Το «όχι» Χαρδαλιά στη Γαλατασαράι -Τι έγινε με τα rapid test και τους αρνήθηκε την είσοδο - iefimerida.gr

Το «όχι» Χαρδαλιά στη Γαλατασαράι -Τι έγινε με τα rapid test και τους αρνήθηκε την είσοδο

Ομάδα Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Φωτογραφία από Twitter: Galatasaray SK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια διαφορετική τροπή πήρε η προγραμματισμένη για σήμερα φιλική αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στην τουρκική Γαλατασαράι.

Η τουρκική αποστολή προσγειώθηκε κανονικά χθες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ωστόσο δεν της επετράπη η έξοδος από το αεροδρόμιο, καθώς, όπως φαίνεται, δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας από την Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς, οι Τούρκοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν ξανά για την Κωνσταντινούπολη, με το ζήτημα να παίρνει άλλες διαστάσεις και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να δηλώνει πως «εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη».

Μάλιστα, για το συμβάν, όπως μετέδωσε το TRThaber, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Η απάντηση Χαρδαλιά

«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», δήλωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, δίνοντας απάντηση στο θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι να υποβληθεί σε rapid test στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξή της, ενόψει του φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό, και την απόφαση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

«Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε καθώς αρνήθηκε η ομάδα να υποβληθεί στα τεστ, ενώ εξήγησε ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία για την προστασία από τον κορωνοϊό, «προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο» και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία κινήθηκε άμεσα και έστειλε πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθούν τα μέλη της τουρκικής αποστολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους, με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθες, κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν στο iefimerida.gr ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αρνήθηκε την είσοδο στην τουρκική ομάδα, μετά την άρνησή τους να υποβληθούν σε rapid test.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε εντολή να μην εισέλθουν τα μέλη της αποστολής στη χώρα, διότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει δημοσιευθεί, όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται πρόσθετους ελέγχους. Κατά τους ίδιους κύκλους της ΓΓΠΠ, η διοίκηση της Γαλατασαράι αρνήθηκε να κάνει rapid test σε όλα τα μέλη της και κατά συνέπεια ο υφυπουργός δεν επέτρεψε την είσοδο της τουρκικής ομάδας στη χώρα.

«Πρόκειται για διεθνή ποδοσφαιρικό φιλικό αγώνα και ισχύει για τους αθλητές ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες που εισέρχονται στη χώρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr.

Αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά

Το συμβάν με τη Γαλατασαράι και το «μπλόκο» κατά την άφιξή της στην Αθήνα σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε tweet του πριν από την επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Ελλάδας. «Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη», έγραψε.

Τούρκος υπουργός Αθλητισμού: «Καταδικάζουμε την πρωτόγνωρη αντιμετώπιση που δέχθηκε η Γαλατασαράι»

Τη στάση των ελληνικών Αρχών καταδίκασε με τη σειρά του και ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας. Οπως μετέδωσε χθες το CNN Turk, ο Μεχμέτ Κασάπογλου, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, έκανε λόγο για πρωτόγνωρη στάση, ενώ ανέφερε ότι επικοινώνησε τόσο με τον πρόεδρο όσο και με τον προπονητή της ομάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά τη στάση που αντιμετώπισε ο αθλητικός μας σύλλογος Γαλατασαράι, που πήγε στην Ελλάδα για φιλικό αγώνα, μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Μπουράκ Ελμάς και τον προπονητή Φατίχ Τερίμ, εκφράζοντάς τους τη συμπαράστασή μας. Καταδικάζω έντονα αυτή την πρωτόγνωρη στάση που αντιμετώπισαν», έγραψε.

Η θέση της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου

Άμεση ήταν η αντίδραση και της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. «Παρά το γεγονός ότι η αποστολή της Γαλατασαράι εκπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, η συμπεριφορά που αντιμετώπισε μετά την προσγείωση στην Αθήνα ήταν απαράδεκτη. Καταδικάζουμε αυτήν τη στάση των ελληνικών Αρχών, η οποία δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλητισμού, και δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε τη Γαλατασαράι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, οι ελληνικές Αρχές δεν έκαναν δεκτά τα μοριακά τεστ των μελών της αποστολής της Γαλατασαράι. Μετά από περίπου δύο ώρες που έμεινε στο αεροδρόμιο, η τουρκική ομάδα αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας, μάλιστα, «συγγνώμη» από την Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γαλατασαράι: «Περιμένουμε μια συγγνώμη από τους Ελληνες»

Η ανακοίνωση της Γαλατασαράι: «Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και προχώρησαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

»Το ΔΣ, μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της Τουρκικής Δημοκρατίας, ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών, που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

Φωτογραφίες: Galatasaray

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ