Στάθης Καλύβας για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ο Σούνακ θυσίασε τη διπλωματική παράδοση για εσωτερική κατανάλωση» - iefimerida.gr

Στάθης Καλύβας για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ο Σούνακ θυσίασε τη διπλωματική παράδοση για εσωτερική κατανάλωση»

Ο καθηγητής Στάθης Καλύβας
Ο καθηγητής Στάθης Καλύβας / Φωτογραφία: FACEBOOK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέση για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πήρε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας.

Την ώρα που οι Βρετανοί θέλουν να τιμωρήσουν το Συντηρητικό Κόμμα για την οικονομική του πολιτική, η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο δεν μπορεί παρά να έχει στόχο την εσωτερική πολιτική κατανάλωση, εκτιμά ο κ. Καλύβας μιλώντας στην ΕΡΤ, αλλά παράλληλα εφιστά την προσοχή:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Βρετανούς, δεν θέλουμε διελκυστίνδα πολιτικά επικίνδυνη, που δεν μας συμφέρει. Yπάρχει κίνδυνος αυτού του είδους τα ζητήματα να πολιτικοποιηθούν πολύ έντονα σε ένα διχαστικό, πολιτικό και τοξικό περιβάλλον».

«Το θέμα φυσικά δεν απασχόλησε τη βρετανική κοινή γνώμη, αλλά συζητήθηκε πάρα πολύ στους δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους, ακριβώς γιατί ήταν μια τόσο ασυνήθιστη ενέργεια. Την κρίνω ως παρέμβαση με στόχο εσωτερική πολιτική κατανάλωση από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πολιτικές δυσκολίες και αναζητεί αντιπερισπασμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρήθηκε, φαντάζομαι, ότι μπορεί να θυσιάσουν τη διπλωματική παράδοση», είπε ο καθηγητής της Οξφόρδης.

Στην παρατήρηση ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Μεγάλη Βρετανία είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Στάθης Καλύβας απάντησε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορεί να υπάρχει μια πλειοψηφία, αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων που αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένοι από το συντηρητικό κόμμα, οι οποίοι ενδεχομένως μπορεί να μην εμφανιστούν να ψηφίσουν. Η σκέψη που κάνουν είναι ότι ενδεχομένως, φέρνοντας στην επιφάνεια θέματα όπως αυτό των γλυπτών του Παρθενώνα και άλλα πολιτισμικά θέματα, ουσιαστικά θα τους τσιγκλήσουν συναισθηματικά, έτσι ώστε να ταυτιστούν πάλι με το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο θέλουν να τιμωρήσουν για την οικονομική του πολιτική».

Καλύβας: Γιατί δεν μας συμφέρει η πολιτικοποίηση του θέματος

«Μετά το Brexit η Βρετανία έχει μπει σε μια συνεχόμενη κρίση, έχει αλλάξει πάρα πολλές κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή κυβερνά ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις. Όλα αυτά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικά κανονική. Γι' αυτό βλέπουμε και ενέργειες που ξεφεύγουν από αυτό που θα λέγαμε κανονικότητα. Στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια αισθάνεται κανένας λιγάκι όπως αισθανόμασταν εμείς στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης το 2010. Δηλαδή, ότι γίνονται πράγματα τα οποία κανονικά δεν θα περίμενε κανένας να δει» σημείωσε ο καθηγητής, και συμπλήρωσε:

«Πιστεύω ότι δεν μας συμφέρει η πολιτικοποίηση του θέματος στη Βρετανία. Όσο πιο παραμελημένο είναι από την επικαιρότητα, όσο συζητιέται ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο, που είναι μια ανεξάρτητη αρχή, και την ελληνική κυβέρνηση, τότε βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από το να φέρουμε το θέμα σε επίπεδο κορυφής. Έχει δυναμική να σπρώξει συναισθηματικά τους ανθρώπους σε ένα είδος διχασμού. Αυτό δεν μας συμφέρει εμάς. Δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Βρετανούς. Θέλουμε ουσιαστικά να λειτουργήσει μεταξύ μας κάπως υπόγεια αυτή η συζήτηση, μέχρι να φτάσουμε σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας, όχι να το αναδεικνύουμε με ένταση. Ούτε να κατηγορούμε τους Άγγλους ότι μας κλέψανε, ότι λεηλάτησαν τα αρχαία μας. Όσο πιο διακριτική θέση διατηρούμε και κινούμαστε στο παρασκήνιο, κάνοντας επαφές με τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο κ. Καλύβας.

«Ωστόσο, το θέμα των Γλυπτών είναι θέμα που, αν αναδειχθεί, έχει τη δυνατότητα να διχάσει, και αυτός είναι κίνδυνος για εμάς. Έχει δημιουργηθεί ένα είδος διχασμού γύρω από θέματα πολιτισμού. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που κατηγορούν ουσιαστικά το αποικιοκρατικό παρελθόν της Μεγάλης Βρετανίας. Θεωρούν πως ό,τι έκανε η Βρετανία πριν από το 1950, πριν από το 1960, ήταν λάθος, ότι πρέπει να επιστρέψει τα πάντα και πρέπει να αρχίσει να πληρώνει ενδεχομένως και κάποια οικονομικά ποσά στις χώρες εκείνες στις οποίες έδρασε αποικιοκρατικά. Αυτό το πράγμα λέγεται με πολύ έντονο συναισθηματισμό και αυτό δημιουργεί μια μεγάλη αντίδραση σε μια πιο συντηρητική μερίδα του κοινού, η οποία θεωρεί ότι ουσιαστικά θίγεται όλο το ιστορικό παρελθόν της Βρετανίας και υπάρχει προσπάθεια να καταστραφεί η Ιστορία. Δεν θέλουμε ως Ελλάδα να μπούμε σε αυτή τη διελκυστίνδα, την οποία θεωρώ πολιτικά επικίνδυνη και δεν μας συμφέρει. Πρέπει να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στο τι μας συμφέρει και τι θέλουμε να καταφέρουμε», συνέχισε ο Στάθης Καλύβας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο Στάθης Καλύβας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ταυτιστεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, που είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση αποκόλλησης από ένα μνημείο ενός κομματιού του, με όλο το θέμα των αρχαιοτήτων ή των αντικειμένων που βρέθηκαν από μια χώρα σε μιαν άλλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ