Τέταρτη δόση εμβολίου: Σε άτομα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα - iefimerida.gr

Τέταρτη δόση εμβολίου: Σε άτομα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα

εμβολιαστικό κέντρο
Κόσμος έξω από εμβολιαστικό κέντρο / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα χορηγείται από 7 Απριλίου σε άτομα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας, υπάρχει «ισχυρή σύσταση» για εμβολιασμό με την 2η αναμνηστική (4η δόση) όλων των πολιτών από την ηλικία των 60 ετών και άνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού τέταρτης δόσης εμβολίων ανοίγει αρχικά για τους άνω των 80 ετών στις 7/4, και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και τη μεθεπόμενη εβδομάδα για τις ηλικίες 60-69 ετών.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην Ελλάδα «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα 60 και πάνω, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

«Η δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει αυτή η δόση να γίνει σε μεσοδιάστημα τεσσάρων μηνών από τη δεύτερη δόση», σημείωσε στη συνέχεια.

«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης δεν συνιστάται η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού -πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση- σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό», προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει στις 7 Απριλίου η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε πως σταδιακά θα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη δόση) εμβολίου κατά της Covid-19 για τους άνω των 60 ετών.

  • Ειδικότερα θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία και η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου για τους 80 και άνω.
  • Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και θα ακολουθήσει η ομάδα 60-69 ετών.

Θεοδωρίδου: Πώς θα γίνεται η τέταρτη δόση σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι προβλέπεται η χορήγηση τέταρτης δόσης τρεις μήνες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης.

Σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο (παιδιά παχύσαρκα, με διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση του εμβολίου κορωνοϊού έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μελέτες για εμβολιασμό παιδιών κάτω των 5 ετών είναι σε εξέλιξη.

Οκτώ εβδομάδες το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης για τους εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε λόγο για διεύρυνση του διαστήματος εμβολιασμού μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης των ενηλίκων σε οκτώ εβδομάδες για MRNA εμβόλια, από τρεις εβδομάδες για το Pfizer και τέσσερις εβδομάδες για το Moderna.

«Το μεσοδιάστημα των τριών εβδομάδων συνεχίζει να συστήνεται για άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και σε εκείνους που έχουν ανάγκη ταχείας ανασοποίησης», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τόνισε πως αναμνηστική δόση εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο άλλαξαν τα ισχύοντα για τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε το σκεπτικό της Επιτροπής, λέγοντας ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της μεταδοτικότητα της Ο και ιδιαίτερα της Ο2 και της χαλάρωσης των μέτρων, αλλά και του γεγονότος ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων, η Επιτροπή έφτασε στη σημερινή απόφαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, η ίδια έκανε σαφές ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όσοι νοσούν από τις παραλλαγές της Ο, δεν φαίνεται να χρειάζονται νοσηλεία όσο με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Επίσης, τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η εφαρμογή της 3ης δόσης αποδείχτηκε ασφαλής και αποτελεσματική κατά της νόσου covid 19 ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με την πρώτη αναμνηστική δόση (τρίτη), ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.

Δείτε την ενημέρωση:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ