Λέκκας στο iefimerida για τα 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό: Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός - iefimerida.gr

Λέκκας στο iefimerida για τα 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό: Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Ευθύμης Λέκκας για σεισμική δραστηριότητα
Ο Ευθύμης Λέκκας μιλά για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό ήταν ο κύριος σεισμός», δηλώνει μιλώντας στο iefimerida.gr ο Ευθύμης Λέκκας, τονίζοντας πως θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και καθηγητής Γεωλογίας σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μετά από την ισχυρή δόνηση που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα και έγινε αισθητή και στην Αττική, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες επιτηρούν τη μετασεισμική ακολουθία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στον Κορινθιακό υπάρχουν συνολικά δέκα ρήγματα, το ρήγμα που έδωσε αυτό τον σεισμό βρίσκεται στην έξοδο του κόλπου της Ιτέας», είπε ο κ. Λέκκας στο iefimerida.gr, ενώ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει αυξημένη σεισμικότητα και έχει δώσει πολλούς σεισμούς στο παρελθόν.

Πάνω από 10 οι μετασεισμοί, μικρής έντασης

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη δόνηση ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 12,7 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρό του ήταν στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού, λίγα χιλιόμετρα νότια της Αράχωβας και της Δεσφίνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στις γύρω περιοχές αλλά και στη Βοιωτία και την Αττική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρξε καμία κλήση για βοήθεια ή αναφορά για ζημιές από τον σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας.

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών με ανάρτησή του γύρω στις τρεις τα ξημερώματα ανέφερε ότι θα πρέπει «να περιμένουμε δυο 24ωρα για να δούμε πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία», επισημαίνοντας πώς ο αριθμός των μετασεισμών δεν είναι ο απαιτούμενος για να σημάνει… λήξη συναγερμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάρτηση του κ. Τσελέντη:

«Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό βάθος ήταν 13Χμ.Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο.Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους. Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε.Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει.Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς.Μπορείτε να παρακολουθείτε ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ την εξέλιξη του φαινομένου στην σελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου https://www.gein.noa.gr»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ