Κόντρα κυβέρνησης, φαρμακοποιών και ΣΥΡΙΖΑ για τα self test -Δωρεάν λέει η κυβέρνηση, αντίτιμο ζητούν οι φαρμακοποιοί | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Κόντρα κυβέρνησης, φαρμακοποιών και ΣΥΡΙΖΑ για τα self test -Δωρεάν λέει η κυβέρνηση, αντίτιμο ζητούν οι φαρμακοποιοί

Περαστικός έξω από φαρμακείο
Αντιπαράθεση σχετικά με το αντίτιμο για τα self tests μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοποιών και ΣΥΡΙΖΑ / Φωτογραφία: Intime, ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δωρεάν επιμένει η κυβέρνηση πως θα διατίθενται τα self test για τον κορωνοϊό, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των φαρμακοποιών.

Αν και στην κυβέρνηση ξεκαθάρισαν πως οι πολίτες θα τα προμηθεύονται άνευ αντιτίμου, οι φαρμακοποιοί δεν πήραν θετικά αυτή την πρόθεση, καθώς θεωρούν πως θα πρέπει να πληρώνεται ένα -τυπικό έστω- αντίτιμο.

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, αλλά και στο ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, τόνισε πως «όποιος χρησιμοποιεί το φαρμακείο πρέπει να πληρώνει και κάτι. Διότι έρχεται κάποιος να πάρει το test από το φαρμακείο. Εμείς πρέπει να το περάσουμε σε πλατφόρμα, να το ορίσουμε, να γράψουμε τις οδηγίες στον χρήστη, να του πούμε πώς θα γίνει. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να μας δώσει ένα αντίτιμο; Πόσο κάνει το τεστ 2,50-3 ευρώ; Νομίζω ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να παίρνει 30-50 λεπτά ανά τεστ» ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χρειαζόμαστε χρόνο και να υπάρχουν άλλες παράμετροι για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία και εκτιμήσαμε το κόστος αυτό στα 15 ευρώ, για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία. Με αυτήν την σύγχυση, έγινε επίθεση στους φαρμακοποιούς ότι ζητάμε 15 ευρώ για να διανείμουμε» είπε επίσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημειώνοντας πως οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να προμηθευτούν και την ειδική στολή που φορούν οι υγειονομικοί, για να γίνει αυτή η διαδικασία καθώς εκφράζουν ανησυχίες για την υγειονομική προστασία πολιτών και εργαζομένων.

Σκέρτσος: Δεν θα υπάρχει αμοιβή για τα self test

Παρά την τοποθέτηση του κ. Λουράντου, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η διανομή του self test θα γίνεται δωρεάν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Ακης Σκέρτσος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν αστείο να ζητείται αντίτιμο όταν το τεστ θα δίνεται δωρεάν.

 Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό, προκαθορισμένο, αντίτιμο για όποιον πολίτη επιθυμεί να τον βοηθήσει ο φαρμακοποιός είτε για τη διενέργεια είτε για την εκπαίδευση του τεστ. Επίσης, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα των self test θα πρέπει να δηλώνονται προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή για να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης. Στόχος όπως είπε είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα.

Την δωρεάν διανομή του self test ανέφερε και η εκπρόσωπος τύπου, Αριστοτελία Πελώνη. «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στις αρχές Απριλίου σε δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού». Προανήγγειλε μάλιστα πως τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες για την διανομή του συγκεκριμένου τεστ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπογραμμίζω ότι τα 4 self test τον μήνα, που παρέχει η Κυβέρνηση σε κάθε Έλληνα πολίτη, είναι δωρεάν και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο. Ο στόχος είναι αυτά τα test να δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα. Να υπάρξει εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών και καλύτερη ιχνηλάτηση και κατόπιν να ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για καραντίνα, αυτοπεριορισμό και ό,τι άλλο προβλέπεται» ανέφερε.

» Τα 4 test το μήνα που θα παρέχονται σε κάθε Έλληνα πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, είναι απολύτως δωρεάν. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την περασμένη εβδομάδα και όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή αφορά και το αν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για τους πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια από το φαρμακείο και

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση τα έχει κάνει μπάχαλο με τα self test

Εκτός των φαρμακοποιών, η χρήση των self test έφερε αντιδράσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ που με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μπάχαλο» και εξηγεί γιατί θεωρεί πως το self test δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της πανδημίας.

«Την Παρασκευή ο κ. Σκέρτσος δεν διευκρίνισε εάν τα rapid test που βγαίνουν θετικά θα δηλώνονται για να υπάρχει και η απαραίτητη ιχνηλάτηση. Το Σάββατο στο Libre.gr δήλωσε πως το self testing δεν θα δηλώνεται σε κάποια πλατφόρμα, ρίχνοντάς τα πάλι στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Σήμερα ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε πλατφόρμα για να δηλώνονται τα θετικά rapid test. Η κυβέρνηση όχι απλά δεν έχει σχέδιο, αλλά τα έχει κάνει μπάχαλο ακόμη και με τα test. Μετά από έναν χρόνο ομολογεί πως τόσο καιρό δεν έχουν σαφή επιδημιολογικά δεδομένα, όπως τονίζει από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και οι επιστήμονες. Και αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα, λέει πλέον πως ακόμα και η διάγνωση εναπόκειται στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Προφανώς το self testing δεν είναι λύση γιατί:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Τα rapid test για self testing έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά.

2. Ακόμα και αν δημιουργηθεί πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων, κάτι που αρχικά απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε νέο μπάχαλο με την έγκαιρη και σωστή καταμέτρηση των κρουσμάτων ανά περιοχή.

3. Οι πολίτες που θα κάνουν και θα βγαίνουν θετικοί, εν συνεχεία θα πρέπει να πληρώνουν για να κάνουν και μοριακά test για επιβεβαίωση. Άρα δεν προκύπτει καμία ελάφρυνση για τον πολίτη.

4. Θα κάνουν test μόνο όσοι ενδιαφέρονται, με αποτέλεσμα και πάλι να μη γίνονται οι απαραίτητοι στοχευμένοι έλεγχοι σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως μαζικοί εργασιακοί χώροι, ΜΜΜ, σχολεία, ομάδες υψηλής ευαλωτότητας και κοινωνικές δομές υψηλού κινδύνου.

5. Τίθεται σοβαρότατο θέμα διαφάνειας στην προμήθειά τους και τη χορήγησή τους, με βάση τους χειρισμούς που έχει κάνει εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση και το όργιο απευθείας αναθέσεων.

Με λίγα λόγια, τα δωρεάν rapid test μπορούν να λειτουργήσουν μόνο επικουρικά. Μόνη ουσιαστική και αυτονόητη λύση είναι η συνταγογράφηση και αποζημίωση μοριακών και rapid test από τον ΕΟΠΠΥ, που εγκληματικά αρνείται η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο και οι στοχευμένοι έλεγχοι».

Η απάντηση του Άκη Σκέρτσου

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε και την απάντηση μέσω Facebook του κ. Σκέρτσου.

«Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικιακά test ανίχνευσης του κορωνοϊού που θα διαθέτει δωρεάν η Πολιτεία σε κάθε πολίτη βρίθει για άλλη μια φορά από fake news και ανεφάρμοστες προτάσεις με στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης γύρω από κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας. Το έχει κάνει κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κάνει ξανά σήμερα. Όπως υπονόμευε, για παράδειγμα, εξαρχής την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού -και διαψεύστηκε από την επιτυχία της- έτσι επιχειρεί και τώρα να προκαλέσει καχυποψία και αμφισβήτηση μεταξύ των πολιτών για μια εμφανώς θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Θα διαψευστεί για άλλη μια φορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, για να τα καταλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσει να εκτίθεται, τα εξής:

1) Τα γρήγορα οικιακά test ανίχνευσης του κορωνοϊού που θα διαθέσει το κράτος στους πολίτες έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας, διαθέτουν σήμανση CE, δηλαδή είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο, και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασυμπτωματικών φορέων κορωνοϊού. Ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού αποτελεί, άλλωστε, εισήγηση της εθνικής επιτροπής δημόσιας υγείας.

2) Πριν από την Ελλάδα χώρες, όπως η Γερμανία και η Ελβετία τα έχουν ενσωματώσει πολύ πρόσφατα στις εθνικές τους στρατηγικές testing, με μια κρίσιμη διαφορά: τα διαθέτουν μόνο εμπορικά, ενώ η Ελλάδα πρωτοπορεί ανοίγοντας τόσο τη δωρεάν διανομή με κρατική δαπάνη σε κάθε πολίτη όσο και την εμπορική τους διάθεση.

3) Η αντιπρόταση για συνταγογράφηση 4 pcr test το μήνα σε κάθε πολίτη που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρακτικά ανεφάρμοστη για δυο λόγους: α) θα στοίχιζε τουλάχιστον 2,4 δις ευρώ το μήνα στους φορολογούμενους και β) δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι, ακόμη κι αν υπήρχαν λεφτόδεντρα, δεν υπάρχουν εργαστήρια για να πραγματοποιούν τόσα πολλά PCR test καθημερινά. Αποτελεί δηλαδή ευχολόγιο.

4) Όπως έχουμε ήδη πει από το Σάββατο, όταν προκύπτει θετική διάγνωση από το οικιακό test το θετικό κρούσμα θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα (που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή) η οποία θα οδηγεί σε δωρεάν επανέλεγχο σε δημόσια δομή υγείας με rapid test αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5) Όσο για την προμήθεια των test, προφανώς θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως απαιτεί η συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα και με απόλυτη διαφάνεια και πάντα με τις προδιαγραφές που θα εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας.

Τελικά, ο πραγματικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία στη συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι η διάθεση δωρεάν ατομικών test είναι μια πραγματικά αναγκαία και αποτελεσματική πολιτική που ενδυναμώνει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και την κοινωνία συνολικά στη μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας».

Ερχεται πλατφόρμα για τα self test

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι επίκειται πλατφόρμα για τα self test. Ο υπουργός τόνισε είπε στον ΣΚΑΪ πως θα πρέπει να υπάρξει πλατφόρμα για στατιστικούς λόγους.

«Θα υπάρχει το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το test. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δεν θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ