Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο ελικοπτέρων στη φωτιά στην Ψάθα, με τον Έλληνα χειριστή του δεύτερου να υποστηρίζει πως δεν υπήρξε καμία οπτική επαφή, καθώς βρισκόταν από κάτω τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σε άτυπη συζήτηση που είχε με τους αστυνομικούς, ο Έλληνας χειριστής του δεύτερου ελικοπτέρου φέρεται να είπε ότι «δεν είχα καταλάβει ότι είχαμε ελικόπτερο ακριβώς από κάτω, ούτε ότι χτυπήθηκε. Δεν υπήρχε οπτική επαφή».
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έως τώρα έχουν δώσει καταθέσεις σε στελέχη του ελληνικού FBI ο Έλληνας χειριστής του τρίτου Bell (τύπος ελικοπτέρου) που ακολουθούσε, ο γιατρός που έφτασε πρώτος στο σημείο της πτώσης, αυτόπτες μάρτυρες, το πρόσωπο που κατέγραψε το βίντεο και στελέχη από το ΕΣΚΕΔΙΚ.
Σημειώνεται πως τα όσα θα καταθέσει το πλήρωμα του τρίτου ελικοπτέρου αλλά και όσα θα αποκαλύψουν οι εσωτερικές επικοινωνίες ενδέχεται να ρίξουν φως στα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Νίκο Λαυράνο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ), με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης των ελικοπτέρων.
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες των Αρχών
Στο επίκεντρο της έρευνας για την τραγωδία βρίσκονται οι επικοινωνίες, ο συντονισμός και οι τελευταίες κινήσεις πριν από το δυστύχημα.
Τα «μαύρα κουτιά» των δύο ελικοπτέρων, το κατά πόσο υπήρχε εναέριος συντονισμός, οι πιθανές «τυφλές γωνίες» των χειριστών, οι καταθέσεις του πληρώματος του δεύτερου ελικοπτέρου, αλλά και οι επικοινωνίες και οι εντολές των τελευταίων κρίσιμων λεπτών αποτελούν τα βασικά στοιχεία που εξετάζουν οι Αρχές για να διαπιστώσουν τις συνθήκες της μοιραίας σύγκρουσης.
Η έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος βασίζεται και στις πρώτες παρατηρήσεις των πραγματογνωμόνων, ενός πιλότου και ενός τεχνικού ελικοπτέρων, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία τόσο στο σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο με τη μοιραία κατάληξη για το πλήρωμα, όσο και στο δεύτερο ελικόπτερο που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση και στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες.
Αυτοψίες στα σημεία πτώσης των δύο ελικοπτέρων
Στελέχη του λεγόμενου Ελληνικού FBI, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, καθώς και δύο πραγματογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας προχώρησαν σε διαδοχικές αυτοψίες στα σημεία όπου εντοπίστηκαν τα δύο ελικόπτερα.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών φωτογραφήθηκαν εξαρτήματα και άλλα στοιχεία που ενδέχεται να βοηθήσουν στην αποκάλυψη των αιτιών της σύγκρουσης.
Παράλληλα, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την απομάκρυνση των συντριμμιών, πιθανόν με τη χρήση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.