Σεισμός 6,1 Ρίχτερ: Καμία σχέση με Αλβανία, λένε οι σεισμολόγοι, γιατί δεν περιμένουν καθόλου μετασεισμούς - iefimerida.gr

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ: Καμία σχέση με Αλβανία, λένε οι σεισμολόγοι, γιατί δεν περιμένουν καθόλου μετασεισμούς

Σεισμός Κρήτη Κύθηρα
Ανησυχία προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός ανάμεσα σε Κύθηρα και Κρήτη / Φωτογραφία: Twitter
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί έθεσε σε επιφυλακή το σύνολο της σεισμολογικής κοινότητας της χώρας.

Η δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε έντονα αισθητή ακόμα και στην Αθήνα. Από τα πρώτα λεπτά του σεισμού, οι σεισμολόγοι ξεκίνησαν να συλλέγουν δεδομένα για το φαινόμενο και στις πρώτες τους αναφορές εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας, νωρίτερα, στο iefimerida.gr, o Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν σεισμό που εκδηλώθηκε πάνω στο ελληνικό τόξο, δίχως ιδιαίτερα προβλήματα. Ο κ. Λέκκας επισήμανε επίσης ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τη φονική σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Αλβανία.

Σε παρόμοιο τόνο ήταν η ανάρτηση που έκανε για τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σκορδίλης στο iefimerida.gr: Σεισμός ενδιάμεσου βάθους, πιθανώς χωρίς μετασεισμούς

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, δήλωσε στο iefimerida.gr ότι «πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 70 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού είναι ο θαλάσσιος χώρος περί τα 25 χλμ. νότια των Κυθήρων και σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τις δυτικές ακτές της Κρήτης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σεισμός, Μανώλης Σκορδίλης, Σεισμολόγος
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός καταγράφηκε στις 9:23 και το εστιακό του βάθος τον κατατάσσει στην κατηγορία των σεισμών ενδιάμεσου βάθους. Ερωτηθείς για τους μετασεισμούς, ο Μανώλης Σκορδίλης εξηγεί ότι «είναι πιθανόν να μην υπάρχουν καθόλου μετασεισμοί λόγω του ότι είναι σεισμός ενδιαμέσου βάθους. Κάτω από τα 60 χιλιόμετρα συνήθως δεν έχουν μετασεισμούς, γι’ αυτό και οδηγούμαστε σε αυτό το συμπέρασμα για τον συγκεκριμένο σεισμό».

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ προσέθεσε ότι «όταν ένας σεισμός είναι πάνω από 6 Ρίχτερ είναι λογικό να ανησυχεί ο κόσμος. Είναι μεγάλος σεισμός. Δεν είναι ένα καθημερινό γεγονός. Από κει και πέρα θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Είναι οι πρώτες ώρες και η δουλειά μας τώρα είναι να καταγράφουμε» τόνισε καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ