Σήφης Βαλυράκης - αποκλειστικό: Το υπόμνημα των ψαράδων που προφυλακίστηκαν για τον θάνατο του - iefimerida.gr

Σήφης Βαλυράκης - αποκλειστικό: Το υπόμνημα των ψαράδων που προφυλακίστηκαν για τον θάνατο του

Ο Σήφης με τη Μίνα Βαλυράκη
Ο Σήφης με τη Μίνα Βαλυράκη / Φωτογραφία: NDP Photos

Κάθε εμπλοκή στην υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη αρνήθηκαν στην απολογία τους οι δυο ψαράδες που κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Στο υπόμνημά τους που αποκαλύπτει το iefimerida.gr επιμένουν ότι τη μοιραία ημέρα δεν βγήκαν καθόλου από τα σπίτια τους που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο.

Σημειώνεται ότι τα δύο αδέλφια, είχαν μαραθώνια απολογία από τις 11 χθες το πρωί, μέχρι το βράδυ, οπότε και ο εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκισή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την 24η Ιανουαρίου 2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο πρώτος εξ ημών… ευρισκόμουν μαζί με τη σύζυγο …και τα δύο μου ενήλικα τέκνα … στην οικία μου στην πόλη της Ερετρίας Ευβοίας και δη στο διαμέρισμα που διατηρώ στον ισόγειο όροφο οικοδομής επί της οδού …Μάλιστα γύρω στις 11:00-11:30 π.μ. ευρισκόμενος στο μπαλκόνι της οικίας μου είχα ένα πολύ σύντομο διάλογο με το γείτονά μου … για τα μερομήνια ο οποίος ολοκληρώθηκε σύντομα και εν συνεχεία εισήλθα στην οικία μου. Φάγαμε όλοι μαζί οικογενειακώς και γύρω στις 16:00 μ.μ. -17:00 μ.μ. ο γιος μου … μου ζήτησε να πάμε για κυνήγι ενώ επιστρέψαμε μετά από λίγη ώρα και πάλι στην οικία μου. Τα όσα αναφέρω περί της παρουσίας μου κατά την 24η Ιανουαρίου 2021 στην οικία μου προκύπτουν από πληθώρα εγγράφων κυρίως μαρτυρικών καταθέσεων που δόθηκαν τόσο στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης όσο στα πλαίσια της διενεργηθείσας ενώπιόν σας ανάκρισης.» κατέθεσε αρχικά ο ένας κατηγορούμενος.

Στη συνέχεια, εξηγεί γιατί ο γέιτονάς τους δεν κατέθεσε από την αρχή στο λιμεναρχείο. «Λάβετε υπόψιν σας ότι εντός της δικογραφίας υπήρχε πληθώρα μαρτυρικών καταθέσεων που βεβαίωναν ότι το σκάφος μας … βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεμένο στο λιμάνι της Ερετρίας αλλά και φωτογραφικό υλικό που επιβεβαίωνε πέραν πάσης αμφιβολίας τις καταθέσεις αυτές. Ως εκ τούτου από μέρους μας θεωρούσαμε τα στοιχεία αυτά αρκετά ώστε να προβούμε και σε περαιτέρω έρευνα και αναζήτηση και άλλων μαρτύρων. Όταν όμως μαθεύτηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ερετρίας ότι η υπόθεση αυτή βγήκε από το αρχείο και έχει ασκηθεί εις βάρος μας ποινική δίωξη μας προσέγγισαν αρκετοί μάρτυρες οι οποίοι αφενός λόγω της γειτνίασής μας ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την παρουσία μας στις οικίες μας αφετέρου λόγω της παρουσίας τους στο αλιευτικό καταφύγιο τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν σε θέση να βεβαιώσουν ότι το σκάφος μας παρέμεινε δεμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Κατηγορούμενος: Και ο αδελφός μου ήταν στο σπίτι, έχουμε μάρτυρες

Στο σπίτι υποστηρίζει ότι βρισκόταν και ο αδερφός του. «Ο δεύτερος εξ ημών… την 24η Ιανουαρίου 2021 και περί ώρα 08:00 π.μ. έφυγα από το σπίτι μου το οποίο βρίσκεται στο πρώτο όροφο μίας οικοδομής που κείται στην πόλη της Ερέτριας επί της οδού …προκειμένου να μεταβώ στο καΐκι μας στο λιμάνι της Ερετρίας για ελέγξω τα δίχτυα μας και εν συνεχεία μετά από 10-15 λεπτά επέστρεψα στην οικία μου όπου παρέμεινα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα την ημέρα εκείνη εκτός από τη σύζυγο … και τα τέκνα μας ….στην οικία μας ήδη από τις 10:00 π.μ. βρίσκονταν η αδερφή της γυναίκας μου …με το σύζυγό της … οι οποίοι κάθισαν για φαγητό όπως συνήθως έκαναν κάθε Κυριακή και κατόπιν αποχώρησαν περί ώρα 16:00 μ.μ. Την δε παρουσία μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην οικία μου επιβεβαιώνουν ρητώς και κατηγορηματικώς από την πρώτη στιγμή που κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον των προανακριτικών αρχών τόσο η σύζυγος και τα παιδιά μου όσο και το ζεύγος … που μας επισκέφθηκαν».

Όπως λένε τα δυο αδέρφια ξαφνιάστηκαν όταν το λιμενικό κάλεσε συγγενείς τους να βεβαιώσουν ότι ήταν στο σπίτι τους τη συγκεκριμένη ημέρα και αποδίδουν στον κορωνοϊό το γεγονός ότι μόνο στενά συγγενικά τους πρόσωπα κατέθεσαν ότι βρίσκονταν μαζί τους τις επίμαχες ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ωστόσο όταν λάβαμε αντίγραφα της υπό κρίσιν δικογραφίας όταν κληθήκαμε σε παροχή εξηγήσεων το καλοκαίρι του 2021 αντιληφθήκαμε ότι μετά την συνέντευξη του μάρτυρα ….στην εκπομπή ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ και την περιγραφή αυτού για το σκάφος που δήθεν είδε και για τους αλιείς οι λιμενικές αρχές της Ερέτριας είχαν αντιληφθεί ότι ο δήθεν αυτόπτης “φωτογράφιζε” εμάς και θέλησαν να ερευνήσουν την αλήθεια της συγκεκριμένης μαρτυρίας. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι μάρτυρες που προσέρχονται για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς μας και δη ότι ευρισκόμασταν στις οικίες προέρχονται από το στενό οικογενειακό μας περιβάλλον καθώς είναι κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά μας όμως τι ποιο λογικό να επιβεβαιώσουν την παρουσία μας στο σπίτι μας τα πρόσωπα που συνοικούν μαζί μας και μάλιστα σε μία περίοδο που ίσχυαν περιοριστικά μέτρα κατά της COVID 19 και απαγορεύονταν οι μετακινήσεις;». Οι δυο γείτονές τους που κατέθεσαν υποστήριξαν ότι είδαν τον ένα στις 11 .30 και τον άλλο στις 12.00 η ώρα στα σπίτια τους.

«Το ημερολόγιο του σκάφους αποδεικνύει ότι παρέμεινε στο λιμάνι»

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το σκάφος τους παρέμεινε στο λιμάνι κι αυτό αποδεικνύεται από φωτογραφίες αλλά και το ημερολόγιο . «Από το ημερολόγιο λοιπόν του σκάφους το οποίο γράφτηκε σε ανύποπτο χρόνο αποδεικνύεται η παραμονή του σκάφους μας καθ’ όλη τη διάρκεια της 24ης Ιανουαρίου 2021 στο λιμάνι της Ερέτριας λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν το βράδυ οι οποίες ωστόσο βελτιώθηκαν το ξημέρωμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως κατέθεσαν τόσο οι μάρτυρες που κλήθηκαν από μέρους μας όσο και οι αλιείς που κατέθεσαν ενώπιον των προανακριτικών και των ανακριτικών αρχών. Εξάλλου από το ίδιο το προσκομισθέν παρ’ ημών ημερολόγιο προκύπτει ότι η συνήθης ώρα που ρίχνουμε τα δίχτυα μας είναι τη νύχτα και περί ώρα 04:00 π.μ. όπως έχει αναγραφεί σε προγενέστερο της 24ης Ιανουαρίου 2021 χρόνο».

Η απάντηση για το μαύριο όχημα: Δεν είναι δικό μας

Απάντηση δίνουν τα δυο αδέρφια και για το μαύρο αυτοκίνητο που φαίνεται σε φωτογραφία από drone να πλησιάζει το σκάφος τους και αποδίδεται σε αυτούς. «Όσον δε αφορά το μαύρο όχημα το οποίο απεικονίζεται στις φωτογραφίες που εμπεριέχονται στη σελίδα 11 της τεχνικής γνωμοδότησης του μηχανικού …και που απεικονίζουν ένα μαύρο όχημα το οποίο με βάση τον τεχνικό σύμβουλο ομοιάζει με χαρακτηριστικά οχήματος Renault Megane, λεκτέα τα εξής: καταρχάς το όχημα αυτό δεν είναι δικό μας καθώς την ώρα εκείνη αμφότεροι εμείς βρισκόμασταν στις οικίες μας και τα οχήματά μας στην πυλωτή αυτών. Εξάλλου ο μάρτυρας … προσέρχεται την 24η/5/2022 ενώπιον του κ. Ανακριτή του Β’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Χαλκίδας και καταθέτει πως το όχημα αυτό είναι δικό του. Σαφώς ο μάρτυρας κρατά με επιφύλαξη καθώς η ίδια η απεικόνιση του οχήματος δεν είναι ευκρινής ωστόσο από τη θέση του οχήματος αυτού το οποίο βρίσκεται δίπλα στη βάρκα του, από το γεγονός ότι επισκέφθηκε τη βάρκα του την ημέρα εκείνη αλλά και από τα όποια χαρακτηριστικά του οχήματος μπορεί να διακρίνει καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το όχημα αυτό ανήκει στον ίδιο και είναι εργοστασίου κατασκευής ALFA ROMEO χρώματος μπλε σκούρου….»

Όσο για το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειας που φαίνεται σε βίντεο να κινείται εκείνη την ημέρα οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι το είχαν πάρει τα παιδιά τους για να πάνε βόλτα αλλά δεν το ανέφεραν οι συγγενείς τους προανακριτικά γιατί δεν ρωτήθηκαν σχετικά ενώ το γεγονός ότι το σκάφος τους βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Ερέτριας προκύπτει όπως υποστηρίζουν και από το σύστημα gps plotter. «Από την εξέταση λοιπόν του συγκεκριμένου gps plotter από τις αρμόδιες Ιρλανδικές Υπηρεσίες της google ουδέν στίγμα ανευρέθη γεγονός που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τον ισχυρισμό μας περί μη μετακίνησης του αλιευτικού μας σκάφους» λένε οι δυο αλιείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναξιόπιστος ο μάρτυρας, ψευδή και συκοφαντικά όσα κατέθεσε εναντίον μας»

Επίσης επικαλούνται μάρτυρες που κατέθεσαν ότι το σκάφος τους δεν μετακινήθηκε εκείνη την ημέρα ενώ χαρακτηρίζουν ψευδή και συκοφαντικά τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας που υποστηρίζει πως τους είδε να διαπληκτίζονται με τον Σήφη Βαλυράκη και στη συνέχεια να τον χτυπούν με κοντάρι με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα. Κυρίως επιμένουν για αντιφάσεις στις καταθέσεις του αλλά και στο γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε αμέσως να πει όσα είχε δει αλλά έκανε λόγο για δολοφονία τρεις μήνες αργότερα στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ».

Μεταξύ άλλων αναφέρουν στο υπόμνημά τους «Ακόμη ο μάρτυρας… στην από 19/04/2021 ένορκη κατάθεσή του ενώπιον των αστυνομικών της ΓΑΔΑ αναφέρει ότι ο πιο ψηλός από εμάς έπιασε ένα μακρύ κοντάρι γύρω στα 3-3,5 μέτρα και χτύπησε τον αποθανόντα Βαλυράκη (οράτε το σχετικό χωρίο της από 19/04/2021 ένορκης κατάθεσής του στο οποίο αναφέρει: «…Την αμέσως επόμενη στιγμή, είδα τον έναν από τους δύο που ήταν στο ψαροκάικο, τον πιο ψηλό από τους δυο να πιάνει στο χέρι του ένα μακρύ κοντάρι γύρω στα 3-3,5 μέτρα, σαν αυτό που έχουμε οι ψαράδες στα καΐκια για να πιάνουμε το «καλαδούρι», την σημαδούρα δηλαδή που αφήνουμε όταν ρίχνουμε τα δίχτυα. Αυτό εμείς το λέμε «γάντζο» γιατί μπροστά έχει έναν γάντζο για να πιάνουμε το καλαδούρι που σας είπα. Το κοντάρι που είχε αυτός στα χέρια του δεν είδα βέβαια τι είχε μπροστά στην άκρη. Τότε, τον είδα να κρατιέται από την άκρη μίας από τις κολώνες που συγκρατούν τη τέντα, ώστε να έχει χώρο και να χτυπάει με το κοντάρι 2-3 τον ΒΑΛΥΡΑΚΗ…»). Καταρχάς εμείς οι δύο αδερφοί είμαστε στο ίδιο ύψος (1,70 μ.) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο ένας από τους δύο είναι ο ψηλός και ο άλλος ο κοντός. Μάλιστα κατά την κατάθεση του υπομνήματός μας για παροχή εξηγήσεων προσκομίστηκαν από μέρους μας και φωτογραφίες ημών από τις οποίες προκύπτει ότι έχουμε το ίδιο ύψος. Τις φωτογραφίες αυτές είδε προφανώς ο μάρτυρας …και στην επόμενη κατάθεσή του η οποία δίδεται στις 28/03/2022 ενώπιον του κ. Ανακριτή του Β’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Χαλκίδας η περιγραφή των δήθεν δραστών αλλάζει από το αρχικό ο ψηλός και ο κοντός και γίνεται ο χοντρός και ο λεπτός»

Για να ενισχύσουν τα περί αναξιοπιστίας του μάρτυρα επικαλούνται και το διαβιβαστικό της ΓΑΔΑ. «Χαρακτηριστικό δε είναι το διαβιβαστικό που έχει συνταχθεί από τους έμπειρους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ και στο οποίο γίνεται ειδική μνεία ότι δεν παρασχέθηκαν από το μάρτυρα επαρκή στοιχεία ώστε να επιβεβαιωθεί η παρουσία του στο χώρο ενώ επισημαίνονται επιγραμματικά και οι αντιφάσεις σε σχέσει με τα λοιπά ευρήματα και στοιχεία που περιέχονται στην υπό κρίσιν δικογραφία».

«Ουδέποτε διαπληκτιστήκαμε ή επιτεθήκαμε στον Σήφη Βαλυράκη»

Κλείνοντας το υπόμνημά τους οι δύο ψαράδες αρνούνται κατηγορηματικά ότι σχετίζονται με τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: «Σύμφωνα με το κατηγορητήριο την ημέρα και ώρα εκείνη αφού είχαμε ένα διαπληκτισμό με τον αποθανόντα Ιωσήφ Βαλυράκη αναλάβαμε το γάντζο του σκάφους και τον χτυπήσαμε δύο ή τρεις φορές. Ωστόσο πέραν του γεγονότος ότι δεν αποπλεύσαμε για αλιεία τη συγκεκριμένη ημέρα και ως εκ τούτου δεν διαπληκτιστήκαμε με κανένα πολλώ δε μάλλον δεν τον χτυπήσαμε από την ίδια την ιατροδικαστική έκθεση που βρίσκεται εντός του φακέλου της δικογραφίας και που γίνεται ειδική αναφορά σε όλα τα χτυπήματα αμφότεροι οι ιατροδικαστές απεφάνθησαν ότι άπαντα τα χτυπήματα προέρχονται από θλων και τέμνον όργανο που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ο γάντζος ενώ πιθανολογούνται ότι είναι από προπέλα» επισημαίνουν τονίζοντας «ουδεμία εμπλοκή με την υπόθεση αυτή έχουμε…ουδέποτε διαπληκτιστήκαμε με τον αποθανόντα πολλώ δε μάλλον δεν του επιτεθήκαμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημήτρης Καρβέλης (συνήγορος): Ναυτικό ατύχημα ο θάνατος Βαλυράκη

Για ναυτικό ατύχημα κάνει λόγο ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Δημήτρης Καρβέλης μιλώντας στο iefimerida.gr

«Το κράτος δικαίου στη χώρα μας και η ίδια η Δικαιοσύνη, δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα με την προφυλάκιση των δύο ψαράδων από την Ερέτρια. Ένα ναυτικό ατύχημα που οφείλεται στις τραγικές παραλείψεις τηρήσεως των κανόνων ασφαλούς πλεύσεως από τον Βαλυράκη και το οποίο μετά από εξονυχιστικό έλεγχο σαν υπόθεση τέθηκε στο αρχείο της Εισαγγελίας Χαλκίδος από έναν από τους πιο καθαρούς και τίμιους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας, με παρέμβαση πολιτικών αγυρτών επανήλθε στο προσκήνιο με νομικό τρόπο που φανερώνει ανεπάρκεια και ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος αθώων ανθρώπων οι οποίοι αποδεδειγμένα τη ώρα του ατυχήματος βρισκόντουσαν στα σπίτια τους και το σκάφος τους ήταν όλη την ημέρα εκείνη δεμένο στο λιμανάκι της Ερέτριας» επισημαίνει ο κ. Καρβέλης και προσθέτει: «Με την επιστράτευση ενός ανυπόληπτου στην πόλη της Χαλκίδας συκοφάντη που εμφανίστηκε μετά 3 μήνες από το συμβάν και οι καταθέσεις του οποίου αντιφάσκουν μεταξύ τους και αλληλοαναιρούνται και με την βοήθεια εσχάτως ενός κουφού και με άνοια ηλικιωμένου ψαρά που αποδεδειγμένα την ημέρα εκείνη είχε βγει με το καίκι του για ψάρεμα, ο ανακριτής και η εισαγγελέας (η οποία περιέργως την τελευταία στιγμή αντικατέστησε τον εισαγγελέα υπηρεσίας που επρόκειτο να γνωμοδοτήσει!) αποφάσισαν την προαναγγελθείσα προ ημερών από δημοσιογράφο εγνωσμένου κύρους προφυλάκιση των δύο αυτών παντελώς άσχετων με τον θάνατο του Βαλυράκη ψαράδων. Θα αγωνιστούμε μέχρι να αποδειχθεί δικαστικά το φιάσκο αυτό και να αθωωθούν οι άμοιροι αυτοί ψαράδες που έμπλεξαν μέσα σε αδιαφανείς και πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και με την βοήθεια του τίμιου και καθαρού εκείνου τμήματος της δικαιοσύνης θα αποδείξουμε την αθωότητα τους και τις μεθοδεύσεις που έχουν ή μέλλουν να γίνουν»

Η πλευρά Βαλυράκη κάνει λόγο για έστω και καθυστερημένη απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του πρώην Υπουργού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ