To Tατόι γίνεται ψηφιακό! -Ολο το αρχείο και ο πλούτος του σε ένα site ως το 2023 - iefimerida.gr

To Tατόι γίνεται ψηφιακό! -Ολο το αρχείο και ο πλούτος του σε ένα site ως το 2023

Τατόι
Μια φωτογραφία ντοκουμέντο από τις ένδοξες στιγμές του κτήματος. Από το βιβλίο «Το χρονικό του Τατοΐου», του Κώστα Μ. Σταματόπουλου, εκδόσεις Καπόν

Τελικά το 2023 θα είναι ένα έτος σταθμός για την ενεργοποίηση του Τατοΐου, αφού δεν θα αρχίσει τότε μόνο η λειτουργία του θερινού ανακτόρου ως μουσείου, αλλά θα έχει ολοκληρωθεί και η φηψιοποίηση και προβολή όλου του αρχείου του με τη δημιουργία μιας ειδικής ιστοσελίδας.

Μια νέα σελίδα ανοίγει για το Τατόι, μετά από το πράσινο φως που δόθηκε στις 21 Ιουνίου, προκειμένου να προχωρήσει το έργο ψηφιοποίησης και προβολής του αρχείου του Κτήματος Τατοΐου. Το έργο που σχετίζεται όχι μόνο με τη διάσωση αλλά ουσιαστικά με την εξωστρέφεια του πλούτου που έχει εντοπισθεί, προϋπολογισμού 786.800 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία 2014-2020). Αποτελεί ένα μικρό άθλο, δεδομένου του όγκου των τεκμηρίων και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ψηφιακό ίχνος για το Τατόι. Ως και σήμερα για την Ελλάδα και το εξωτερικό, μοναδικό σημείο αναφοράς και έρευνας ψηφιακά είναι η ιστοσελίδα του Συλλόγου Φίλων Κτήματος  Τατοΐου. Tι περιλαμβάνει όμως το ψηφιακό σώμα του Τατοΐου;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γεώργιος ο Α' και η Ολγα φωτογραφημένοι από την Αλεξάνδρα της Ουαλλίας το 1899 / Από το βιβλίο «Το χρονικό του Τατοΐου», του Κώστα Μ. Σταματόπουλου, εκδόσεις Καπόν
Ο Γεώργιος ο Α' και η Ολγα φωτογραφημένοι από την Αλεξάνδρα της Ουαλλίας το 1899 / Από το βιβλίο «Το χρονικό του Τατοΐου», του Κώστα Μ. Σταματόπουλου, εκδόσεις Καπόν

10.000 αντικείμενα στην οθόνη

Αρχικά, θα ψηφιοποιηθούν ούτε λίγο ούτε πολύ 10.000 αντικείμενα διαφόρων μορφών. Απίστευτης αξίας χειρόγραφα, επιστολές, σημειώματα, ακόμα και σφραγισμένοι φάκελοι, φυσικά εφημερίδες, χάρτες, διπλώματα, αλλά και όλες οι φωτογραφίες και τα φωτογραφικά άλμπουμ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει σίγουρα η ανάρτηση υλικών όπως οι δίσκοι βινιλίου, οι ταινίες αλλά και η γραφική ύλη που χρησιμοποιούσαν οι βασιλείς, όπως οι φάκελοι και τα χαρτιά αλληλογραφίας. Όμως και η κατηγορία των «κινητών» μνημείων θα αποκτήσει ψηφιακή ταυτότητα, και συγκεκριμένα βιβλία, περιοδικά, έργα τέχνης σε χαρτί όπως χαρακτικά και υδατογραφίες ακόμα και οι χάρτινες συσκευασίες των προϊόντων που παρήγαγε το εύρωστο κτήμα, γεωργικά και κτηνοτροφικά.

Αντιλαμβάνεται αυτομάτως κανείς τον πλούτο αυτού του αρχείου που θα έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε σε βάθος και που σίγουρα θα γεννήσει πολλές νέες αφηγήσεις. Το πρόγραμμα όμως – που θα διαχειρισθεί και εκτελέσει η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων- περιλαμβάνει και εργασίες προληπτικής συντήρησης των αντικειμένων, όπως σαφώς αναφέρεται σε σχετική απόφαση που αναρτήθηκε ήδη στη Διαύγεια.

To ξενοδοχείο «Τατόιον» το 1893/  Από το βιβλίο «Το χρονικό του Τατοΐου», του Κώστα Μ. Σταματόπουλου, εκδόσεις Καπόν
To ξενοδοχείο «Τατόιον» το 1893/ Από το βιβλίο «Το χρονικό του Τατοΐου», του Κώστα Μ. Σταματόπουλου, εκδόσεις Καπόν
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανασύρονται από ακατάλληλους χώρους, μένουν στην Ιστορία

«Όλα τα αντικείμενα που πρόκειται να ψηφιοποιηθούν βρίσκονταν αποθηκευμένα για πολλά χρόνια σε ακατάλληλους χώρους. Οι συνθήκες διατήρησης επιτάχυναν τις φθοροποιές διαδικασίες με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Φθορές οι οποίες καθιστούν αδύνατη την ψηφιοποίησή τους χωρίς προηγουμένως να γίνουν επεμβάσεις συντήρησης. Στην κατηγορία του αρχειακού υλικού εμπίπτει πλήθος αντικειμένων που συνήθως δεν είναι κατασκευασμένα αμιγώς από χαρτί, αλλά συνδυάζουν και άλλα υλικά, όπως το δέρμα, ύφασμα, μέταλλα, πλαστικό κ.α. Κάθε ένα από τα υλικά αυτά φέρει φθορές που προέρχονται από εγγενείς και εξωτερικούς παράγοντες» αναφέρεται στη Διαύγεια. Έτσι είναι απαραίτητο για την προετοιμασία της συλλογής για ψηφιοποίηση να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες όπως: μηχανικός καθαρισμός, απολύμανση των προσβεβλημένων από μικρο-οργανισμούς (π.χ. μύκητες) και έντομα αντικειμένων, εφύγρανση για τη χαλάρωση παραμορφώσεων και την ασφαλή αποδίπλωση ρολλαρισμένων ή διπλωμένων αντικειμένων.

Η κατάσταση των θερινών ανακτόρων σήμερα. Ο επισκέπτης θα δει ότι από το άγαλμα και μετά όλο το ανάκτορο έχει περιφραχθεί.
Η κατάσταση των θερινών ανακτόρων σήμερα. Ο επισκέπτης θα δει ότι από το άγαλμα και μετά όλο το ανάκτορο έχει περιφραχθεί.

Για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου με ημερομηνία παράδοσης τον Μάιο του 2023, θα προσληφθούν με συμβάσεις 24 ετών περί τους 15 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων. Βέβαια, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ότι θα δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα για την προβολή του υλικού. «Η δομή της ιστότόπου θα στηρίζεται σε άντληση στοιχείων και φωτογραφιών του υλικού από βάση δεδομένων η οποία θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό» σημειώνει η σχετική απόφαση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ