, εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις

Πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια
Πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τέταρτη ημέρα μαίνεται η φωτιά στα Βίλια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα για ολονύχτια μάχη, προκειμένου να μην περάσουν οι φλόγες στον κάμπο των Μεγάρων.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης (19/8) η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές των επικεφαλής που επιχειρούν στην περιοχή, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι κατά ¾ βελτιωμένη σε σχέση με χθες. Μένει μόνο το νότιο μέτωπο, στο οποίο έχει στραφεί η προσοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, παρόλο που οι άνεμοι δεν είναι δυνατοί αυτήν τη στιγμή, όντας μόλις 2 μποφόρ, πνέουν βόρειοι, κάτι που σημαίνει ότι στρέφουν τις φλόγες προς τα νότια.

Η φωτιά στο μεγαλύτερό της μέρος έχει οριοθετηθεί, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, όπως ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τη φωτιά στα Βίλια

Νωρίτερα, οι εικόνες από τους οικισμούς που παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή, όπως τους αποτύπωσε ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Alpha, κατέδειξαν το μέγεθος της καταστροφής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή που αναπτύχθηκε η φωτιά, υπάρχουν ενεργές καύσεις σε κομμάτια που υπάρχει μόνο δάσος, μακριά από κατοικημένη περιοχή, και αντιμετωπίζονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Τα εύσημα στην Πυροσβεστική από Χρυσοχοΐδη

«Προτεραιότητές μας είναι η διασφάλιση των οδεύσεων διαφυγής για κάθε ανάγκη που θα προκύψει, η προστασία των υποδομών και των περιουσιών και φυσικά, ο περιορισμός της πυρκαγιάς στα σημερινά της όρια», δήλωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ευχαριστίες του στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές και όλο το προσωπικό που παλεύει στην πρώτη γραμμή. «Εχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μας, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας. Δεν περισσεύει κανένας», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στις ξένες αποστολές και κυρίως στου Πολωνούς και Ρουμάνους που παλεύουν στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής, αλλά και στις άλλες πυρκαγιές.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας προς τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αλλά και τρίτων χωρών που συνδράμουν στην κατάσβεση με πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου μεταξύ άλλων να ξεκουράσουν και τους Έλληνες συναδέλφους τους που εδώ και ένα μήνα βρίσκονται νυχθημερόν στο πεδίο. Οπως εξάλλου ανέφερε σήμερα και ο πρωθυπουργός εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», υπογράμμισε ο υπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο αγώνας είναι κοινός και οι συνθήκες αντίξοες, παρόλα αυτά τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε: «Σε αυτόν τον κοινό αγώνα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πυρκαγιάς εργαζόμαστε σκληρά». Επίσης, έκανε γνωστό πως «ενισχύσαμε τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το Πυροσβεστικό Σώμα, από κοινού με τις δυνάμεις της Πολωνίας που μας έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, επιχειρούν συνολικά με 461 πυροσβέστες, με πεζοπόρα τμήματα, 166 οχήματα και μη στελεχωμένα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής. Ο Στρατός, έχει διαθέσει τρία ελικόπτερα πυρόσβεσης και 92 αξιωματικούς και οπλίτες που στελεχώνουν πεζοπόρα τμήματα».

Οπως είπε ο υπουργός, στην πυρκαγιά στα Βίλια, μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 33 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου του Beriev, ωστόσο με το που έπεσε το τελευταίο φως του ήλιου αποσύρθηκαν και αναμένεται να συνδράμουν πάλι στην προσπάθεια κατάσβεσης με το που ξημερώσει.

Επιπλέον, η Ρουμανία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με οχήματα, ως συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, «προσφορά την οποία και αποδεχθήκαμε με ευγνωμοσύνη».

Συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο από την αρχή της πυρκαγιάς

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σχέδιο που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. «Από την πρώτη στιγμή εφαρμόζουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ένα σχέδιο που εξελίσσεται διαρκώς λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο, το δύσβατο και δυσπρόσιτο του εδάφους χωρίς ζώνες και οδικό δίκτυο, το συμπαγές δάσος, τις υψηλές θερμοκρασίες και την απόλυτη ξηρασία του τελευταίου διαστήματος, αλλά και τις συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης του αέρα. Η κινητοποίηση συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, με όλα τα διαθέσιμα εναέρια και επίγεια μέσα στη μάχη», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εικόνα από τη φωτιά στα Βίλια / Φωτογραφία: Ευρωκίνηση-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Εικόνα από τη φωτιά στα Βίλια / Φωτογραφία: Ευρωκίνηση-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Παράλληλα, η Πυροσβεστική έκανε γνωστό -κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη- ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 55 νέες δασικές πυρκαγιές. Σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 94 φωτιές.

Ολονύχτιες περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας

Σε περιπολία όλο το βράδυ θα βρίσκονται Στρατός και Αστυνομία σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, σε όλη τη χώρα. Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς θα κινούνται από σήμερα, και τουλάχιστον για επτά ημέρες ακόμη, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οι περιπολίες έχουν οργανωθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από απόψε θα πραγματοποιούνται πανελλαδικά (ηπειρωτική χώρα και νησιά).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ