Στη Θεσσαλονίκη ο Ολάντ: Η συνάντηση με τον Ζέρβα, τα δώρα που αντάλλαξαν - iefimerida.gr

Στη Θεσσαλονίκη ο Ολάντ: Η συνάντηση με τον Ζέρβα, τα δώρα που αντάλλαξαν

Συνάντηση Ολαντ-Ζερβα στη Θεσσαλονίκη
Συνάντηση Ολαντ-Ζερβα στη Θεσσαλονίκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, υποδέχτηκε το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκαν οι μακραίωνοι δεσμοί Θεσσαλονίκης - Γαλλίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατά την άφιξη του στο γραφείο του δημάρχου είδε από ψηλά τη Θεσσαλονίκη, με τον κ.Ζέρβα να του δείχνει το «Πάρκο Γαλλίας» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. «Σας ευχαριστώ που δώσατε το όνομα αυτό», είπε ο κ.Ολάντ στον δήμαρχο, ο οποίος τον ενημέρωσε πως σύντομα σε άλλο πάρκο της πόλης θα δοθεί και το όνομα του Γάλλου αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ, που εκπόνησε τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατά την παραμονή μου στη Θεσσαλονίκη μπόρεσα να διαπιστώσω στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση της πόλης με τη Γαλλία, όπως για παράδειγμα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τη "ζωντανή" παρουσία σε επίπεδο παιδιών που σπουδάζουν εδώ αλλά και τον πολιτισμό. Διαβεβαίωσα τον δήμαρχο πως θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε η παρουσία των γαλλικών εταιριών στην πόλη να γίνει πιο έντονη και σημαντική και μέσω της γαστρονομίας να ενημερωθούν οι Γάλλοι για την αξία της Θεσσαλονίκης ώστε να την επισκέπτονται πιο συχνά», είπε ο κ.Ολάντ στις δηλώσεις που ακολούθησαν στους δημοσιογράφους.

κωνσταντινος ζερβας
Τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, υποδέχτηκε το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή κρίση και τόνισε πως η «Ευρώπη να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές, για παράδειγμα τους δήμους, ώστε οι συνέπειες των νέων εξελίξεων να μην αποδειχθούν πολύ σκληρές για τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δωρα που αντάλλαξαν Ολάντ-Ζερβας στη Θεσσαλονικη

Ο δήμαρχος από την πλευρά του ανέφερε πως «η Θεσσαλονίκη βελτιώνεται και αναπτύσσεται. Τονίσαμε στη συνάντηση με τον κ.Ολάντ τη σχέση που έχει η Θεσσαλονίκη με τις γαλλικές αδελφοποιημένες πόλεις, την παρουσία των Γαλλικών εταιριών εδώ και ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να γίνουν περισσότερες. Επίσης, δεσμεύτηκε να συμβάλει στη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα της πόλης στο κομμάτι της γαστρονομίας, καθώς και σ' αυτόν τον τομέα υπάρχουν κοινά πεδία με τη Γαλλία», είπε ο δήμαρχος στη δήλωση του.

Ο κ.Ζέρβας χάρισε στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας τρία λευκώματα από τη συλλογή του Τελλογλείου, ένα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το «Λεωνίδας, Ναπολέων Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το πανόραμα της πολιορκίας του Παρισιού» καθώς και ένα ασημένιο βυζαντινό λογότυπο σε καρφίτσα πέτου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο κ.Ολάντ να επισκεφτεί και πάλι σύντομα την πόλη.

Ο κ.Ολάντ αντίστοιχα χάρισε στον δήμαρχο ένα βιβλίο του το οποίο κυκλοφόρησε μόλις πριν από δύο μέρες, λέγοντας πως «είστε ο πρώτος που το προσφέρω». Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, ο γενικός γραμματέας του δήμου, Νίκος Λιακόπουλος και η γενική πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκης, Σαντρίν Μουσέ, ενώ τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας κατά την άφιξη του στην είσοδο του δημαρχείου, τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι.

Ο Ολαντ εγκαινίασε έκθεση στη Θεσσαλονικη

Με μια αφιέρωση στο βιβλίο επισκεπτών, με την οποία εξέφρασε τη συγκίνησή του που συνδέεται «με τα ίχνη που άφησε ο Στρατηγός Ντε Γκωλ» στην πόλη, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «σφράγισε» τη σημερινή του παρουσία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, όπου εγκαινίασε την έκθεση «Από τον Σαρλ Ντε Γκωλ στο σήμερα- Το Λυσέ, μια διαδρομή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια έκθεση-πρόδρομο που ανατρέχει στην εμβληματική διαδρομή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι γνωστό στους κατοίκους της πόλης από τότε που η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή ίδρυσε εδώ το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό, το 1906.

«Αυτή η έκθεση τονίζει για ακόμη μια φορά τους στενούς δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, όπως πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν φροντίσει να τους καλλιεργήσουν και πιστεύουμε ότι θα τους καλλιεργήσουν και περαιτέρω», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση, που βασίζεται σε αρχεία, φωτογραφίες και εκθέματα από τη συλλογή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, από τη γενική πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Σαντρίν Μουσέ. Μάλιστα, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τη γενική πρόξενο για την ευκαιρία που του έδωσε, όπως είπε, να ακολουθήσει τα βήματα του Στρατηγού Ντε Γκωλ, ενώ στην αναφορά της κ. Μουσέ ότι πρόκειται για τον δεύτερο Γάλλο (πρώην) Πρόεδρο, που επισκέπτεται το Ινστιτούτο, ο κ. Ολάντ σχολίασε πως ήταν η καλύτερη αναφορά που θα μπορούσε να γίνει γι' αυτόν σε αυτό το πλαίσιο.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρία μέρη: την ιστορική επίσκεψη του στρατηγού Ντε Γκωλ στο Γαλλικό Λύκειο (Λυσέ), το κτίριο στην πάροδο του χρόνου και σ' ένα τυχαίο ξεφύλλισμα των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Λυσέ τα τελευταία 60 χρόνια.

Για τις ανάγκες της έκθεσης επελέγησαν, όπως εξηγούσε κατά την ξενάγηση η κ. Μουσέ, εξήντα εμβληματικές λέξεις στα γαλλικά και τα ελληνικά, που αποδίδουν αυτές τις κοινές αξίες και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το «Λυσέ» στην ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο πολιτισμών, εδώ και δεκαετίες. «Θα επανέλθουμε σε αυτές τις 60 λέξεις κατά τη διάρκεια των πολλών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχεδιάζουμε για το 2023 προκειμένου να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο», επισήμανε η Γαλλίδα γενική πρόξενος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσερχόμενος στην έκθεση, ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος κοντοστάθηκε στη μαρμάρινη πλάκα στη μνήμη των Εβραίων μαθητών και αποφοίτων του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που εκτοπίστηκαν και δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξοντώσεως, το 1943 και το 1944, ενώ μετά το πέρας της ξενάγησης φωτογραφήθηκε από κοινού με την κ. Μουσέ και τον πρόεδρο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής Φρανσουά Περέ, με φόντο την αφίσα της έκθεσης με τη δεσπόζουσα μορφή του Στρατηγού Ντε Γκωλ.

Την ξενάγηση παρακολούθησε επίσης η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέλη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Μαθητές δημοτικού στη Θεσσαλονικη «ανέκριναν» τον Ολάντ

Μπορεί η έκθεση και τα εγκαίνιά της να είχαν ξεχωριστό ιστορικό ενδιαφέρον για τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά η στιγμή που τον έκανε να χαμογελάσει πλατιά ήταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην τετάρτη και πέμπτη δημοτικού του Γαλλικού Σχολείου, όταν ένας μαθητής τον ρώτησε, αν ένας Πρόεδρος μπορεί να κάνει ….ό,τι θέλει! «Όχι, σε καμιά περίπτωση» απάντησε κατηγορηματικά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με τους υπόλοιπους μαθητές αλλά και τον ίδιο να ξεσπούν σε γέλια.

Ο καταιγισμός των ερωτήσεων από τους μικρούς μαθητές που έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι συνεχίστηκε, με τον κ. Ολάντ να μην μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του. «Είναι εύκολο ή δύσκολο να είναι κανείς Πρόεδρος; Πόσες χώρες επισκεφθήκατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας; Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη;» ήταν μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που δέχθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παιδιά, ωστόσο, δεν ήταν τα μόνα που …ανέκριναν τον Γάλλο πρώην Πρόεδρο αφού και ο ίδιος ενδιαφέρθηκε να μάθει τις εθνικότητές τους και εξεπλάγην από τον πολύχρωμο καμβά που προέκυψε από τις απαντήσεις, αφού εκτός από Γάλλους κι Έλληνες μαθητές, συνάντησε και παιδιά από την Ουκρανία, την Τουρκία, την Τυνησία, το Μαράκο κ.ά.

Λίγα λόγια για την επίσκεψη Ντε Γκωλ στη Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο Στρατηγός Ντε Γκωλ, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Μορίς Κουβ ντε Μιρβίλ, εγκαινίασε αυτοπροσώπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, στις 19 Μαΐου 1963, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. Το Ινστιτούτο εγκαθίσταται στους χώρους του «Λυσέ», ένα ίδρυμα γνωστό στους κατοίκους της πόλης, εφόσον η Mission laïque française επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ιδρύσει το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό. Το κτίριο της Λεωφόρου Στρατού, που ξαναχτίστηκε μετά την πυρκαγιά του 1968, στεγάζει ακόμα το Γαλλικό Σχολείο και Ινστιτούτο, καθώς και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας (από το 2011).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ