Η νομιμότητατα της χρήσης του επωνύμου «Ντε Γκρες» από τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας τέθηκε ενώπιον του Δ τμήματος του ΣτΕ.
Συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Λαζαράτου, που στρέφεται κατά αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών, με τις οποίες αναγνωρίσθηκε η ελληνική ιθαγένεια στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας και τους δόθηκε το επώνυμο «Ντε Γκρες» (της Ελλάδας), ενώ παράλληλα στρέφεται και κατά της η εγγραφή τους στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων.
Ο προσφεύγων καθηγητής Νομικής υποστήριξε πως η χρήση του επωνύμου Ντε Γκρες που όπως σημείωσε δεν αντιστοιχεί στο συνήθη τύπο επιθέτου στη χώρα μας, θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση στους πολίτες (αντικειμενική αντίληψη) ότι το πρόσωπο που το κατέχει, έχει προνόμια καταγωγής ή και κοινωνικής θέσεως κάτι που αντίκειται στο Σύνταγμα.
Μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας μέσω του συνηγόρου τους υποστήριξαν ότι η ευρωπαϊκή, κ.λπ. νομολογία που επικαλέστηκε ο κ. Λαζαράτος, δεν έχει καμία σχέση με τα τωρινά δεδομένα που εξετάζονται από το ΣτΕ.
Από την πλευρά του το Υπ.Εσωτερικών υποστήριξε ότι ο προσφεύγων καθηγητής δεν έχει έννομο συμφέρον και ότι η αίτηση ακύρωσης είναι εκπρόθεσμή και για το λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.